BlackBerry DevCon Europe‘da RIM’in oyun kategorisi direktörü Anders Jeppsson ile bir röportaj gerçekleştirme fırsatı bulduk. Röportajda Jeppsson’ın RIM’in önümüzdeki döneme yönelik oyun stratejisine yönelik görüşlerini aldık.
Daha önce de belirttiğimiz gibi RIM, BlackBerry için geliştirme yapacak yazılımcılara farklı geliştirme platformları sunuyor. Jeppsson, temelde BlackBerry 10’a odaklandıklarını, BlackBerry 10’un farklı platformlarda uygulama geliştirmeye izin veren yapısı sayesinde BlackBerry 10 için geliştirilen oyunların başka ortamlarda da kolaylıkla çalışabileceğini dile getirdi. RIM, bu avantajın çekiciliğini kendi lehine kullanmayı amaçlıyor. Her ne kadar strateji BlackBerry 10 üzerine kurulmuş olsa da, mevcut BlackBerry 7 ve daha önceki sürümlere yönelik oyun geliştirmek isteyenlere de gerekli olan destek tabii ki sunulmakta.
Android çalıştırıcısı sayesinde Android için geliştirilmiş olan uygulamalar BlackBerry PlayBook ve BlackBerry 10 cihazlarında çalışabilecek. Jeppsson, bu yolla Android oyunlarının da BlackBerry PlayBook ve BlackBerry 10 cihazlarında çalışabileceğini, ancak meselenin bir oyunu farklı bir platformda çalıştırmak olmadığını dile getirdi. Eksiksiz bir oyun deneyimi için farklı bileşenlere ihtiyaç var; sosyal ağlarla bağlantı, deneyimin, farklı bölümlerin diğer kullanıcılarla paylaşılması. Bunların bir oyunda yer alması için belki de doğal kod desteğine ihtiyaç var. Aslında Android uygulamalarının PlayBook ve BlackBerry 10 platformunda çalışacak olması ilk etapta BlackBerry App World’ü daha fazla uygulamayla doldurmak gibi görünüyor, ancak işin arkasında Android için geliştirme çalışması yapanlara BlackBerry ortamını test etme ve daha sonra bu platform için doğal oyun geliştirmeye teşvik etmek de bulunuyor.
Bildiğiniz gibi geleceğin web tabanlı uygulamalarda olduğu, web için geliştirilecek uygulamaların platforma bakılmaksızın her ortamda rahatlıkla çalışabileceği fikri yaygınlaşmaya başladı. Bu noktada Jeppsson’a web tabanlı oyunlarla ilgili görüşlerini sorduk. Jeppsson, erişilebilirliğin ve düzgün bir deneyim sunulmasının önemine atıfta bulundu ve bu noktada aslında uygulama tabanlı oyunların daha isabetli bir seçim olduğuna inandığını dile getirdi. Bu tarz uygulamalar için hâli hazırda BlackBerry App World var ve oyunları burada türlü şekillerde öne çıkarmak mümkün. Ancak insanlar tarayıcı çubuğuna adres yazıp oyun sayfasına girmek ve oyun oynamak konusunda o kadar istekli olmayabilir. Aslında bu noktada Jeppsson’a katıldığımızı belirtelim. Bildiğiniz gibi Google’ın servisleri web tabanlı uygulama formunda kullanılabiliyor, örneğin Google+ gibi. Ancak iOS kullanıcılarının kaçı Google+’ı bu şekilde kullanmıştır, orasını tartışmak gerek.
BlackBerry 10 cihazları yılın ilerleyen zamanlarında çıkacak. Jeppsson’a BlackBerry 10’a yönelik çalışma yapanlara cihazların teknik özellikleri hakkında ipuçları verip vermediklerini sorduk. Jeppsson bu konuda bilgilerin kademe kademe ilerlediğine değindi. Anladığımız kadarıyla şu anda böyle ön bilgilendirme yok, zaten BlackBerry 10 cihazlarının yılın ikinci yarısında çıkacağını göz önünde bulundurursak, yakın zamanda çıkacak uygulama veya oyunların geliştiricilerine bu şekilde bilgiler vermek pek de mümkün değil.
Jeppsson’a BlackBerry App World’deki oyunların fiyatlandırmasıyla ilgili soru sorduk, oyuınların deneme amaçlı ücretsiz sürümlerinin verilmeyebileceği hakkındaki fikirlerini almaya çalıştık. Jeppsson tercihin oyun geliştiricisine ait olduğunu, App World’e hangi fiyatla çıkacaklarını onların belirlediğini söyledi. Ancak uygulama içi satın alma sistemiyle birlikte kullanıcılara oynadıkları kadar para ödeme esnekliğinin sunulabileceğini belirtti.
RIM’in BlackBerry 10’a yönelik büyük beklentiler taşıdığını oyunlar açısından baktığımızda da görüyoruz. Oyun geliştiricilerine birden fazla platform yardımıyla geliştirme yapma imkânı tanınması ve sadece BlackBerry’ler için geliştirilen oyunların farklı platformlarda da kolaylıkla çalışabilir hâle getirilmesi bu stratejinin iyi işlemesini sağlayabilir.
[Görsel – InnovationsBaren]