Samsung Galaxy A05
- 6.7 inç HD+ Ekran
- 50 MP Kamera
- Sekiz çekirdekli işlemci
2024 yılına girişimizle birlikte Samsung Galaxy A Serisinin ilk üyelerini de piyasada görmeye başladık. Samsung başlangıcı giriş segment üyelerle yaptı. Onlardan bir tanesi de, 6.299 TL’lik tavsiye edilen başlangıç fiyatına sahip olan Samsung Galaxy A05 oldu. Klasik Samsung akıllı telefon tasarımını büyük ekran ve optimum bileşenlerle sunan bu akıllı telefon, bütçesini zorlamadan iyi bir akıllı telefon deneyimi isteyenler için kullanışlı görünüyor. Samsung Galaxy A05 inceleme yazısında, bu yeni giriş segment Android telefonu ile ilgili yorumlar yer alıyor.
Galaxy A05 inceleme: Tasarım
Samsung Galaxy A05, cam ve plastik birleşimi bir gövdeyle geliyor. Bununla birlikte parlak ve pürüzsüz yüzeyi sayesinde bu telefon normale göre daha değerli bir his vermeyi başarıyor. Bunun dışında klasik giriş segment telefonların görünüşü ve havası mevcut. 8.8 milimetrelik gövde kalınlığıyla makul sınırlarda kalırken, 195 gram ağırlığının da 6.7 inç ekranlı bir telefon için gayet iyi olduğunu söyleyebiliriz. Telefonu elinize aldığınızda ağır hissetmiyorsunuz ve ağırlık geniş gövdesinde iyi biçimde dağılıyor.
Telefonun düz arka yüzeyi parlak bir kaplamaya sahip. Dikey çizgilerden oluşan bir desenin de telefona ayrı bir kimlik kazandırdığını görüyoruz. Bu arka yüz parmak izine karşı fazla hassas. Kısa bir süre sonra, telefonu ışığa tuttuğunuzda parmak izlerini rahatlıkla görebilirsiniz. Plastik kenarların dışa doğru çok hafif bir kavisi var ve bu durum da tutuşa olumlu katkıda bulunuyor. Sağ kenarda ses tuşlarını ve güç düğmesini görüyoruz. Bunlar dışa doğru çok çıkıntı yapmasa da el yordamıyla rahatlıkla bulunuyor. Ayrıca derinlik ve yumuşaklık da iyi olduğu için kolay biçimde kullanılıyor.
Alt kenarda USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Üst kenarda ise ikinci mikrofonu görüyoruz. Sol kenarda, üste doğru yerleştirilmiş, iki adet nano SIM kart yuvasına ve microSD kart yuvasına ev sahipliği yapan tepsi mevcut. Ön tarafa geldiğimizde, 6.7 inçlik ekran büyük bir bölümü kaplıyor. Ekranın üst kısmında, ön kameraya ev sahipliği yapan su damlası biçiminde çentik var. Ekran, Samsung’un deyimiyle “Sonsuz U ekran”. Alt kenardaki çene bölümü biraz kenar olsa da, diğer tarafların nispeten ince olduğunu söyleyebiliriz. Ön tarafı kaplayan cam, ekrana belirli seviyede bir koruma sağlayacaktır. Bu arada kameranın hemen üstünde, ince ve uzun biçimde yerleştirilmiş ahize bulunuyor.
Galaxy A05’te herhangi bir su veya toz koruması yok. Renk seçeneklerine baktığımızda; Açık Yeşil, Siyah ve Gümüş olarak sıralandığını görüyoruz. Samsung bize inceleme için Siyah renkli versiyonu gönderdi. Koyu renkli telefonları sevenler için bu model gerçekten hoş ve ağır bir havası var. Açık Yeşil renk ise özellikle gençler için isabetli bir seçim olacaktır.
Galaxy A05 inceleme: Donanım
Samsung Galaxy A05’in ekranı 6.7 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip. Bu ekranın köşeleri, telefonu köşelerine uyumlu olacak biçimde yuvarlatılmış ve bu da hoş bir hava kazandırmış. Telefonda Sonsuz-U ekranın bulunduğunu söylemiştik, yani üstte U şekilli küçük bir çentik var. Tam ekranda oyun oynarken veya video izlerken görüntüden fazla kayıp yaşanmıyor. Ekranın çözünürlüğü 720 x 1600 piksel, bu da 262 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Çok keskin ve net bir ekran olmasa da, yazılar, videolar ve resimler için netliğin makul olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Optimum uzaklıkta, telefonu normal bir şekilde kullanırken yazıları, uygulama ikonlarını ve bunun gibi unsurları görmekte pek sıkıntı yaşamazsınız.
20:9 görüntü oranlı ekran PLS LCD teknolojisine sahip. Görüş açıları IPS teknolojili bir ekranınki kadar yüksek seviyede olmasa da, ekrana geniş açılardan baksanız bile neler olup bittiğini görebilirsiniz. Tabii ki, açı arttıkça renklerde değişimin fazla olduğu görülüyor. Parlaklık seviyesi bu segmentteki bir telefon için yüksek, içeride ve dışarıda yeterli bir görüş sağlıyor. 6.7 inçlik geniş alanı sayesinde web sitelerinde gezinmek, sosyal medya uygulamalarını kullanmak, video izlemek ve bunun gibi işler için yüksek kullanışlılık sunuyor. Netflix’in videolarının, büyük boyutuna rağmen çok yüksek çözünürlüklü olmayan ekranda gayet güzel göründüğünü söylemeliyiz. YouTube videoları için de aynı durum söz konusu. 4K videolarda maksimum 1440p’lik bir çözünürlük seçeneği var ve bu en yüksek ayarda da videoları akıcı biçimde oynatmak mümkün oluyor.
Ses tarafına geldiğimizde, alt kenarda tek bir hoparlör var. Bu hoparlörün hakkını iyi biçimde verdiğini söyleyebiliriz. Stereo ses etkisinden yoksun olsanız da, giriş segment bir telefon için hayli yüksek bir ses çıkışı var. Sesin çevresel etkisi, doygunluğu da iyi. Tizler aşırıya kaçmıyor, baslar ise çok ön planda değil. Yine de, bir Netflix dizisi veya filmi izlemek isterseniz, Galaxy A05’in tek hoparlörü size fazlasıyla yetecektir. Bu arada kulaklık kullanmak isteyenler için, 3.5mm kulaklık jakının bulunduğunu belirtelim. Bu sayede istediğiniz kulaklığı rahatlıkla bağlayabilirsiniz.
Galaxy A05’te MediaTek Helio G85 işlemci var. 12 nm tabanlı bu işlemci sekiz CPU çekirdeğine sahip. Bunlardan iki tanesi 2.0 GHz hızında Cortex-A75, geri kalan altı tanesi ise 1.8 GHz hızında Cortex-A55. Öte yandan bu paketin içinde Mali-G52 MC2 GPU bulunuyor. Telefonun Türkiye’de 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza ile 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza seçenekleri satılıyor. Bize gelen test ürünü ilk seçenek. Öncelikle 64 GB’ın çekeceğiniz fotoğraflar, videolar ve yükleyeceğiniz uygulamalar için genel olarak yeterli olacağını söyleyebiliriz. Ancak telefonunuzu birkaç yıl kullanmayı planlıyorsanız, 64 GB bir süre sonra yetmeyebilir. Buna nedenle microSD kart edinmek ya da 128 GB kapasiteli versiyonu tercih etmek yerinde olacaktır.
Galaxy A05’in sahip olduğu bu donanım paketinden çok yüksek performans beklememek gerekiyor. Ancak internette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma, alışveriş yapma, kamera ile fotoğraf veya video çekme, e-posta iletişimi ve benzeri temel işler için ihtiyaçları karşılayacaktır. Oyun konusunda da ortalamalarda bir deneyimin varlığı söz konusu. Çok yüksek olmayan grafik ayarlarında PUBG Mobile gibi oyunları da akıcı biçimde oynamanız mümkün olacaktır.
Galaxy A05’te 5000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Ekran ve işlemci göz önünde bulundurulduğunda bu pilin iki güne varan bir çalışma süresine ulaşacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Telefonun 25W hızlı şarj desteği var, ancak kutudan güç adaptörü çıkmıyor. En güzeli Samsung’un sunmuş olduğu 25W çıkışlı adaptörlerden birini satın almak olacaktır. Bu sayede telefonun pilini normale göre daha hızlı şekilde şarj etmeniz ve prize olan bağımlılığı azaltmanız mümkün olacaktır.
Galaxy A05 inceleme: Yazılım
Samsung Galaxy A05’te Android 13 ve onun üzerinde One UI 5.1 yüklü olarak geliyor. Samsung, bu telefonun iki yıl boyunca büyük Android güncellemelerini ve dört yıl boyunca güvenlik güncellemelerini alacağını taahhüt ediyor. Yakında Android 14 ve One UI 6 güncellemelerini almasını beklediğimiz bu telefon, gelecek yıl belli bir zamanda da Android 15 ve One UI 7 güncellemelerini alacaktır diyebiliriz.
Şimdiye kadar incelediğimiz Samsung telefonlarında gördüğümüz birçok uygulamayı ve özelliği büyük çoğunlukla Galaxy A05’te de görüyoruz. Uygulama menüsüne baktığımız zaman, “Samsung” klasörü altında çeşitli Samsung uygulamalarını görüyoruz. Bunların arasında Radyo uygulaması dikkat çekiyor. Bu sayede mobil verinizi harcamadan FM radyo istasyonlarıyla müzik keyfi yaşayabilirsiniz. “Google” klasörü altında, Android telefonlarda görmeye alıştığımız birçok Google uygulaması bulunuyor. “Microsoft” klasörü altında ise Microsoft 365, OneDrive, LinkedIn ve Outlook uygulamalarını görüyoruz. Bunların dışında Netflix ve Spotify da yüklü gelen popüler uygulamalar arasında. Uygulama mağazası olarak ise Google Play Store’un yanında Samsung’un Galaxy Store’unu da kullanabilirsiniz.
Galaxy A05’in büyük ekranı aynı anda iki uygulama penceresini kullanmak için yeterli alanı sağlıyor. Daha üst segment telefonlarda olduğu gibi bir Edge paneli yok. Bununla birlikte ikili pencere kullanımı varsayılan olarak açık gelmiyor, bunu Ayarlar içinde yer alan “Labs” bölümünden açmanız gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra, açık olan son uygulamalar ekranından, sürükle bırak yöntemiyle açık bir uygulamayı bölünmüş pencereye atayabilirsiniz. Daha sonra bunun yanına seçeceğiniz bir diğer uygulamayı ekleyebilirsiniz. Bu şekilde Samsung Internet ve YouTube ya da Samsung Notes ve Galeri uygulamalarını birlikte rahatlıkla kullandık. Örneğin Samsung Notes’da yeni bir not yazarken Galeri’den seçtiğimiz beş fotoğrafı fazla beklemeden, sürükle-bırak yardımıyla nota aktardık. Oluşturduğunuz bu uygulama çiftlerini Ana ekrana favoriler olarak ekleyip hızlı biçimde erişmeniz de mümkün oluyor.
Galaxy A05 inceleme: Kamera
Samsung Galaxy A05’in arkasında iki tane kamera var. Bu kameralardan bir tanesi 50 megapiksel çözünürlük, f/1.8 diyafram, otomatik odak gibi özelliklere sahip. Bunun yanında 2 megapiksel, f/2.4 diyafram özellikli bir derinlik kamerası var. Önde ise 8 megapiksel, f/2.0 kamera bulunuyor.
Galaxy A05’in Kamera uygulaması kolay anlaşılır ve kullanılabilir bir düzene sahip. Ekranın bir kenarında Portre, Fotoğraf ve Video gibi sık kullanılan çekim modları var. Daha fazla bölümünde ise Pro, Panorama, Yiyecek, Gece gibi özel modlar var. Ekranın diğer kenarında ise zamanlayıcı, efektler, görüntü oranı ve çözünürlük kısa yolları var. Varsayılanda 4:3 oranında, 12 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekilebilirken 50 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraflar da çekebilirsiniz. İkincisi, özellikle manzara çekimleri için kullanışlı olacaktır.
Samsung’un bu giriş segment telefonunun kamera performansı, sınıfına göre gerçekten şaşırtıcı görünüyor. Işığın yeterli olduğu koşullarda parlaklık ve renk canlılığı iyi. Renkler hafif soğuk tarafa kaçmakla birlikte hiç fena görünmüyor. Netlik konusunda da durum iyi. Işığın azaldığı ortamlarda yaptığımız çekimlerde de gürültü etkisi düşük ve yeterli parlaklık var. Aynı zamanda bulanıklık da düşük kalıyor. Kapalı bir ortamda, aydınlatmanın çok olmadığı bir koşulda çektiğimiz portre fotoğraflarda da netliği ve doğallığı beğendiğimizi söylemeliyiz. Yakın çekimlerde de ana kameranın çıkardığı işler memnun edici. Kısacası, A05’in 50 megapiksellik ana kamerası, tek başına birçok ihtiyaca yanıt vermeyi başarıyor.
Ön kameranın da farklı ışık koşullarında, tatmin edici selfie fotoğraflar çekmeye izin vereceğini söyleyebiliriz. İki farklı açıda çekim yapabilirsiniz ki, daha geniş açı grup çekimleri için kullanışlı olacaktır. Ön kamera ile portre çekimler yapabilirsiniz.
Video tarafında ise en fazla 1080p çözünürlükte ve 60fps kare hızında çekimler yapabilirsiniz. Çekimlerin durağanlığı iyi, ses kayıt kalitesinin de giriş segmentindeki bir telefon için makul olduğunu görüyoruz. Gün içinde, ihtiyaç duyduğunuz anda bir şeyleri kayıt altına almak isterseniz, Galaxy A05’in kamerası işinizi görecektir.
Galaxy A05 inceleme: Sonuç
Samsung Galaxy A05, sahip olduğu bileşenler bakımından en son model bir telefon olmayabilir. Ancak Samsung’un kamera, ekran, işlemci ve bunun gibi bileşenler açısından iyi bir denge kurduğunu görüyoruz. Öncelikle sınıfına göre biraz daha değerli hissettiren bir havası var, kullanırken iyi bir his veriyor. 6.7 inç ekranı çok yüksek çözünürlüklü olmasa da, video izlerken, internette gezinirken veya sosyal medya uygulamalarını kullanırken yeterli bir deneyim sağlıyor. Tek hoparlörün de ekrana benzer bir grafik çizdiğini ve tatmin etmeyi başardığını söyleyebiliriz. Helio G85’in başrolde olduğu donanım paketi günlük işler ve optimum seviyede oyun keyfi için yeterli. 5000 mAh kapasiteli pili ise iki güne varan performans sunabilir. Yazılım tarafında alıştığımız ve beğendiğimiz Samsung deneyimi var. 50 megapiksel ana kamerası ise beklenmeyecek işler çıkarabiliyor. 8 megapiksel selfie kamerası da ihtiyaçlara yanıt veriyor. Sonuç olarak Samsung Galaxy A05, 6.299 TL’lik başlangıç fiyatının hakkını veren ve “Samsung” markasına sahip olmasıyla da rekabette diğerlerinden ayrılan bir telefon.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.