İncelemelerManşetler

Samsung Ativ Book 9 Plus İncelemesi

Samsung da diğer önde gelen bilgisayar üreticileri gibi önemli bir ultrabook oyuncusu hâline geldi. Şirket farklı ihtiyaçlara yönelik farklı seçeneklerle kullanıcıların karşısına çıkıyor. Bir süredir Türkiye piyasasında da alıcı bulan Samsung Ativ Book 9 Plus bunlardan bir tanesi. Yüksek çözünürlüklü ekran, ince ve kullanışlı gövde, çeşitli Samsung uygulamaları ve servislerini aynı çatı altında buluşturan Ativ Book 9 Plus ile ilgili detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00038

Samsung’un “ultrabook” yaklaşımı

Ultrabook denince bazı tüketicilerin aklına Apple’ın MacBook Air’ına rakip olarak çıkarılmış cihazlar geliyor. Bu belli bir noktaya kadar doğru olabilir, ne de olsa ultrabook’ların temelinde de performansı kolay taşınabilirlikle buluşturmak var. Bazı üreticilerin ultrabook’larına baktığımızda bunların MacBook Air dikkate alınarak tasarlandığını görüyoruz; karşımıza MacBook Air’dan belirli açılarda esinlenmiş ürünler çıkıyor. Samsung Ativ Book 9 Plus ise bu noktada fark taşıyor, karşımızda MacBook Air benzeri bir ultrabook değil de, bizzat Samsung’un dizüstü bilgisayarlarının tasarım çizgisine koyabileceğimiz bir ürün görüyoruz.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00030

Ativ Book 9 Plus’ın mineral kül siyahı renkli gövdesi bir hayli hoş dururken kenarları çevreleyen metal çerçeve de ürüne ayrı bir hava katıyor. Hem alt hem de üst kapakta kenarlar bu metal çerçeveyle çevrelenmiş, sonuç olarak ürünün kapağı kapatıldığında bir bütünlük sağlanmış oluyor. Yuvarlatılmış köşeler de ultrabook’un görünüşünü yumuşatıyor ve onun görünüşünü resmiyetten biraz olsun uzaklaştırıyor.

Samsung Ativ Book 9 Plus’ın gövdesi 1.37 cm.’lik kalınlığa sahip. Ancak kavisli yapı, profilin portların bulunduğu bölgeler dışında incelmesi sayesinde ürün daha ince görünüyormuş hissini veriyor. Alüminyum gövde toplam 1.39 kg. ağırlığa sahip, bu da Ativ Book 9 Plus’ı her yere rahatlıkla taşıyabileceğiniz ve çantanızda da fazla kalınlık yaratmayacağı anlamına geliyor. Öte yandan alüminyum gövdenin sağlam bir görünüme sahip olduğunu ve bu hissi de kullanıcılara yansıttığını söylemek gerekiyor.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00034

Ativ Book 9 Plus’ın menteşesi ekranın 180 dereceye kadar açılmasına izin veriyor. Bu kapağın dış tarafında sadece Samsung logosunun bulunduğunu görüyoruz. Bilgisayarın sol kenarında güç girişi, USB 3.0 portu, HDMI ve Ethernet portlarını görüyoruz. Ativ Book 9 Plus Gigabit Ethernet girişine sahip, ancak standart Ethernet portunu kullanmak için ayrı bir aksesuar kullanmak gerekiyor. Neyse ki, Samsung bu aksesuarı cihazın kutusuna eklemiş, ayrıca gidip satın almak gerekmiyor. Bu sayede ürünün kalınlığı da daha yükseğe çıkarılmamış oluyor. Ayrıca sol kenarda, bir kapak altına gizlenmiş şekilde SD kart yuvası (SD/SDHC/SDXC destekli) dikkat çekiyor. İlk bakışta bu yuvanın nerede olduğunu bulmakta zorlanabilirsiniz, biz de bilgisayarı elimize alıp evire çevire bu girişi aradık. Ancak bir kez yerini belirledikten sonra erişimi ve kullanımı kolay oluyor. Karşı tarafta, sağda ise ikinci USB 3.0 portunu, ortak olarak kullanılan kulaklık ve mikrofon girişini ve VGA girişini görüyoruz. Ayrıca güvenlik amacıyla kullanılabilecek Kensington kilit aksesuarının bağlantı yuvası da bu kenarda yer alıyor.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00011

Altta yer alan dört adet plastik ayak sayesinde bilgisayarın yüzeye düzgün tutunması sağlanıyor. Ön tarafa doğru, ancak sağ ve sol kenarlara iyice itilmiş iki tane hoparlörün yerleştirilmiş olduğu dikkat çekiyor. Ses çıkış seviyesi bir hayli yüksek olan ve ortamı dolduracak şekilde çevresel etkiye sahip bir ses çıkışı sağlayan bu hoparlörlerin yerleşimi de dikkat çekici. Ativ Book 9 Plus’ın kavisli kenarları da hoparlörün önünün kapanmamasını ve sesin dışarıya bir engelle karşılaşmadan verilmesini sağlıyor.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00037

Ativ Book 9 Plus’ın ada tipi olarak nitelendirilen tuşlara sahip klavyesi sahip olduğu mavi renkli arka aydınlatmasıyla özellikle karanlık ortamlarda çekici görünüyor. Tuş takımının en üst satırında F tuşlarının işlevi fonksiyon tuşlarıyla paylaşılıyor. Ekran parlaklığı, ekran yansıtma, ses ayarı, klavye arka aydınlatma ışık seviyesi, Wi-Fi’yi kapatıp açma gibi işlevleri tuş takımının sol altında yer alan Fn tuşuyla bu tuşlara aynı anda basarak gerçekleştirebilirsiniz. Tuşlar yeteri kadar derin, ancak yine de en dipte bir sertliği hissetmeniz mümkün oluyor. Ativ Book 9 Plus’ı test ederken Teknoblog için epey yazı yazdık ve bunu yaparken keyif aldığımızı söyleyebiliriz.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00022

Klavyenin hemen altında camdan yapılmış izleme dörtgeni yer alıyor. Etrafına yerleştirilmiş metal görünümlü çerçeve yardımıyla izleme dörtgeninin sınırları belirgin hâle getiriliyor. Biz bu ultrabook’u her Windows bilgisayarı kullandığımız gibi fareyle kullanmaya devam ettik, ancak bu bilgisayardaki izleme dörtgeninin performansının ortalama üstü olduğunu söyleyebiliriz. Eğer yanınızda bir fare yoksa, ya da fare kullanacak kadar yeriniz yoksa, izleme dörtgeniyle işlerinizi başınız ağrımadan görebilirsiniz. Klavye tuş takımının hemen üstüne baktığımızda güç butonunun sağ tarafta yer aldığını görüyoruz. Güç butonu küçük ve anlaşılması biraz zor, ilk kez açacakken bunun yerini aramanız muhtemel. Sol tarafa doğru baktığımızda iki küçük LED lamba dikkatimizi çekiyor. Bunlardan bir tanesi bilgisayarın açık, diğeri de şarj edilmekte olduğunu veya şarjın bittiğini gösteriyor.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00023

İzleme dörtgeninin her iki yanında yer alan bilek dayama bölgeleri yeteri kadar geniş, yazı yazmayı daha rahat hâle getiriyor. Öte yandan gövdenin kenarları çok keskin olmadığı için yazı yazarken bileklerinizin kesiliyormuş gibi acıması hissini yaşama ihtimaliniz de azalıyor. Ayrıca bu dayanak bölgelerinde aşınma, kir tutma gibi sorunlara kullandığımız kısa, ancak yoğun süreç boyunca rastlamadık. Benzer şekilde klavye tuşları da parmak izini tutma konusunda kullanıcıları çok üzmüyor. Tabii ki, yoğun kullandığımız tuşlar yoğun ışıkta yansıma yaparak kendini belli ediyor, ancak bir bezle bu tuşların üstündeki kalıntıları temizlemek de bir hayli kolay sayılır.

Ekranı Apple’ın “Retina”sından da öte

Apple’ın MacBook Pro bilgisayarlarının Retina ekranı 2560 x 1600 piksel çözünürlük desteğine sahip. Samsung Ativ Book 9 Plus bunun da üstünde, 3200 x 1800 çözünürlük değerine sahip 13.3 inç ekran yer alıyor. Yüksek kontrasta ve siyah renk derinliğine sahip ekran sayesinde işlerinizi yaparken, fotoğraflara bakarken veya film izlerken alacağınız keyif daha da artacaktır.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00007

Ekran çözünürlüğü 3200 x 1800, ancak Samsung Ativ Book 9 Plus’ta görüntü ölçekleniyor ve fazla pikseller kullanıcı arayüzünü daha keskin ve net göstermek amacıyla kullanılıyor, tıpkı Apple’ın Retina MacBook Pro’larında olduğu gibi. Ancak bu ölçekleme sonrasında her uygulama aynı keskinlikte görüntülenemiyor. Örneğin Chrome’da açtığımız web sayfalarında yazıların kalitesi bir hayli kötü görünürken, Firefox bu noktada çok daha iyi performans ve çok daha net görüntüler sunuyor. Tabii ki, arzu ederseniz görüntü ayarları içinden tam çözünürlüğü tercih edebilirsiniz, ancak bu durumda kullanıcı arayüzünün görüntüsü küçülecek, hem uygulama ikonları hem de canlı kutucuklar daha küçük görüntülenecektir.

Ativ Book 9 Plus’ın ekran parlaklığı yeteri kadar yüksek. Otomatik parlaklık ayarı sayesinde parlaklık da ortamdaki ışık koşullarına göre otomatik olarak ayarlanıyor. Ancak bu ayar biraz hassas ve ufak bir ışık şiddeti değişimine bile ekran tepki veriyor. Ayarı bulup kapatarak parlaklık ayarını elle yapmanız mümkün.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00026

Ativ Book 9 Plus’ın ekran camının yansıtması yüksek değil, bu da aydınlık ortamlarda veya arkadan ışık geldiğinde ekranın görünürlüğünün düşmemesini sağlıyor. Ekranın dokunma özelliğine sahip olması da özellikle Windows 8’in modern kullanıcı arayüzünü ve uygulamalarını kullanırken yardımcı oluyor. Ekranın 180 dereceye kadar döndürülmesi ve tamamen yatırılması da dokunmatik ekranın daha rahat kullanılmasını sağlıyor. Ekranı tam olarak yatırmasanız bile, sıkı menteşeler sayesinde dokunmaların ekranı fazla ittirmesinin ve dizüstü bilgisayarı yerinden oynatmasının önüne geçiliyor.

Windows 8.1 Samsung uygulama ve servisleriyle destekleniyor

Samsung Ativ Book 9 Plus elimize geldiğinde Windows 8 çalışıyordu; Windows Mağaza üzerinden ücretsiz olarak dağıtılan Windows 8.1’i yükleyerek işletim sistemini güncel hâle getirdik. Böylelikle Windows 8.1 ile birlikte sunulan iyileştirmelerden ve güncellemelerden Ativ Book 9 Plus da yararlanmış oldu, kullanıcıların Windows 8’de çok aradığı Başlat butonu ekranın sol alt köşesindeki yerini aldı.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00040

Her markanın bilgisayarında yüklü olarak gelen çeşitli uygulama ve servisler görüyoruz. Samsung da bu açıdan Ativ Book 9 Plus’ı boş geçmemiş. Başlangıç Ekranı içinde yer alan Samsung uygulama başlığı altında Güney Koreli şirketin önceden yüklediği uygulamalar gösteriliyor. S Player+ bilgisayarda varolan standart video oynatıcısına bir alternatif teşkil ederken, S PhotoStudio uygulaması da sunduğu dokunmatik kontrollerle fotoğraflar üstünde parmaklarla temel düzenleme işlerini yapmaya izin veriyor. Türkiye’ye özel ürünlerde Samsung Sinema uygulaması da yer alıyor, böylelikle Samsung Ativ Book 9 Plus sahipleri internet üzerinden film ve dizi izleme imkanına kavuşuyor. Ayrıca DOD ve TEB for Samsung gibi iki yerel uygulama da bilgisayarda yüklü olarak geliyor.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00041

Norton Security ve Absolute Data Protect yazılımları bilgisayarın ve içindeki verilerin güvenle saklanmasını sağlarken Office 2013 ve Office 365 Ev Ekstra paketleri de Microsoft’un ofis uygulamalarını satın almadan önce deneme fırsatı sunuyor. Ayrıca Intel Experience Center ve Adobe Photoshop Elements 11 uygulamaları da bilgisayarda yüklü olarak geliyor.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00024

Yukarıda sıraladığımız uygulamaların yanı sıra iki özel Samsung servisine ait uygulamaların da Ativ Book 9 Plus’ta yüklü olarak geldiğini görüyoruz. Bu iki servisin varlığı Samsung için o kadar önemli olmalı ki, şirket iki markayı da bilgisayarın bir ucuna, izleme dörtgeninin sağındaki bölgenin köşesine iliştirilmiş. Bunlardan bir tanesi olan SideSync bilgisayarınızı Samsung markalı Android telefonuyla eşleştirmenizi, ekranlarınızı, veri ve uygulamalarınızı yansıtmayı mümkün kılıyor. Örneğin SideSync sayesinde akıllı telefonunuz üzerinden göndereceğiniz SMS’lerin yazımını Ativ Book 9 Plus üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. HomeSync de Ativ Book 9 Plus’ı bir medya sunucusuna dönüştürüyor, diğer cihazların buradaki dosyalara uzaktan erişmesini sağlıyor. Ayrıca evinizde veya iş yerinizde bir HomeSync cihazı varsa, Ativ Book 9 Plus ile ona bağlanmanız ve oradaki dosyaları da oynatmanız mümkün oluyor.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00043

Yukarıdaki uygulamalar dışında, 64-bit işlemcili bu bilgisayara dilediğiniz Windows masaüstü yazılımını veya Windows Mağaza’dan indirebileceğiniz tam ekran uygulamaları yükleyebilir, ister fare ve klavyeyle ister dokunmatik ekranla bunları kontrol edebilirsiniz.

Intel Core i5 işlemciden tatmin edici performans

Samsung Ativ Book 9 Plus’ta Intel’in Haswell tabanlı Core i5 4200U yongaseti çalışıyor. Intel HD Graphics 4000, 4 GB DDR3L RAM ve 128 GB SSD de barındıran bu ultrabook aynı anda birden fazla uygulamayı, içinde bir sürü sekmenin açık olduğu internet tarayıcısını gecikme veya takılma yaşatmaksızın çalıştırmayı bildi.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00036

Altta yer alan iki küçük havalandırma ızgarası iç bölümde yeterli hava akışını sağlamak için yeterli görünüyor. Ultrabook çalışırken ılık olarak nitelendirebileceğimiz sıcaklıklarda dolaşıyor, yazı yazarken klavye üzerinden ısıyı hissediyorsunuz, ancak bunu olumsuz olarak değerlendiremeyiz, ultrabook’un aşırı ısındığını söyleyemeyiz. Fan da iç sıcaklığın aşırıya kaçmamasında önemli bir rol oynuyor, aslında fan sesini kullandığımız süre boyunca nadiren duyduğumuzu söylememiz gerekiyor. Ancak bilgisayarda aynı anda birden fazla uygulama açıp bir de üstüne yazılım kurmaya kalktığımız veya VLC’de film izlediğimiz zamanlarda, yani bilgisayara fazla yüklendiğimizde fanın sesini duyuyoruz. Fan sesinin şiddeti de genellikle rahatsız edici düzeyde olmuyor.

Yine de şöyle bir yargıda bulunabiliriz. İnternet tarayıcısında birkaç sekme açarak web’de gezinmek, o sırada müzik dinlemek, e-postaları kontrol etmek, Office üzerinde 1-2 dokümanı açıp incelemek gibi bilgisayarı fazla yormayacak olan kullanımlarda veya sadece film izlediğiniz zamanlarda bu bilgisayarın sizin dikkatinizi dağıtacak bir fan gürültüsü olmayacaktır. Ancak bilgisayara çok fazla yüklenirseniz, fan gürültüsünü duymaya başlarsınız.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00045
Bağladığınız bir USB harici disk sürücüdeki filmi izlemek niyetindeyseniz, Samsung Ativ Book 9 Plus buna izin verecektir.

Ativ Book 9 Plus’ın dört hücreli lityum polimer 7300 mAh kapasiteli bataryası 7.5 saate kadar çalışma imkanı sunuyor. Samsung’un “En İyi Duruma Getirilmiş Modu” aktif, ekran parlaklığı orta seviyede ve Wi-Fi açıkken; Chrome ve Firefox internet tarayıcıları üzerinde aynı anda toplam 25-30 tane sekme açma, bunun üstüne birkaç tane küçük yazılım kullanma, fotoğraf düzenleme gibi işlerin içinde bulunduğu bir kullanım senaryosunda Ativ Book 9 Plus yaklaşık 5 buçuk saatlik bir çalışma performansı sergiledi. Bu süre ultrabook’ların sabahtan akşama bir iş gününü çıkarmayı vadetmeye başladığı bir dönemde iyi sayılmayabilir, ancak çoğu kullanıcı için tatmin edici olduğunu düşünüyoruz, ne de olsa ultrabook’ların akıllı telefon veya tabletlerinkine benzer bir kullanım alışkanlığı durumu söz konusu değil.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00044

Samsung’un bu ultrabook’u multimedya noktasında da sahiplerinin yüzünü güldürüyor. Sahip olduğu HD Audio hoparlörler yukarıda söylediğimiz gibi normale göre yüksek ses şiddetine ve ortamı dolduran ve herhangi bir harici hoparlöre ihtiyaç bıraktırmayan ses kalitesi sunuyor. Buna bir de 3200 x 1800 çözünürlüklü ekranı eklediğinizde film izlemek daha keyifli hâle geliyor. Evde, iş yerinde veya seyahatlerde Ativ Book 9 Plus multimedya tüketimi noktasında büyük bir yardımcı olabilir. 128 GB’lık dahili depolama alanı yeterli gelmez, bu nedenle filmlerinizi ve şarkılarınızı USB 3.0 destekli bir harici diske atmanız ve onu yanınızda taşımanızda fayda olacaktır. Ayrıca görüntü aktarımı için microHDMI portunun bulunması da sunumlarda veya filmin TV’de gösterilmesinde büyük kolaylık sağlayacaktır.

Ativ Book 9 Plus’ın ekranının üstünde yer alan web kamerası 720p HD video desteği sayesinde Skype gibi uygulamalar üzerinden görüntülü görüşmeler yapmanızı sağlıyor. Ayrıca bu web kamerası web üzerinden HD canlı yayın yapmanıza da izin verecektir.

Sonuç

Samsung Ativ Book 9 Plus’ı tasarlarken MacBook Air’ı önüne koymak yerine elindekilere bakmayı tercih etmiş ve sonuç olarak ortaya kullanıcıları memnun edecek bir deneyim çıkmış. Cihaz tasarım, malzeme kalitesi, klavye ve izleme dörtgeni bakımından beklentilerin üstüne çıkıyor. İki adet USB 3.0 portu olması belki çoğu kullanıcı için yeterli gelmeyebilir, ancak Bluetooth destekli klavye ve benzeri kablosuz cihazları tercih ederek bu iki portu daha verimli şekilde, gerçekten onunla kullanılması gereken cihazlar için boşta tutabilirsiniz. Hoparlörleri ve HD ekranı Ativ Book 9 Plus’ın multimedya noktasında da ihtiyaçları fazlasıyla karşılamasını sağlıyor.

samsung-ativ-book-9-plus-inceleme-00005

Ativ Book 9 Plus piyasaya biraz yüksek bir fiyattan girdi, Apple’ın 13 inç MacBook Air’ının 256 GB kapasiteli versiyonunun bile epey üzerinde bir fiyattan satılıyordu. Ancak indirim kampanyaları sayesinde bu ultrabook’u 2700 ila 3000 TL arasında bir fiyattan bulmak mümkün oluyor. Belki bu fiyat size yüksek gelebilir, ancak karşılığında 3200 x 1800 çözünürlüklü ekrana sahip bir ürün satın aldığınızı, henüz Apple’ın MacBook Air’larında bile Retina ekran bulunmadığını unutmamanız gerekiyor. Eğer taşınabilirlik sizin için önemliyse ve ekran kalitesine de önem veriyorsanız, ayrıca fiyat konusunda da gidebileceğiniz nokta yukarılardaysa, Samsung’un Ativ Book 9 Plus’ınızı değerlendirmeniz yerinde bir karar olabilir.