Rusya, ülkeye uygulanan yaptırımlar kaldırılana kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) diğer ülkelerle iş birliğini sonlandıracağını söyledi. Rus uzay ajansı Roscosmos’un başkanı Dmitry Rogozin, Twitter’daki bir ileti dizisinde, ISS ve diğer projelerdeki ortaklar arasındaki normal ilişkilerin yeniden sağlanmasının ancak yasadışı yaptırımların eksiksiz ve koşulsuz olarak kaldırılmasıyla mümkün olduğunu duyurdu.
Rogozin, tweetlerinin tercüme edilmiş versiyonlarına göre, yaptırımlara NASA, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı’na (CSA) gönderdiği mektuplarla itiraz ettiğini söyledi. Ayrıca Rogozin, her ülkenin yanıtı gibi görünen görüntüleri de yayınladı. The Verge sitesinin belirttiğine göre CSA, mektubun gerçekliğini doğruladı, ancak ESA ve NASA’dan henüz bir doğrulama gelmedi.
NASA yöneticisi Bill Nelson tarafından imzalanan mektupta, “ABD, uluslararası hükümet uzay işbirliklerini, özellikle ISS’nin Rusya, Kanada, Avrupa ve Japonya ile işletilmesiyle ilgili faaliyetleri desteklemeye devam ediyor.” ifadesi yer alıyor. “Yeni ve mevcut ABD ihracat kontrol önlemleri, ISS’nin güvenli operasyonlarının devam etmesini sağlamak için ABD ve Rusya arasındaki iş birliğine izin vermeye devam ediyor.”
CSA da, Rogozin’in talebine benzer bir yanıt veriyor gibi görünüyor. “Kanada’nın ISS programını desteklemeye devam ettiğini ve kendisini güvenli ve başarılı operasyonlarına adadığını temin ederim.” ifadesi mektupta yer alıyor. Bu arada, ESA başkanı Josef Aschbacher, Rogozin’in talebini değerlendirmek için ajansın üye ülkelerine ileteceğini söyleyerek yanıt verdi.
Rogozin, “Ortaklarımızın durumu açık: Yaptırımlar kaldırılmayacak.” diyor. “Yaptırımların amacı Rus ekonomisini öldürmek, halkımızı umutsuzluğa ve açlığa itmek ve ülkemize diz çöktürmek.” diye ekliyor. Rogozin, Roscosmos’un yakında Rusya’nın ISS ile ilişkisini ne zaman durduracağına dair bir tarih belirleyeceğini ve bunun daha sonra Rus hükümet yetkililerine bildirileceğini dile getiriyor.
Rogozin, ABD Başkanı Joe Biden tarafından şubat ayında uygulanmaya başlanan yaptırımlara şiddetle tepki vererek, uzay istasyonunun Rusya’nın müdahalesi olmadan Dünya’ya düşebileceğini ima etti. NASA, ISS’nin uzaydaki konumunu ve yönünü korumak için Rusya’ya güvendiğinden, Rusya’nın istasyondan çekilmesi gerçekten zarar verme potansiyeline sahip gibi görünüyor.
NASA geçtiğimiz perşembe günü, Rusya’nın ISS’deki işbirliğini 2030’a kadar uzatmaya doğru ilerlediğini söylemişti, ancak Rogozin’in açıklamaları bunun olası olmadığını gösteriyor. Geçen haftanın başlarında, NASA astronotu Mark Vande Hei, iki kozmonotla birlikte bir Rus Soyuz roketiyle güvenli bir şekilde Dünya’ya döndü. Varışından önce, Rusya’nın Ukrayna’da devam eden savaşının ortasında eve dönüşüyle ilgili endişeler vardı, ancak Roscosmos, Vande Hei’yi ISS’de mahsur bırakmayacağını belirtmişti.