Oppo akıllı telefon pazarının son dönemlerdeki en hareketli oyuncularından biri durumunda. Portföyüne düzenli olarak yeni cihazlarla genişleten şirket, özellikle Reno serisinde üst segment ve üst segmente yaklaşan orta segment cihazlar sunuyor. Reno 3 serisinin ardından arayı fazla açmayan şirket, Reno 4 serisinin üyelerini gözler önüne çıkardı. Bu serinin en mütevazı üyesi konumundaki Reno 4 Lite, akıllı telefon pazarının genel dinamikleri çerçevesinde değerlendirildiğinde pek de “mütevazı” olarak tanımlanamayacak bir cihaz profili çiziyor. Reno 4 Lite inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
Reno 4 Lite inceleme: Tasarım
7.48 mm. kalınlığındaki Reno 4 Lite, ilk bakışta oldukça şık bir cihaz profili çizerek görenleri etkilemeyi başarıyor. Tartıda 164 gram çeken telefon, elde oldukça rahat bir hissiyat yaratıyor. Corning Gorilla Glass 3 camla kaplı ön panel ile plastik arka paneli alüminyum çerçeve birleştiriyor. Yuvarlatılmış köşelere sahip telefonun Metalik Beyaz renkli arka panelinin şık göründüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.
Oppo Reno 4 Lite, teknik detaylarına daha sonra değineceğimiz 6.43 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Bu ekranın sol üst köşesinde çift ön kameranın yerleştirildiği kapsül şeklinde kamera deliği bulunuyor. Ekran ön panelin yüzde 90.67’lik kısmını kaplıyor. Ekranın üst çerçevesindeki ahize hoparlörü oldukça iyi gizlenmiş. Alt çerçevenin ise diğer çerçevelere kıyasla daha kalın olması dikkat çekiyor.
Reno 4 Lite’ın sol kenarında nano SIM ve microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva ve ses kontrol butonları bulunuyor. Sağ kenarda ise aynı zamanda Google Asistan’ı uyandıracak şekilde programlanabilen güç düğmesi yer alıyor.
Telefonun üst kenarında ikinci mikrofon bulunuyor. Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası kullanıcıları karşılıyor. Bu noktada hoparlör ızgarasından çıkan sesin çok fazla kuvvetli ve yüksek kaliteli olmadığını belirtmekte fayda var.
Oppo Reno 4 Lite’ın arka paneline geçildiğinde ise göze tabii ki sol üst köşeye yerleştirilen dört kamera çarpıyor. Kare şeklindeki modülde bulunan bu dört kameranın hemen sağında ise LED flaş bulunuyor. Flaşın büyüklüğünün kamera sistemiyle uyumlu olduğunu da belirtmekte fayda var. Arka panelde kamera ve flaş dışındaki tek unsur ise sağ alt tarafa yerleştirilen Oppo logosu.
Oppo Reno 4 Lite’ın tasarımı itibarıyla oldukça etkileyici bir cihaz olduğu rahatlıkla söylenebilir. İnce ve hafif kasası, görsel açıdan Reno 4 Lite’ı üst segment telefonlara yakın bir yerde konumlandırıyor.
Reno 4 Lite inceleme: Ekran
Reno 4 Lite’ta daha önce de belirttiğimiz gibi, 6.4 inç büyüklüğünde bir Super AMOLED ekran bulunuyor. Ön panelin yüzde 90.67’lik kısmını kaplayan 2400 x 1080 piksel çözünürlüklü bu ekranın piksel yoğunluğu 409 ppi.
NTSC renk gamının yüzde 96’sını kapsayan bu ekranın normal parlaklık seviyesi 430 nit. Ekranın maksimum yenileme hızı ise 60Hz. Sol üst köşesinde ise kameraların yerleştirildiği kapsül şeklinde bir delik bulunan bu ekran, telefonun parmak izi tarayıcısına da ev sahipliği yapıyor. Parmak izi tarayıcısının performansına ilerleyen bölümlerde değineceğiz.
Ekranın 60Hz yenileme hızı sıra dışı olmasa da, Super AMOLED ekranın Reno 4 Lite’ın en güçlü yönlerinden biri olduğu söylenebilir. Genel kalitesi oldukça yüksek olan ekranda renkler, içerik kalitesiyle de bağlantılı olarak, son derece canlı görünüyor. Görüntüleme açıları da fazlasıyla yeterli olan ekran üzerinde aynı anda iki kişi rahatlıkla bir şeyler izleyebiliyor.
Reno 4 Lite’ın ekranının 430 nit olan standart parlaklık seviyesi gayet iyi. Telefonun ekranını dışarıda güneş ışığı altında görme konusunda herhangi bir sorun yaşanmıyor. Pek çok telefon gibi, Reno 4 Lite’ta da ekranın parlaklık seviyesi ortamın ışık koşullarına göre otomatik olarak ayarlanabiliyor.
Oppo Reno 4 Lite’ın ekranıyla ilgili ayarlar ve değişiklikler, Ayarlar menüsündeki “Ekran ve parlaklık” bölümü üzerinden yapılabiliyor. Buradan Reno 4 Lite’ın farklı ekran özelliklerini aktif hâle getirmek mümkün oluyor.
Bu özelliklerden ikisine pek çok Android telefondan aşinayız. Karanlık mod ve Göz Rahatlığı adıyla sunulan mavi ışık filtresinin aktivasyonu buradan gerçekleştiriliyor. Her iki özelliğin çalışması da bir takvime bağlanabiliyor.
Oppo Reno 4 Lite’ta Sürekli Açık Ekran özelliği de mevcut. Bu özellik çalıştırıldığında ekran uyku hâlinde olsa bile ekran üzerinde saati ve eğer varsa bildirimlerin gönderildiği uygulamalara ait ikonları görmek mümkün oluyor. Bunun opsiyonel bir özellik olduğunu belirtmekte fayda var. Kullanıcılar eğer isterlerse burada gördükleri saatin formatını da değiştirebiliyor.
Reno 4 Lite’taki bir diğer ekran özelliği ise “Düşük parlaklık titreşimsiz göz rahatlığı” adını taşıyor. Bu mod çalıştırıldığında ekran titremesinin neden olduğu görsel yorgunluk, düşük ekran parlaklığı seviyesinde azaltılıyor. Bunu yapmak görüntüdeki paraziti hafif de olsa artırıyor.
Reno 4 Lite’ın ekranında OSIE Görme Efekti olarak adlandırılan bir özellik de mevcut. Oppo’nun akıllı telefonlarında sunduğu bu özellik, yapay zekâdan da yararlanarak desteklenen uygulamalardaki görme deneyimini kuvvetlendiriyor. Bu özellik aktif hâle getirildiğinde pil tüketimindeki yoğunluğu biraz artırsa da, bunun kullanım süresini çok da olumsuz etkilemediğini belirtmekte fayda var.
Reno 4 Lite’ın ekranının hem video izlemek hem de oyun oynamak için fazlasıyla yeterli olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Reno 4 Lite inceleme: Donanım ve Performans
Oppo Reno 4 Lite’ın kalbinde MediaTek’in Helio P95 işlemcisi bulunuyor. Bu işlemciye 8 GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Dahili depolama alanının üzerine microSD kart ile 256 GB daha eklenebiliyor.
Dahili depolama alanının yaklaşık 21 GB’lık kısmı sistem dosyaları tarafından kullanılıyor. Dolayısıyla kullanıcılara yaklaşık 107 GB’lık bir alan kalıyor. Bu alanın genel itibarıyla ortalama bir kullanıcı için yeterli olduğu söylenebilir.
Oppo Reno 4 Lite’ın genel itibarıyla hızlı bir telefon profili çizdiği söylenebilir. Helio P95 ve 8 GB RAM’in ortaklığı, tepkiselliği yüksek bir telefon doğuruyor. Reno 4 Lite’ta arayüzler arasındaki geçiş son derece hızlı şekilde sağlanırken, uygulamalar da çok çabuk biçimde başlatılıyor.
Reno 4 Lite’ta yukarıda da belirttiğimiz gibi 8 GB RAM bulunuyor. 8 GB RAM sayesinde akıllı telefon çoklu görev sırasında hiçbir sıkıntı yaşamıyor. Reno 4 Lite’ta aynı anda birden fazla uygulama herhangi bir problemle karşılaşmadan rahatlıkla çalıştırılabiliyor. Akıllı telefonda arka planda Spotify çalışırken Instagram veya Twitter’da takılmak ya da internette gezinmek sorun teşkil etmiyor.
Reno 4 Lite’ın kalbinde ise Helio P95 işlemci bulunuyor. 2020’nin şubat ayında duyurulan Helio P95, tıpkı selefi Helio P90 gibi yapay zekâ odaklı bir işlemci. Böylelikle kamera alanında daha fazla iyileştirmenin önünü açan Helio P95’te oyun deneyimi öncelikler arasında bulunmuyor. Buna rağmen, Oppo Reno 4 Lite’ta en yeni oyunlar, orta veya maksimum grafik ayarlarıyla oynanabiliyor.
Testlerimiz sırasında Reno 4 Lite ile PUBG Mobile ve Asphalt 9 oynadık. Bu iki oyunda da büyük ölçüde pürüzsüz bir deneyim yaşadık. Oyun sırasında telefondaki ısınmanın da rahatsız edici seviyede olmadığını söylemekte fayda var.
Oppo Reno 4 Lite’ta biyometrik doğrulama çözümü olarak hem yüz tanıma özelliği hem de parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Reno 4 Lite’ın yüz tanıma özelliği oldukça hızlı şekilde çalışıyor. Ortam karanlıkken bile kullanıcının yüzünü algılayıp ekran kilidini hemen açıyor. Ancak zifiri karanlık ortamlarda yüz tanımanın işlemediğini söylemekte fayda var.
Ekrana entegre parmak izi tarayıcısı da son derece pratik bir bileşen. Kullanıcılar ekranın alt kısmındaki işaretli bölgeye dokunduklarında ekran kilidi 0.3 saniye içinde açılıyor. Özellikle dışarıda maskeyle gezdiğimiz bugünlerde ekrana entegre parmak izi tarayıcısının varlığı daha anlamlı hâle geliyor.
Oppo Reno 4 Lite, Geekbench benchmark testinden tek çekirdekte 403, çok çekirdekte 1481 puan alıyor.
Reno 4 Lite inceleme: Pil
Reno 4 Lite’a ihtiyaç duyduğu enerjiyi 4000 mAh kapasiteli pili sağlıyor. Bu pil kapasitesinin günümüzde bir hayli standart kaldığı söylenebilir. Ancak Oppo, tıpkı daha önce çıkardığı diğer telefonlarda olduğu gibi, Reno 4 Lite’ta da pil ömrünü uzatmak için bazı optimizasyonlar yapıyor. Böylelikle telefonun pili bir günü rahatlıkla çıkarıyor.
Reno 4 Lite; sosyal medya uygulamalarında gezinmek, birkaç telefon görüşmesi yapmak, WhatsApp’ta mesajlaşmak, Chrome ile internette dolaşmak, YouTube ve Netflix’te video izlemek, Spotify’da müzik dinlemek ve oyun oynamak gibi eylemlerin bulunduğu bir senaryoda bile gün içinde şarj edilmeye ihtiyaç duymuyor.
Kullanım yoğunluğu azaldığında buna paralel olarak telefonun pil ömrü de uzuyor. Reno 4 Lite’ın pili, ortalamanın biraz altında yoğunlukta bir kullanımda bir günden uzun bir süre boyunca şarja ihtiyaç duymuyor.
Oppo Reno 4 Lite’ın pili 18W hızlı şarj desteğine sahip. Bu pil USB-C girişi üzerinden dolduruluyor. Sabah 08:06’da yüzde 5 oranında doluyken şarja taktığımız telefonun pili, 10:00 itibarıyla tamamen dolmuştu. Doluluk oranı 08:47 itibarıyla yüzde 49’a, 09:12 itibarıyla da yüzde 72 seviyesine çıkmıştı.
Reno 4 Lite inceleme: Yazılım
Reno 4 Lite kutusundan Android 10 yüklü olarak çıkıyor. Bu işletim sistemini Oppo’nun ColorOS 7.2 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Daha önce Oppo’nun telefonlarını kullananları Reno 4 Lite’ta aşina oldukları bir yazılım deneyiminin beklediği rahatlıkla söylenebilir.
ColorOS kullanıcı arayüzü Android 10’un standart deneyimini “yoğun” bir şekilde özelleştiriyor. Uygulama ikonlarında, standart uygulamaların tasarımında ve sunulan araçlarda Oppo’nun dokunuşlarının etkisi fazlasıyla hissediliyor.
ColorOS 7.2’nin önemli parçalarından biri olan Akıllı Kenar Çubuğu, Reno 4 Lite’ta da mevcut. Telefon dikey vaziyetteyken ekranın sağına gizlenen bu çubuk, sola doğru bir sürükleme yapıldığında ortaya çıkıyor. Bu çubuk üzerinden hızlı araçlara erişim sağlanabiliyor veya seçilen uygulamalar başlatılabiliyor.
Bu araç ve uygulamalar serbest pencerede veya tam ekran olarak görüntülenebiliyor. Kullanıcılar bu çubuk üzerinde yer alan düzenle yazısına dokunarak buradaki araç ve uygulamaları kendi tercihleri doğrultusunda belirleyebiliyor.
Oppo Reno 4 Lite ile etkileşim kurmak için el hareketlerinden veya farklı diğer hareketlerden yararlanmak mümkün. Örneğin ekran kapalıyken ekran üzerinde O harfi çizince kamera başlatılabiliyor. Veya üç parmak ekran üzerinde aşağıya doğru kaydırıldığında hızlı şekilde ekran görüntüsü almak mümkün oluyor.
ColorOS yüklü diğer telefonlarda olduğu gibi, Reno 4 Lite’ta da güç tuşu 0,5 saniye basılı tutulduğunda Google Asistan’ı çalıştıracak şekilde ayarlanabiliyor.
Hemen hemen tüm Android telefonların vazgeçilmez bir parçası olan Google uygulamaları Reno 4 Lite’ta da mevcut. Ana ekrandaki Google klasöründe Gmail, YouTube, YouTube Music, Duo ve Fotoğraflar gibi uygulamaları bulmak mümkün.
Bazı Google uygulamaları, telefonda varsayılan uygulama işlevi de görüyor. Örneğin, Google Takvim telefonun varsayılan takvim uygulaması konumunda. Chrome da varsayılan internet tarayıcısı işlevi görüyor. Keep Notları uygulamasının da telefonun Araçlar klasörüne yerleştirildiğini belirtmekte fayda var.
Bu klasörde, adından da anlaşılabileceği üzere, kullanıcıların işine yarayacak başka araçlar da bulmak mümkün. Bunlardan biri olan Telefon Yöneticisi uygulamasıyla Reno 4 Lite, en yüksek performansla çalışacak şekilde optimize edilebiliyor. Gizlilik izinlerinin ve telefondaki bileşenlerin kontrolü de yine bu araçla gerçekleştiriliyor.
Reno 4 Lite, ön yüklü uygulama sayısı bakımından zengin bir telefon. Cihazda ön yüklü şekilde sunulan uygulamalardan biri olan WPS Office uygulaması kullanıcıların metin dosyaları, sunumlar, elektronik tablolar ve PDF dosyaları oluşturmasına yardımcı oluyor. Solopop uygulamasıyla da kullanıcılar telefonlarındaki fotoğraf ve videoları birleştirip anılarını bir videoda toplayabiliyor. Facebook ve Netflix de Reno 4 Lite’ta ön yüklü şekilde sunuluyor.
Oppo Relax uygulaması ise Reno 4 Lite sahiplerine “iç huzurlarını bulmalarında” yardımcı olmayı vadediyor. Huzur verici sesler barındıran uygulama nefes egzersizlerine eşlik ederken, sakinleştirici müzikler ve doğal seslerle yoğun bir günün yorgunluğunu atmak isteyenlere destek oluyor.
Reno 4 Lite’ta ana ekranda yukarıya doğru sürükleme yapıldığında kullanıcıların karşısına uygulama çekmecesi çıkıyor. Bu çekmecede uygulamalar alfabetik şekilde sıralanıyor. Ancak en üst sırada yakın zamanda kullanılan veya yüklenen uygulamalar, “Uygulama Tahmini” başlığı altında toplanıyor. Çekmecenin en üstündeki arama çubuğu da kullanıcıların aradıkları uygulamayı bulmalarını kolaylaştırıyor.
Oppo’nun kullanıcı arayüzünün bilinen unsurlarından biri olan Oyun Alanı Reno 4 Lite’ta da mevcut. Kullanıcılar oyun alanı üzerinden telefonlarına yükledikleri tüm oyunları görebiliyor. Oyunlar sırasında aktif olacak performans modunun seçimi de Oyun Alanı üzerinden rahatlıkla yapılabiliyor. Oyun oynarken gelecek çağrıların ve bildirimlerin reddi veya engellenmesiyle ilgili ayarlar da bu menü üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Reno 4 Lite inceleme: Kamera
Oppo Reno 4 Lite’ın arkasında daha önce de belirttiğimiz gibi dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Bu sistemde ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera ile iki adet 2 megapiksel çözünürlüklü mono kamera sistemi tamamlıyor.
Oppo Reno 4 Lite’ın arka kamera sistemi iyi ışık koşulları altında kendisinden beklenenleri karşılama konusunda bir sıkıntı yaşamıyor. Doğal ışık koşullarında Reno 4 Lite ile oldukça net ve detay seviyesi yüksek fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Fotoğraflarda renklerin canlı göründüğü ve bu canılıkta yapay bir hava olmadığı rahatlıkla söylenebilir.
Günümüzde pek çok telefonda olduğu gibi, Reno 4 Lite’ın kamerasında da yapay zekânın gücünden yararlanılıyor. Akıllı telefonun kamerası, yapay zekâ sayesinde çekilen sahneyi tanıyabiliyor ve buna göre gerekli optimizasyonları yapabiliyor. Örneğin, gökyüzü fotoğrafı çekerken ekranda gökyüzü yazısı beliriyor ve fotoğraf çekilirken buna uygun bazı dokunuşlar gerçekleştiriliyor. Bu özellik yemek ya da çiçek fotoğrafı çekerken de devreye giriyor.
Reno 4 Lite, düşük ışıklı ortamlarda yapılan çekimlerde de kullanıcılarını yarı yolda bırakmıyor. Reno 4 Lite’ın gece performansı amiral gemisi cihazlarla aynı düzeyde olmasa da, yapay aydınlatma koşullarının da bulunduğu ortamlarda çekilen fotoğraflar oldukça net. Burada yapay zekânın da ciddi bir katkısının olduğunu belirtmek gerekiyor.
Oppo’nun Reno serisinde daha önce de yer verdiği Ultra Karanlık modu, Reno 4 Lite’ta da mevcut. Bu mod aktifken çekilen fotoğraflarda yapay zekâ ile artırılan ışığın etkisi daha net biçimde görülüyor. Dolayısıyla yapaylık hissi biraz daha yoğun olarak fark ediliyor. Yine de, bu yapaylık gözü tırmalamıyor. Gece ve Ultra Karanlık modlarında çekilen fotoğraflarda detay seviyesi de oldukça yüksek.
Oppo Reno 4 Lite’ın önünde 16 megapiksel çözünürlüklü ana kamerayı 2 megapiksek derinlik sensörü tamamlıyor. Bu sensörün varlığı sayesinde Reno 4 Lite’ın ön kamerasıyla etkileyici selfie’ler çekilebiliyor. Ön kamera kurulumu, gün ışığı altında ve ortamdaki ışık seviyesi yüksekken beklendiği gibi net ve detay seviyesi yüksek fotoğraflar çekiyor. Ön kameraya eklenen gece modu, düşük ışıklı ortamlarda çekilen selfie’lerin de aydınlık görünmesini sağlıyor. Yine de, bu modda kullanılan ekran flaşının doğal olarak biraz göz aldığını belirtmekte fayda var.
Oppo Reno 4 Lite ile 4K 30fps video kaydı yapılabiliyor.
Reno 4 Lite inceleme: Sonuç
Oppo Reno 4 Lite, genel hatları itibarıyla orta segmentte konumlanan bir telefon. Ancak cihaz bazı noktalarda üst segment telefonlara da oldukça yaklaşıyor.
8 GB RAM taşıması, Reno 4 Lite’a artı puan kazandıran özellikleri arasında başı çekiyor. 8 GB RAM’in varlığı sayesinde akıllı telefon çoklu görevde bir sıkıntı yaşamıyor. Arka planda çok sayıda uygulama çalışsa da, Reno 4 bir problemle karşılaşmadan işini yapmayı sürdürüyor.
Helio P95 işlemci, Reno 4 Lite’ın günlük standart görevleri sıkıntı yaşamadan yerine getirmesinde önemli rol oynuyor. Buna ek olarak, işlemcinin yapay zekâ alanındaki gücü özellikle kamera tarafında Reno 4 Lite’a hatırı sayılır bir avantaj sağlıyor.
Reno 4 Lite’ın kamera sistemi, yapılan optimizasyonların da desteğiyle uygun ışık koşulları altında çok iyi bir iş çıkarıyor. Gece performansı ise yapay zekânın da katkısıyla aynı segmentteki rakiplerin önüne geçiyor.
Büyük ve canlı ekranıyla da olumlu bir izlenim bırakmayı başaran Oppo Reno 4 Lite; ColorOS 7.2 ile desteklenen Android deneyimi, 8 GB RAM ve başarılı kamera performansı ile son zamanların değerlendirmeye değer cihazları arasında yerini alıyor.