Manşetler

Video: Samsung DeX Station Kutusundan Çıkıyor (Ön İnceleme)

Samsung Galaxy S8 ve S8+ ile birlikte DeX Station adı verilen bir multimedya yerleştirme istasyonu tanıtmıştı. Bu aksesuar sayesinde Galaxy S8 ve S8+’ın sunduğu deneyimi, telefonların sahip olduğu ekranların ötesine taşımak, daha büyük ekranlı bir monitörde veya TV’de PC’ye benzer bir deneyim yaşamak mümkün oluyor.

DeX Station 399 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatıyla bir süredir Türkiye’de satılıyor. Test merkezimize de bir adet DeX Station ulaştı. Kutu açılışını birlikte yapıyor, ilk turu da birlikte atıyoruz. Detaylı incelemesi de çok yakında Teknoblog’da olacak.

Şu anda bu yazıyı Samsung Galaxy S8+ üzerinden yazıyoruz. DeX Station’a takılı olan Galaxy S8+’da açtığımız Chrome internet tarayıcısı üzerinde, bir PC’de çalışır gibi DeX üzerinde çalışmak mümkün oluyor. Herhangi bir PC veya dizüstü bilgisayardan farkı yok, ancak nedendir bilinmez, ara ara klavyenin boşluk tuşuna bastığımızda, kelimeler arasında boşluk bırakmak yerine klavyenin dilini değiştirmeye çalışıyor. Klavye ayarlarına biraz daha detaylı şekilde bakmak gerekiyor.

DeX Station’ın kutusundan sadece aksesuar ve kullanım kılavuzu çıkıyor. Herhangi bir HDMI veya güç kablosu yok. Galaxy S8 veya S8+’ın kutusundan çıkan USB kablosunu ve güç adaptörünü kullanabilirsiniz.

DeX Station’ın arkasında bir adet USB-C, iki adet USB 2.0 ve 1 adet Ethernet portu ve 1 adet de HDMI çıkışı bulunuyor. Ayrıca aksesuarın kendi hoparlörü de mevcut. USB-C portunu güç beslemesi için kullanıyoruz. DeX’in çalışması için cihazın prize bağlanması gerekiyor. Bunu da söylediğimiz gibi telefonunuzun şarj kablosunu kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.

HDMI kablosu aracılığıyla da TV veya monitör bağlantısı yapabilirsiniz. HDMI portunun 4K çıkışı desteklediğini belirtelim. Kutudan çıkmadığı için bir adet de HDMI kablosuna ihtiyacınız olacak.

Bu arada elimizde Logitech’in USB bağlantı noktalı kablosuz klavye ve faresi vardı. Bağlantı noktasını DeX Station’ın arkasındaki portlardan bir tanesine takmak yeterli oluyor. S8+’ı DeX’e yerleştirdiğimiz anda,  biz hiçbir şey yapmadan klavye ve fare kullanıma hazır hâle gelmişti.

DeX Station’ın kapağını okla gösterilen yerden içe doğru iterek açabilirsiniz. İçeride erkek USB-C ucu bulunuyor. Bu ucun etrafında herhangi bir kalıp yok. Böylelikle sadece mevcut S8 veya S8+ değil, çok yakında çıkacak Note 8 de DeX ile rahatlıkla kullanılacaktır.

S8+’ı DeX Station’a yerleştirir yerleştirmez DeX uygulaması açıldı. Yapmamız gereken tek şey S8+’ın ekranındaki DeX’i başlatma düğmesine tıklatmak oldu. Bundan sonra görüntü monitöre aktarıldı ve büyük ekranda S8+’ı kullanmaya başladık.

Galaxy S8+’ın nispeten küçük ekranındaki kontrollerin, uygulama kısayollarının DeX ile masaüstüne muntazam şekilde yerleştirildiğini görüyoruz. Biraz Windows deneyimi yok değil. Ana ekran, çoklu görev, uygulama menüsü gibi kontroller sol alt köşede. Uygulama menüsüne Windows’un Başlat menüsü havası verilmiş. Açık olan uygulamalar da görev çubuğunda, kısayollarıyla gösteriliyor. Dosyalarım, İnternet gibi Samsung uygulamalarının kısayolları da masaüstünde bulunuyor.

Sağ alt köşe de Windows’takine benzer bir düzende. Ancak burası üst çubuğun biraz daha genişletilmiş hâli gibi duruyor. Bildirimlere ve hızlı ayarlara, küçük ikonlara tıklatarak erişebilirsiniz.

DeX destekli uygulamalar tam ekranda açılıyor ve ekranı verimli şekilde kullanıyor. DeX desteğine sahip olmayan uygulamalar ise küçük pencere hâlinde, mobil uygulama görünümüyle sunuluyor.

DeX Station ile ilgili ilk izlenimlerimiz bu şekilde. Daha fazla ayrıntıyı ilerleyen günlerde yayınlayacağımız detaylı incelemede bulacaksınız.