Ünlü aktör Robert Downey Jr.’ın yeniden Iron Man kostümüne girip girmeyeceği birkaç haftadır sinema dünyasının en popüler konuları arasında yer alıyordu. Marvel Entertainment yaptığı açıklamayla dedikodulara son noktayı koydu ve Downey Jr.’ın Iron Man olarak Captain America 3’te boy göstereceğini ilan etti.
Ancak Variety’nin yayınladığı bir haber anlaşmanın pek de kolay gerçekleşmediğini ortaya koydu. Haberde Marvel’ın başlangıçta Downey Jr. için sadece üç hafta çalışmasının gerektiği daha küçük bir rol düşündüğü, fakat ünlü oyuncunun ekranda daha fazla zaman almak ve daha yüksek bir ücret çeki için hikayede daha önemli bir rol talep ettiği belirtilirken, ünlü aktörün bu tutumuna içerleyen Marvel Entertainment CEO’su Ike Perlmutter’in senaryo yazarlarına Iron Man’i hikayeden tamamen çıkarma talimatı verdiği iddia edildi.
Robert Downey Jr.’ın Iron Man’in geliştiricisi olan egzantrik milyarder Tony Stark karakteriyle özdeşleştiği konusunda pek çok kişi hemfikir durumda. Stark’ı genel olarak Downey Jr.’ın bir uzantısı olarak nitelemek pek yanlış olmayacaktır. Marvel’ın karakter ve oyuncuyu bütünleştirmedeki bu başarısı, şirketin rol için yeniden bir seçim yapmak yerine Iron Man karakterini hikayeden tamamen çıkarmayı tercih etmesini de açıklıyor.
Robert Downey Jr.’ın daima Tony Stark olarak anılması muhtemel olsa da, sonsuza kadar Iron man olması pek mümkün gözükmüyor. Marvel hikayelerinin yüksek maliyetleri de göz önüne alınınca Iron Man’in geleceği biraz daha belirsiz ve biraz daha ilginç bir hâl alıyor.
Eskiden süper kahramanları zor zamanlardan geçen stüdyolar için işler biraz daha kolaydı. Yeni bir Örümcek Adam’a ihtiyaç olduğu zaman her şeyi patlatıp sıfırlamak yeterli olurken, bugüne kadar çekilen Batman filmleri arasındaki bağların belli belirsiz olması da stüdyoların herhangi bir bağlantıya ihtiyaç duymadığını ortaya koyuyor. 50 yıldır çekilen James Bond filmleriyse tamamen aralıklarla yapılan sıfırlamalar üzerine kurulu durumda.
Ancak Marvel Studios filmlerinde daha farklı bir yol izliyor. Pek çok süper kahramanı bünyesinde barındıran şirket, filmlerinde ortak bir anlatım dili oluşturuyor. Tüm filmlerini farklı biçimlerde birbirlerine bağlayan Marvel, her birini bir hikayenin uzun bir bölümü gibi izleyicilere sunuyor. Böylelikle filmler aynı sinema evreninin içinde kalmakla yetinmiyor, aynı zamanda ortak ve sürekli bir hikayeyi de oluşturuyor.
Marvel’ın sinema evreninin şu an için 21 filmden oluşması planlanıyor. Bu filmlerden 10’u şimdiden yayınlanmış durumda. 5 film duyuru veya prodüksiyon aşamasındayken, geriye kalan 6 film için henüz bir doğrulama gelmiş değil. Yayınlanmamış filmlerin 2014 ile 2019’da vizyona çıkması bekleniyor.
Marvel Studios’un bir rol için yeniden seçim yapması daha önce görülmüş bir durum olsa da, bu değişimin bir ana karakter için gerçekleştirilmemesi ve söz konusu değişikliklerin henüz ilk filmler esnasında yapılması bu sefer işlerin biraz daha farklı olabileceğini gösteriyor.
Ancak Marvel’ın da elinde bazı kozlar bulunuyor. Kahramanların her zaman maske takmaması şirketi her zaman oyunculara çok bağımlı gibi gösterse de, üniformaların bir karakterden alınıp başka bir karaktere verilebileceğini de unutmamak gerekiyor. Yani günün birinde Iron Man kostümünün Tony Stark’ın, yani Robert Downey Jr.’ın, üstünden çıkarılıp başka bir karaktere verilmesi de ihtimaller arasında değerlendiriliyor.
Robert Downey Jr. ve Iron Man filmlerinin başarısı Marvel’ın yolculuğunda kilit bir rol oynasa da, elde edilen mevcut başarı ve geleceğe dair planlamalar Downey Jr’ın ötesine geçmişe benziyor.