Yapay zekâ terimini duymadığımız gün kalmadı. Hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaya başladı. Samsung da, bu trende uygun şekilde 2024 model Neo QLED 8K, Neo QLED 4K ve OLED ürünlerinde yapay zekânın önemli rol oynadığının altını çiziyor. Gördüklerim, Samsung’un bu terimi bir pazarlama hamlesi olarak kullanmadığını gösteriyor. Yapay zekâ, Samsung’un 4K ve 8K modellerinde, görüntü yükseltmeden hareketli sahneleri geliştirmeye kadar farklı ortamlarda işe yarıyor. Samsung’un Türkiye’de yeni satışa sunduğu 2024 model AI TV ürünlerinde sunulan yeniliklere ve Güney Koreli şirketin ürün yelpazesindeki diğer seçeneklere hızlı bir bakış atıyoruz.
2024 model Samsung AI TV ailesi içinde yer alan, 8K çözünürlük destekli QN900D, 512 adet nöral ağ birimi içeriyor. Bu sayı yine 8K destekli QN800D’de 256, 4K destekli Q70D, Q8D, QN85D, S85D, S90D ve S95D modellerinde 20. Günümüzde normal TV yayınları 1080i ya da 1080p destekli, Netflix gibi ortamlarda ise içerikler 1080p veya 4K olarak değişiyor. YouTube’da ise 8K doğal içerikleri görüyoruz. Yani, özellikle 8K TV’lerin, panelin hakkını verebilmesi için kaynak görüntüyü yükseltmeleri gerekiyor. İşte yapay zekâ algoritmalarının yardımıyla, 8K destekli Samsung AI TV’ler bunu başarılı biçimde yapıyor. 2024 model Samsung TV’ler içinde amiral gemisi olan QN900D, QN900C’ye göre 2 kat daha hızlı NPU sayesinde ayrıntılar ve netlik için görüntüleri doğru bir şekilde yükseltiyor ve enerji tüketimini optimize ediyor. Yine selefindekine göre yüzde 30 oranında daha hızlı CPU , kişiselleştirilmiş öneriler sunarken bile TV deneyimini daha hızlı ve kolay hale getiriyor. Öte yandan S95D’dekine göre 25 kat daha büyük kapsama sahip olan yapay zeka sinir ağları, izlediğiniz her şey için 8K deneyimi sunmak üzere görüntüyü analiz ediyor ve yükseltiyor. Samsung’un deneyim alanında gerçekleştirdiği demo da, düşük çözünürlüklü görüntülerin 8K’ya başarılı ve sanki doğal içerikmiş gibi yükseltildiğini gösteriyor.
Yapay zekânın bir başka katkısı ise hareketleri daha da geliştirip pürüzsüzleştirme tarafında görülüyor. Yapay zekâ tabanlı derin öğrenme algoritmaları, izlenen içeriğin türünü tanıyor ve ilgili içeriğe göre hareket geliştirici teknolojisini kullanıyor. Örneğin futbol maçında kullanılan topu tanıyan Samsung AI TV, bunun hareketlerini algılıyor, bu sayede daha akıcı bir seyir için hareketi geliştiriyor. Özellikle Netflix, Exxen ve bunun gibi hizmetlerde, spor karşılaşmalarının hızı 30fps’den 120fps’ye kadar yükseltir. Böylelikle spor yayınlarında topu kaybetmeden akıcı bir yayın izleme deneyimi sunuluyor.
Her bir içeriğin en iyi görsel deneyimi sunması için farklı renk ve parlaklık ayarlarına ihtiyacı oluyor. TV’lerde Dinamik, Doğal ve bunun gibi çeşitli görüntü profilleri yüklü olarak geliyor. Ayrıca siz de renk ve parlaklık ayarlarını elle yapabilirsiniz. Ancak her içierik için bunu yapmak zahmetli oluyor. İşte burada Samsung AI TV, yapay zekânın yardımıyla sahnenin özelliklerini film, spor ve genel olarak otomatik biçimde algılıyor ve buna uygun şekilde ayarlamaları kendisi yapıyor. Böylelikle kişiselleştirilirmiş bir görüntü ayarı her sahne için otomatik olarak devreye giriyor.
Yapay zekâ sadece görüntü tarafında değil, ses tarafında da farkını gösteriyor. Samsung TV’lerde yapay zekâ, sahnedeki sesi geliştiriyor ve ortam gürültüsünü tanıyarak optimize ediyor. Arka plan sesinden düşük olan diyalog seslerini belirleyip gerçek zamanlı olarak diyalog sesini sürekli olarak izliyor ve ayarlıyor, böylece kullanıcıya en iyi ses deneyimini sunuyor. Yapay zeka diyalog güçlendirici ile dikkatiniz dağılmadan her kelimeyi yakalamanızı ve çok daha net sesin keyfini çıkarmanızı sağlıyor. Deneyim alanındaki gösterimde de, özellikle kalabalık alanlardaki diyalogların gayet anlaşılır biçimde sunulduğunu gösteriyor. Bu arada Samsung TV’ler, bir soundbar olmadan da çevresel ses etkisini sunacak biçimde sesi yönetiyor. Bu da film izlerken, bir ses sistemi olmadan da içeriğe kendinizi kaptırabileceğinizi gösteriyor.
Samsung AI TV kavramı kapsamında, yapay zekânın ses ve görüntü tarafında sunduğu bu geliştirmelere ek olarak, 2024 model TV’ler deneyim tarafında da önemli ilerlemleer sunuyor. Öncelikle yeni TV’ler de Tizen tabanlı bir arayüzle geliyor. Samsung, geçen yılın modellerine göre yaptığı geliştirmelerle daha olay gezilebilen bir arayüz sunuyor. Kategorilerin sayısı artırılmış, tüm video içerikler tek bir noktadan erişilebilir hâle getirilmiş. Medya dışında yer alan görüntülü konuşma, ambiyans modu gibi özelliklere de Daily+ sekmesinden ulaşılabiliyor.
Samsung’un akıllı ev ekosistemi SmartThings’e dahil olan ev eşyalarına veya cihazlarına sahipseniz, yenilenmiş arayüz sayesinde bunları Samsung AI TV’nizden kolaylıkla yönetebilirsiniz. Matter, Zigbee ve bunun gibi farklı standartlarla uyumlu olan SmartThings, evinizdeki TV’den klimayı çalıştırmayı veya çamaşır makinesini kontrol etmeyi mümkün kılıyor. Kullanıcı arayüzü eskisine göre daha renkli. Kutucuklu yapı da kolay anlaşılır.
Oyun tarafında da 2024 model Samsung AI TV’ler daha zengin bir deneyim sunuyor ve tabii ki, yapay zekâdan yararlanıyor. AI Engine, oyun türlerini tanıyor, görüntü ve ses kalitesini otomatik olarak optimize ediyor. Konsol, bulut oyun veya PC oyun deneyimlerine göre optimum performansı sunuyor. Oyunların açılışında yer alan oyun logolarına göre oyunu tanıyan AI TV, buna uygun görüntü ve hareket ayarlarını otomatik olarak yapıyor. Bu arada Süper Ultra Geniş Oyun Görüntüsü, 21:9 veya 32:9 çerçeve oranına geçiş yaparak tek bir bakışta, büyük TV ekranında çevrenizi daha iyi görmenizi sağlıyor.
Samsung, hazırladığı deneyim alanında 2024 model OLED TV’sini de sergiledi. Samsung’un sektördeki diğer oyunculardan farklılaştığı OLED’i, koyu siyahlar, düz beyazlar ve tüm canlı renk tonlarını başarılı biçimde sunuyor. Quantum dot ile desteklenen son teknoloji, kendinden aydınlatmalı piksellerle, her zamankinden daha doğru, saf ve parlak bir görüntünün keyfini çıkarma imkanını veriyor. Üstelik parlamasız OLED teknolojisi, kabartmalı yüzeyi sayesinde gelen ışığı çeşitli açı ve yönlere yayıyor. Bu sayede OLED’in her ortamda dikkat dağıtmayan mükemmel siyah/renkli deneyimi yaşatıyor. Geçen yılın OLED modeliyle karşılaştırıldığında, belki görüntü kalitesinde ilk bakışta arada çok büyük fark görünmüyor. Ancak yansımasız OLED, sunum alanı gibi parlak ortamlarda çok daha iyi bir deneyim sağlamayı mümkün kılıyor. Öte yandan Samsung, OLED panelinin görüntü kalitesinin Algısal Renk Eşleme ile doğru renkler sunduğunun altını çiziyor. Renkler, renk uzmanı PANTONE tarafından doğrulanacak kadar yüksek doğrulukta bulunuyor.
Samsung, 2024 model TV ailesinde The Frame ve The Serif gibi Lifestyle TV’lere de yer vermeye devam ediyor. The Frame ince bir resim çerçevesi gibi görünmesi için tasarlandı. Sanat Mağazası’nda dünyaca ünlü 2.500’ün üzerinde sanat eserine ulaşabilir ve yeni Mat Ekranımızla bunların keyfini çıkarabilirsiniz. 2024 modellerine özel yeni çerçeve seçenekleri var. The Serif ise her yerde, her an, her açıdan izlenebilmek için tasarlanmış. 360 derece tasarımı tüm açılardan TV’nizi izlemenin keyfini çıkarmanıza izin veriyor. Bu ürün sadece evler için değil, iş yerleri için de kullanışlı olacaktır.
Son olarak ses tarafında ilgimi çeken bir ürün de Music Frame oldu. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de satışa çıkan bu ürün, 120 W’lık güçte altı hoparlör ve Dolby Atmos desteği gibi özellikler barındırıyor. Gerçekten bir duvar çerçevesi gibi duruyor, ses çıkışı ise yüksek ve çevresel ses etkisi gayet iyi. Ortama birden fazla Music Frame yerleştirerek bunların eş zamanlı olarak çalışmasını da sağlayabilirsiniz.
2024 model Samsung AI TV ürünleri, yapay zekâ desteğiyle gerçekten farklı içeriklerde yüksek bir deneyim vadediyor. Tizen ve SmartThings tarafındaki gelişmeler de memnuniyet verici. Bu yeni ürünleri Hepsiburada’dan da, farklı ödeme koşulları ve zaman zaman karşınıza çıkacak fırsatlarla satın alabilirsiniz. İlgilenenler için Hepsiburada bağlantısını aşağıda açıklama bölümünde ve Teknoblog.com’da videonun yer aldığı makalede paylaşıyoruz.