Manşetler

Samsung C-Lab kuluçka merkezinden üç yeni mezun

samsung c-lab plantbox
samsung c-lab plantbox
Plantbox

Samsung’un C-Lab birimi altında son birkaç yıldır, bazı yaratıcı fikirler tam donanımlı girişimlere dönüşüyor. Kuluçka merkezinin mezunları arasına son olarak üç yeni şirket katıldı. Bunların ürünleri arasında küçük bir akıllı sera, taşınabilir yönsel hoparlör ve yapay zekâ tabanlı kullanıcı araştırma platformu bulunuyor.

Agwart adlı yeni bir şirket tarafından geliştirilmiş olan Plantbox, bu üç proje içinde en ilgi çekici olan gibi görünüyor. Küçük bir buzdolabı boyutlarında olan sera içinde tohum kapsülleri bulunuyor. Plantbox, kapsüle bağlı olarak tohum türünü tanımlayabiliyor ve sıcaklık, nem, aydınlatma, hava kalitesi ve besin değerlerini ayarlayarak bitkinin sıhhatini ve büyümesini güçlendiriyor. 2018 yılındayız ve tabii ki, bu seranın bir uygulaması olmazsa olmaz. Mobil uygulama sayesinde Plantbox’ın ortamını kontrol etmek ve izlemek mümkün oluyor.

samsung c-lab s-ray
S-Ray

S-Ray ise Catch Flow adlı girişim altında geliştirilen bir ürün. Bu ürün aslında sesi, sadece duyabilecek olan kişiye doğru yönlendiren ve onunla sınırlandıran tek yönlü bir hoparlör. Eğer bir konferans görüşmesindeyseniz ve kulaklık takamıyorsanız, bu şekilde arka planda oluşabilecek geri bildirim sesini önleyebilirsiniz. Samsung, S-Ray’in tipik bir yönsel hoparlörden on kat kadar daha küçük olduğunu söylüyor. Bu hoparlörün iyi bir ses şiddeti ve ses kalitesini, önceki hoparlörlere göre daha düşük güç harcayarak sunduğuna da dikkat çekiyor.

Son olarak For Makers’ın ürettiği AppBee var. Bu ürün yapay zekâyı kullanarak, kullanıcıların karakteristik özelliklerini çıkarıyor. Bunu yaparken de, kullanıcıların rızasına bağlı olarak telefonlarını nasıl kullandıklarını ölçüyor. Amaç, müşterileri kullanıcılarla buluşturmak, ancak bununla neyin kastedildiği tam olarak anlaşılmıyor. Samsung ise, For Makers’ın geleneksel, hedeflenmemiş araştırmalara nazaran daha düşük maliyetli, ancak daha güvenilir araştırma sonuçları oluşturmayı, böylelikle üreticilerin ürünlerini kullanıcı geri bildirimlerine bağlı olarak iyileştirmelerini umduğunu dile getiriyor.

samsung c-lab appbee
AppBee

Girişimler 31 Mayıs’ta C-Lab bünyesinden ayrılmadan önce üç aylık bir işletme eğitiminden geçti. Samsung, C-Lab’i 2012 yılında, çalışanlarına kendi yaratıcı fikirlerini hayaya geçirmelerinde yardımcı olmak amacıyla kurdu. Girişim ayırma politikası ise 2015’te başladı ve son şirketlerle birlikte programdan mezun olan girişim sayısı 34’e yükseldi. Ancak programın çok fedakar olduğu söylenemez. Kuluçka merkezleri genellikle şirketlerinden belirli bir hisse payı alır, Samsung ise geçmiş C-Lab mezunlarına yatırım yapmayı tercih ediyor.