Teknoloji

Rusya Telegram ile birlikte Amazon ve Google adreslerini de engelledi

rusya telegramRusya’nın başkenti Moskova’da bulunan bir mahkeme, geçtiğimiz hafta popüler mesajlaşma uygulaması Telegram’a Rusya içinden erişimin engellenmesi yönünde bir karar almıştı. Ülkenin resmi iletişim düzenleme kurulu Roskomnadzor da kararı uygulamak için harekete geçmişti. Mahkeme kararının ardından Telegram da Rusya’da kesintisiz biçimde hizmet vermeyi sürdürebilmek adına platformunu Amazon ve Google’ın bulut altyapısına taşımıştı. Bu karar nedeniyle Rusya Telegram ile birlikte Amazon Web Services ve Google Cloud’a ait web adreslerini de engellemeye başladı.

Merkezi Letonya’da bulunan Rus haber sitesi Meduza’da yer alan habere göre, Roskomnadzor pazartesi günü itibarıyla yaklaşık 800 bin Amazon Web Services ve 1 milyondan fazla Google Cloud IP adresini kara listeye ekledi. Roskomnadzor tarafından ZDNet’e gönderilen açıklamada ise kurumun mahkemenin kararını uygulamak adına gerekli adımları attığının altı çizildi. Açıklamada, mahkeme tarafından alınan kararın yasağın etrafından dolaşılmasını sağlayan VPN servislerini de kapsadığı vurgulandı.

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, mahkemenin kararının duyurulmasının ardından yine kendisinin kurduğu Rusya merkezli sosyal ağ VK üzerinden bir açıklama yapmıştı. Durov açıklamasında Telegram’ın erişim engelinin etrafından dolaşmak için yerleşik mekanizmalardan yararlanacağını belirtmişti. Telegram’ın kurucusu, servisin VPN olmadan erişilebilirliği konusunda ise yüzde 100 garanti verememişti.

NordVPN tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada, yasağın uygulamaya koyulmasının ardından Rusya’daki kullanıcı sayısında yüzde 150 oranında bir artış gözlemlendiğine dikkat çekti.

Rusya Telegram yasağıyla kendi memurlarının da işini oldukça zorlaştırdı. Ülkedeki resmi görevlilerin de yoğun biçimde kullandığı Telegram’ın engellenmesi üzerine Rusya’da pek çok resmi yetkilinin ICQ’ya yöneldiği belirtildi. Amazon ve Google ise Rusya’da yaşadıkları problemler konusunda şimdilik açıklama yapmadı.