Kameralı telefonların açtığı mobil fotoğrafçılık yolunun akıllı telefonlarla iyiden iyiye genişlediği rahatlıkla söylenebilir. Hem telefonlara koyulan kameraların gelişmesi hem de akıllı telefonlardaki düzenleme uygulamalarının giderek daha yeteneki hâle gelmesi, mobil fotoğrafçılığı da adeta bir sanat dalına dönüştürdü. Ancak artık sayısı oldukça fazla olan bu düzenleme uygulamaları içinde öne çıkmak için farklı bir yeteneğe sahip olmak gerekiyor. Retrospecs, söz konusu farklı yeteneğe sahip uygulamalardan biri olarak ışıkları üstüne çekmeyi başarıyor.
“Pixel Art” da olarak anılan 8-bit grafikler, son yıllarda mobil oyun dünyasında bir hayli popüler. 1980’li yıllardan kopup gelen ve günümüzde yeniden moda olan bu akım, Retrospecs sayesinde fotoğraf filtresine dönüşüyor. Uygulama ile kullanıcılar o anda çektikleri veya film rulolarında bulunan bir fotoğrafı, bundan 30 ila 40 yıl önce kullanılan bir bilgisayar sistemindeymiş gibi görüntüleyebiliyor.
Söz konusu bilgisayarların veya oyun konsollarının hepsi ayrı bir filtre olarak Retrospecs’te kullanıcılara sunuluyor. Sinclair ZX Spectrum, Commodore 64, IBM PC (DOS, CGA, EGA and VGA), Commodore Amiga, Atari ST, Sega Mega Drive, Nintendo Game Boy ve 1984 model Apple Macintosh’un grafik stilleri, uygulamada birer filtre olarak kullanıcıların karşısına çıkıyor. Söz konusu geniş yelpazenin tamamına erişebilmek içinse 8,99 TL ödemek ve uygulamadaki her şeyin kilidini açmak gerekiyor.
Retrospecs’in sunduğu düzenleme imkanları sadece filtre seçimiyle sınırlı kalmıyor. Filtre seçiminin yapılmasının ardından kullanıcılara her filtreye özgü başka çözünürlük modları sunuluyor. Bu çözünürlük modları sayesinde filtreden birbirinden farklı sonuçlar almak mümkün hâle geliyor. Buna ek olarak, titreşim ekleyerek de seçilen filtreyi daha da özelleştirmek mümkün oluyor. Titreşim için de çeşitli temalar sunan uygulama, seçilen titreşim temasının hangi seviyede uygulanacağı konusunda da kararı kullanıcılara bırakıyor.
Retrospecs, fotoğraflar üzerinde manipülasyon yapmak için kullanıcılara kendisine özgü başka araçlar da sağlıyor. Düşük ışığın telafi edilebilmesi, kontrastın ve canlılığın yükseltilmesi, gürültünün artırılabilmesi gibi özellikler de uygulamanın yetenek setinin parçaları arasında yer alıyor. Bu farklı araçlara ek olarak; doygunluk, parlaklık ve kontrast seviyesini ayarlamayı sağlayan geleneksel enstrümanlar da Retrospecs’te kullanıcıların hizmetine sunuluyor.
Retrospecs’in 1980’li yıllara hayranlık duyanlara göre bir uygulama olduğunu görmek çok zor değil. Buna ek olarak, Instagram profilinde farklı bir tarz yaratmak isteyenler için de Retrospecs son derece faydalı olacaktır. Uygulama iOS üzerinde kullanılabiliyor.