Zao adı verilen sahte yüz değiştirme uygulaması, sadece tek bir fotoğrafınızı yükledikten sonra simanızı yüzlerce film veya dizide görmenize imkan sağlıyor. Bu uygulama Çin’de oldukça popüler oldu.
Bloomberg‘in haberine göre, uygulama cuma günü yayınlandı ve Çin iOS App Store’unda ücretsiz uygulamalar listesinin tepesine hızlıca yerleşti. Daha önce FaceApp uygulamasının popüler olmasına benzer şekilde, Zao uygulamasının yapımcıları da kullanıcı gizliliğiyle ilgili eleştirilerle uğraşmaya başladı.
Allan Xia adlı Twitter kullanıcısı, uygulamanın neler yapabildiğini açık şekilde gösteren bazı paylaşımlar yaptı. 30 saniyelik video klibinde yüzünü Leonardo DiCaprio’nun birkaç filminden ünlü sahnelere ekledi.
https://twitter.com/AllanXia/status/1168049059413643265
Xia’ya göre, klipler tek bir fotoğrafla sadece sekiz saniyede oluşturulabiliyor. Ne var ki, Bloomberg uygulamanın size bir dizi fotoğrafı çekerken yol gösterebildiğini, ağzınızı açıp kapatarak veya gözleri kapatıp açarak poz vermeniz gerektiğini söylüyor. Bu sayede daha gerçekçi sonuçlar da elde edilebiliyor.
Uygulama şu anda yüzünüzü ekleyebileceğiniz kısıtlı sayıda video klibi sunuyor. Uygulamanın geliştiricisi algoritmasını eğiterek her bir klibe kullanıcının yüzünü eklemeyi oldukça kolay hâle getirmiş olmalı. Uygulama sizin istediğiniz bir başka videoya yüzünüzü ekleme işlemini yapamıyor.
Bu teknoloji daha önce Londra Imperial Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yaptığı çalışmalara benziyor. O teknoloji, tek bir fotoğrafı alarak onu şarkı söyleyen bir fotoğrafa dönüştürebiliyordu. Buradaki fark ise Zao’nun, bir fotoğrafı hareketlendirmek yerine sizin simanızı mevcut bir videoya eklemesi oluyor. Her ne olursa olsun, temeldeki teknolojinin nasıl hızlı bir şekilde evrildiğini görüyoruz. Bir zamanlar sahte videoları üretmek için yüzlerce fotoğraf gerekirken şimdi daha iyi sonuçlar elde etmek için tek bir fotoğraf yeterli oluyor.
Zao’nun gizlilik politikası eleştirilerin odağında
Zao’nun gizlilik politikası da kullanıcılardan anında eleştiri aldı. App Store’daki sayfasına binlerce negatif yorum bırakıldı. Zao uygulamasının geliştiricisi olarak Changsha Shenduronghe Network Technology gösteriliyor. Bloomberg, bunun Momo adlı, canlı yayın ve arkadaşlık servislerine sahip olan Çinli bir şirketin iştiraki olduğunu belirtiyor.
Gizlilik politikası içinde, geliştiricisinin kullanıcılar tarafından oluşturulan tüm içeriklerin ücretsiz, değiştirilemez, transfer edilebilir ve yeniden lisanslanabilir lisansına sahip olduğu yazıyor. Şirket, gelen eleştirilere hızlıca cevap vermek zorunda kaldı ve kullanıcıların fotoğraflarını ve videolarını uygulamanın gelişimi dışındaki herhangi bir amaç için, onların rızası dışında kullanmayacağını kaydetti. Ayrıca kullanıcıların verilerini uygulamadan sildikleri takdirde bunların sunucularından da silineceğini söyledi.
Yakın zamanda FaceApp uygulaması etrafında da benzer tartışmalar yaşanmıştı. Yüz yaşlandırma uygulaması geçtiğimiz temmuz ayında popüler olmuştu. Uygulamanın geliştiricisi gizlilik politikasıyla ilgili açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Ayrıca kullanıcılara arzu ettikleri takdirde fotoğraflarını sunuculardan silme imkanı da tanımıştı. FaceApp’in durumunda yorumcular, uygulamanın gizlilik politikasının dünya çapındaki diğer birçok popüler uygulamadan daha yayılmacı bir tabiata sahip olmadığını söylemişti.
Yüz bilgisi giderek daha önemli hâle geliyor. Yüz tanıma teknolojileri yaygınlaştıkça, insanların kimliklerini saptamak kolaylaşıyor. İnsanlar da yüz görüntülerinin ne kadar önemli olduğunun giderek daha fazla farkına varıyorlar. Bu değerli verileri korumakta yeterli gayreti göstermeyen şirketler de haklı olarak eleştiriliyor.
Eğer bir servis ücretsizse, bunu sağlayan şirket kaçınılmaz biçimde verilerinizden kazanç sağlıyordur. Bu bazı durumlarda daha iyi reklam hedeflemesi oluyor, bazı durumlarda da yüz tanıma teknolojisini daha iyi biçimde eğitmek şeklinde gerçekleşiyor. Kullanıcılar ise çoğu zaman bu durumun farkına varmıyor.