26.2 milyar dolarlık anlaşma karşılığında Microsoft’un olan LinkedIn şu sıralar Rusya devletinin getirdiği yasakla uğraşıyor. New York Times’ın haberine göre, Moskova’daki bir yerel mahkeme, LinkedIn’in ülkenin veri korumayla ilgili kanunlarına uymadığına kanaat getirdi. Sonuç olarak şirketin sitesine Rusya’dan erişim dün itibarıyla durduruldu. Buna rağmen, mahkeme kararına temyiz yolu açık bulunuyor.
Getirilen yasak geçen yıl Rus parlamenterlerin, Rus vatandaşlar hakkında toplanan herhangi bir kişisel bilginin o ülkede konumlandırılmış sunucularda tutulması şartını getiren birtakım yasal düzenlemelerden kaynaklanıyor. Rus devleti, getirilen kanunlar sayesinde LinkedIn’in 2012’de yaşadığına benzer korsan saldırılarında verilerin korunabileceğini iddia ederken, başka kesimler bunun devlete uluslararası şirketlerden kullanıcı verisi talebinde bulunma yolunu açacağını söylüyor.
Gazetenin belirttiğine göre, Facebook ve Twitter da şu anda getirilen bu kullanıcı verilerinin depolanmasına dair şarta aykırı şekilde hareket ediyor. Daha büyük sosyal ağlar dururken LinkedIn’e neden bu ihlâlden dolayı yasak getirildiği tam olarak belli olmazken, Rus devletinin devlet yazılımlarını değiştirmeye çalıştığı ve ayrıca Microsoft’u ABD’nin devlet organlarıyla işbirliği yaptığına dair suçlamalar yönelttiği biliniyor.
LinkedIn’in 467 milyon kullanıcısının 5 milyondan daha az kısmı Rusya’da bulunuyor. LinkedIn, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Rus mahkemesinin kararının Rusya’da bulunan milyonlarca üyenin ve LinkedIn’i kullanarak işlerini büyütmeye çalışan şirketlerin LinkedIn’e erişmesini engelleme tehlikesi barındırdığını vurguluyor. Şirket, Rusya’nın telekomünikasyon gözlemci grubu Roskomnadzor ile görüşüp taleplerini tartışmakla ilgilendiğini de ekliyor.