Dış gezegen arayışları Samanyolu galaksisinin ötesine geçmiş durumda. Gökbilimciler, NASA’nın Chandra X-Ray Gözlemevi uydusunu kullanarak başka bir galakside yer alan bir gezegenin ilk işaretlerini gördü. Araştırmacılar, X ışını parlaklığında yaşanan dalgalanmanın 28 milyon ışık yılı uzaklıktaki Messier 51 galaksisinde bulunan bir yıldızın önünden geçen bir gezegenin ipucunu verdiğine inanıyor. Bu gezegenin Dünya’dan en az 3 bin ışık yılı uzaklıkta olduğu düşünülüyor.
Yıldızların doğası bu tarz bir keşfi fazlasıyla mümkün kılıyor. Araştırmacılar parlak ışıkların görece küçük olduğu yerlerde X ışını parlak ikili sistemlerine odaklanıyor. Buralarda geçişler görece daha kolay şekilde fark ediliyor. Yakın yıldızların konvansiyonel tespiti için çok daha hassas bir ışık takibi gerekiyor. Bir gezegen genellikle bir yıldızdan gelen ışığın çok küçük bir kısmını bloke edebiliyor.
Varlığının işaretleri görülen dış gezegenin Satürn kadar büyük olduğuna inanılıyor. Ancak ana yıldızına olan mesafesinin Satürn ve Güneş arasındaki mesafenin iki katı olduğu belirtiliyor.
Bilim insanları ışınlardaki azalmanın gaz bulutlarından veya tozdan kaynaklandığına inanmıyor. Bu durum Messier 51 galaksisinden elde edilen diğer verilerle örtüşmüyor. Veriler, bir gezegenin araya girişini daha mantıklı seçenek hâline getiriyor.
Bu veriyi doğrulamak ise işin asıl zor kısmı gibi görünüyor. Gezegenin büyük yörüngesi nedeniyle benzer bir geçişin 70 yıldan önce tekrarlanması beklenmiyor. Buna ek olarak, gökbilimcilerin gezegen geçişini gözlemlemek için sadece üç saatinin olması da işleri zorlaştırıyor. Messier 51 yıldızının patlayıp gezegeni radyasyona bulamaması da gereksinimler arasında yer alıyor.
Eğer bir doğrulama yapılabilirse, bu son keşif oldukça anlamlı olacak. Samanyolu dışındaki galaksilerde de gezegen olduğu düşünülse de, bunun kanıtlanması özel bir önem taşıyor. Bunun diğer galaksilerdeki gezegen arayışlarını hızlandıracak bir hamle olduğu da söylenebilir.