Manşetler

Nvidia RTX 4090 kablolarının erimesinin nedenini buldu

nvidia rtx 4090

Nvidia’nın, RTX 4090 grafik kartının güç kablolarının eriyip yandığına dair şikayetleri araştırdığını açıklamasından haftalar sonra şirketten ilginç bir açıklama geldi. Nvidia, kablolar tam olarak takılmadığı için bu tür olayların meydana gelmiş olabileceğini söyledi.

Cuma günü müşteri destek forumunda bir gönderide bilgi veren Nvidia, şikayetleri hâlâ araştırdığını, ancak bulgularının güvensiz bir bağlayıcının yaygın bir sorun olduğunu gösterdiğini söylüyor. Ayrıca, konuyla ilgili yaklaşık 50 şikayet aldığını da dile getiriyor.

Nvidia’nın amiral gemisi grafik kartı, çoğu kullanıcının bilgisayarlarında hâlihazırda var olan çoğu güç kaynağı tarafından doğal olarak desteklenmeyen yeni bir standart olan ve 12VHPWR güç konektörü olarak bilinen birimi kullanıyor. Bu nedenle, kutuda bir adaptör veya cuma günkü forum mesajında belirtildiği gibi “güç adaptörü” geliyor. Kullanıcıların ilk şikayetleri suçu adaptöre atıyordu ve bazıları eriyen kablonun 1599 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip GPU’larına da zarar verdiğini söyledi.

nvidia rtx 4090

Şirketin bulgularını kullanıcıları suçlamak olarak okumak en kolayı olacaktır. Elbette, Nvidia hemen çıkıp bunun kullanıcı hatası olduğunu söylemiyor, ancak forum mesajında büyük ölçüde bu ima ediliyor. Aynı zamanda bu, çok kolay bir açıklama gibi görünüyor, çünkü insanlar neredeyse bir aydır sorunun kötü lehimleme veya pompalanan büyük miktarda gücü güvenilir bir şekilde kaldıramayacak kadar küçük teller gibi daha karmaşık bir şeyden kaynaklandığı konusunda spekülasyon yapıyorlardı.

Ne var ki, PC toplayan kullanıcılar arasında titiz testleri nedeniyle saygı duyulan bir yayın organı olan GamersNexus, bu hafta başlarında temelde aynı sonuca vardı. YouTube kanalında çarşamba günü yayınlanan ve izleyiciler tarafından gönderilen hasarlı adaptörleri inceleyen ve sorunla ilgili kapsamlı testler ve raporlamalar yapan bir video, konektörlerde aşınma çizgileri olduğunu gösterdi ve bu da bunların yuvaya tam olarak yerleştirilmediğini ima etti. GamersNexus, bazı kişilerin tam bağlantıyı birkaç milimetre farkla kaçırdığını bile söylüyor. Video, gevşek bir bağlantının, fiş kötü bir şekilde takılırsa ve bir açıyla eğilirse, fişin önemli ölçüde ısınmasına neden olabileceğini gösteriyor.

Nvidia’nın paylaşımı, konektörün tam olarak takılı olmadığında nasıl göründüğünün bir resmini içeriyor ve tam pozisyonu kaçırmak, tam 2 mm’lik bir çıkıntı yapan ve bir açıda tutulan bir şeyi tam olarak oturtmaktan daha kolay görünüyor. Aşağıdaki resimlerde gösterilen Nvidia sürümü yerine üçüncü taraf bir RTX 4090 kartı ile tam bağlantı noktasını kaçırmak daha da kolay olacaktır.

nvidia rtx 4090

Eğer bilgisayarınızda bu tür bir kart varsa veya olacaksa, bağlantılarını birkaç kez kontrol etmenizde fayda olacaktır.

Yine de, Nvidia’nın burada tamamen suçsuz olmayabileceğini belirtmekte fayda var. Yayınladığı resim hakkında öne çıkan bir başka şey de, konektörün bir kilitleme anahtarına sahip olmasıdır. Teorik olarak bu, fişe taktığınızda iyi geri besleme sağladığı sürece bu tür şeylerin olmasını önleyecek bir özelliktir. Ancak GamersNexus’a göre, adaptörler tam olarak takıldığında bile duyulabilir bir şekilde bir sesle yerine tam olarak oturmuyor.

Tüm bunlar bir yana, bir başka unsur daha var. Nvidia ve GamersNexus tarafından yapılan testler, ana suçlu olarak üretim kusurlarına işaret ediyor gibi görünmüyor. GamersNexus’un videosu, üretim sırasında kalan döküntülerin ağırlaştırıcı bir faktör olabileceğini söylüyor.

Sebebi her ne olursa olsun, cuma günü Nvidia’dan GamersNexus’a gönderilen bir açıklamada, yanmış kablo veya GPU ile ilgili herhangi bir sorunun, kablo veya GPU ne olursa olsun, değerlendireceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER