Teknoloji

Rusya kendi internet sistemini oluşturmaya adım adım yaklaşıyor

rusya vladimir putin

Rusya kendi teknolojisini ve altyapısını dünyanın kalanından ayrıştırma sürecini son birkaç ayda hızlandırmış durumda. Rusya’nın “acil durumlarda” içeriklerin engellemesine izin veren “egemen internet” yasası, geçtiğimiz kasım ayı itibarıyla kabul edilmişti. Bundan kısa bir süre sonra ise Rus yapımı uygulamaların ön yüklü sunulmadığı telefonların satışını yasaklayan yasa tasarısı Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanmıştı.

BBC’de yer alan habere göre, ülkenin İletişim Bakanlığı alternatif internet sisteminin testini başarıyla tamamladı. Bu şebekenin nasıl işlediği şu an için bilinmiyor. Ancak bakanlıktan yapılan açıklamada, test sırasında kullanıcıların tipik web arayüzünde bir değişiklik fark etmediği belirtildi.

Çin, İran ve Suudi Arabistan gibi ülkeler, vatandaşlarının internette hangi içeriklere erişebileceğini ve kimlerle iletişim kurabileceğini uzun süredir kontrol ediyor. Rusya’nın “Runet” adını taşıyan projesinde de muhtemelen filtrelerle benzer şekilde içerik kısıtlamasının yapılacağı düşünülüyor.

BBC’ye konuşan Surrey Üniversitesi’nde görevli bilgisayar bilimleri profesörü Alan Woodward; Runet nedeniyle internet servis sağlayıcılarının ve telekom şirketlerinin Rusya’da verdikleri hizmetin dev bir “intranet” hâline geleceğini ifade etti.

Rusya başka ülkelere de ilham olabilir

Bu tarz altyapılar, VPN’lerin de engellenen içeriklere erişimini zorlaştırıyor. Rusya’nın testlerinin ne kadar başarılı olduğu veya kendi büyük güvenlik duvarını oluşturma hedefine ne kadar yaklaştığı da şu an için belirsizliğini koruyor.

Teknoloji uzmanları 20 yıla yakın süredir “parçalanmış internet” teorisi üzerinde konuşuyor. Bazı devletler vatandaşlarının iletişimini veya içeriklere erişimini kontrol etmeye çalışsa da, internet henüz ulusal ağlara bölünmüş parçalı bir yapı hâline dönüşmekten uzak. Ancak Çin ve Rusya gibi büyük güçlerin bu yönde adımlar atması ve bu adımların diğer ülkeler tarafından takip edilmesi durumunda, internet bugünkü yapısından daha farklı bir hâle dönüşebilir.