Japon bileşen üreticisi Rohm, Osaka Üniversitesi’yle işbirliği dahilinde laboratuvar ortamında 1.5 Gbps hızında kablosuz veri transferine olanak sağlayan yeni bir yonga tasarladığını duyurdu. Üstelik transfer hızını 30 Gbps seviyesine çıkarmanın teoride mümkün olduğu da belirtildi.
Yeni teknoloji şu anda Wi-Fi veya Bluetooth şebekeleri tarafından kullanılan 2.4 GHz’lik frekans bandının vey 3G şebekelerinin çalıştığı 2.1 GHz’lik frekans bandının çok çok üstünde, 300 GHz bandında işlev gösteriyor. Rohm bunun dünyada bir ilk olduğunu ve şimdiye kadar herhangi bir yonganın büyük ve güçlü bir ekipmana erişmeksizin bu frekans aralığında çalışmadığını iddia ediyor. Şu anda yürürlükte olan WiGig standardı 2.4, 5 ve 60 GHz bantlarında 4 Gbps civarında bir hıza ulaşmayı mümkün kılıyor. 60 GHz bandında geçerli olan IEEE 802.11ad standardına uymak zorunda kalan WiGig’in arkasında daha şimdiden Intel, Cisco ve Broadcom gibi sektörün büyük oyuncuları bulunuyor.
Rohm’un geliştirdiği bu teknolojinin telefonlara gelmesi zor. Çünkü atmosferde mevcut olan girişim nedeniyle bu kadar yüksek frekanslı dalgaların birkaç metre öteye ulaşması mümkün olmuyor. Bu nedenle Rohm bu yeni yonganın 4KHD standardının ötesinde görüntü kalitesi destekleyecek projektör veya TV’lere işaretin herhangi bir fiziksel bağlantı olmadan gönderilmesinde işe yarayabileceğini düşünüyor. Çift yönlü olacak bu bağlantı Smart TV işlevlerinin de işarete eklenebileceği anlamına geliyor. Rohm, araştırma çalışmalarının devam ettiği bu teknolojiyi önümüzdeki dönemde ticarileştirmeyi hedefliyor.
İlgili – ROHM
[Görsel – Gigazine]