Softbank’in birkaç yıl önce satın aldığı yonga tasarımcısı ARM’ı elden çıkarmayı planladığına dair haberler bir süredir etrafta dolaşıyor. ARM ile ilgilendiği söylenen şirketler arasına son olarak Samsung eklendi. İddialara göre; Samsung, ARM’ın yüzde 3 ila yüzde 5 oranında bir hissesini almayı planlıyor. Hisselerin geri kalanının ise yonga üreten şirketlerden oluşan bir konsorsiyum tarafından satın alınabileceği belirtiliyor.
Samsung’un böylelikle Cortex CPU ve Mali GPU’lar için ARM’a ödediği telif miktarını azaltmayı amaçladığı söyleniyor. Güney Koreli elektronik devi, bu bileşenleri Exynos işlemcilerinde kullanıyor.
Şirket Cortex’ten kendi CPU tasarımı için vazgeçse bile, ARM talimat setini kullandığı için belli bir ödeme yapmak zorunda. Ancak Samsung özel CPU birimini kapattığı için bu durumun şirket adına bir kaygı olmaktan çıktığı söylenebilir.
Apple ise artık Mac’lerde de kendi tasarımı olan ARM tabanlı işlemcilere yer verecek. Bu da şirketin öngörülebilir bir gelecekte ARM lisanslarına ihtiyaç duyacağını gösteriyor. Bu nedenle Apple da ARM’ı satın alabileceği söylenen şirketler arasında sayılıyor.
Nvidia’ın ARM’ı satın alma konusundaki görüşmelerde mesafe kaydettiği iddiası da kısa bir süre önce gündeme gelmişti. Ancak sektörel kaynaklar, Nvidia’nın bu satın alma için gerekli kaynaklara sahip olup olmadığı konusuna şüpheyle yaklaşıyor.
Buna ek olarak, bu satın almanın onaylanmayacağı da ihtimaller arasında sayılıyor. ARM’ın lisansını taşıyan CPU’lar akıllı telefonlardan çamaşır makinelerine kadar uzanan pek çok cihazda kullanılıyor. Bütün bunların tek bir yonga üreticisine geçmesinin tekel şikayetlerini beraberinde getirebileceği söyleniyor. Softbank yonga üretimi gerçekleştirmiyor. Ancak olası alıcılar arasında sayılan Apple, Nvidia ve Samsung bu alanda, farklı ölçeklerde de olsa, boy gösteriyor. Dolayısıyla bu şirketlerden birinin ARM’ın tamamını almaya çalışmasının engellenebileceği belirtiliyor.
Samsung ARM için neden böyle bir strateji izliyor?
Samsung’un bu nedenle doğrudan bir yatırım yapmak yerine bir konsorsiyumla beraber hareket etmeyi seçtiği söyleniyor. Şirket böylelikle olası rekabet soruşturmalarından da uzak durmayı hedefliyor gibi görünüyor.
Samsung, ARM için uygulayacağı söylenen stratejiyi daha önce uygulamış ve olumlu sonuç almıştı. Güney Koreli şirket, 2012’de Hollanda merkezli ASML’nin yüzde 3 oranında hissesini 642 milyon dolar karşılığında kontrol etmeye başlamıştı. ASML, hâlihazırda dünyada EUV yongaları için önemli litografi ekipmanlarını üreten tek şirket konumunda.