Ulaşım

Renault Morphoz: Uzun yolculuklar için gerçekten uzayan elektrikli otomobil konsepti

renault morphoz

Renault, Morphoz adını taşıyan yeni elektrikli otomobil konseptini gözler önüne çıkardı. Hem şehir içi hem de şehirlerarası yolculuklara uygun şekilde tasarlanan otomobil, son derece ilginç bir özelliğe sahip.

Morphoz’un “Şehir” modunda 40 kWh kapasiteli bir batarya bulunuyor. Bu, şehir içinde veya şehir çevresinde yapılacak yolculuklar için oldukça yeterli bir kapasite. Ancak Morphoz’la yapılan yolculukların yüzde 10’unun “uzun mesafe” olarak tanımlanabilecek şehirlerarası yolculuklar olması öngörülüyor. Bunun için otomobil “Seyahat” moduna alındığında Morphoz gerçekten uzuyor ve 50 kWh kapasiteli ekstra bataryaya yer açıyor.

Sürücülerin ekstra bataryayı özel istasyonlarda Morphoz’un altındaki kanatlar sayesinde birkaç saniye içinde yerleştirebileceği belirtiliyor. Renault’dan verilen bilgiye göre, ekstra batarya sayesinde toplam menzil 700 kilometreye yükseliyor.

Seyahat modu aktif hâle getirildiğinde araç yaklaşık 20 santimetre uzuyor. Böylelikle hem ekstra bataryaya yer açılıyor hem de kabin uzun yolculuk için daha rahat hâle geliyor. Renault bunun için “aktif kasa işçiliği” olarak adlandırdığı bir teknolojiden yararlanıyor.

Renault Morphoz’da, tıpkı savaş uçakları gibi, kenar kanatları bulunuyor. Bu kanatlar otomobilin kasasının bir moddan diğerine geçmesini sağlıyor. Arka tampon, kelebek camları ve rüzgar önleyiciler de otomobilin hareket eden parçaları arasında yer alıyor. Böylelikle uzun yolda daha aerodinamik, şehir içinde ise daha pratik bir deneyim sağlamak mümkün oluyor.

Yolculuk sona erdikten sonra Morphoz sahipleri, yine özel bir istasyona giderek ekstra bataryayı çıkarıp otomobili Şehir moduna geri döndürebiliyor. Özel istasyonda şarj edilen ekstra batarya, yeniden kullanıma hazır hâle geliyor.

Morphoz’u evde, özel istasyonlarda ve indüksiyon şarj ünitelerinin bulunduğu yollarda kablosuz şekilde şarj etmek mümkün olacak. Otomobil kullanılmazken, pillerden evdeki elektrikli eşyaları çalıştırmak için yararlanılabilecek. Morphoz bunun için şebekeye çift taraflı teknolojiyle bağlanacak.

Renault, elektrikli otomobilinin batarya kapasitesi konusunda şu açıklamayı yaptı: “Her araç için 90 kWh nominal kapasiteye sahip bataryalar üretmeye gerek yok. Üretimi bu şekilde sınırlandırmak karbon ayak izi ve çevre için daha iyi.”

Renault Morphoz otonom sürüş desteğine sahip

Renault Morphoz, üçüncü seviye otonom sürüşü (eller ve gözler serbest) destekliyor. Bu da direksiyon başındayken e-postaların kontrol edilebileceği veya video izlenebileceği anlamına geliyor. Ancak Renault’dan yapılan açıklamada, mevcut filonun sadece ikinci seviye otonom sürüşü desteklediği ve üçüncü seviye için mevzuatların ve teknolojik gelişmelerin uygunluğunun beklendiği belirtildi.

Tıpkı tüm konsept otomobillerde olduğu gibi, Morphoz’da da “fütüristik” dokunuşları görmek mümkün. Sürücüyü ve yan koltuktaki yolcuyu tanıyan otomobil, kabinde onlara uygun şekilde değişiklik yapabiliyor. Direksiyon içeriye çekilebiliyor ve hem sürüş hem de eğlence sistemi bilgilerinin görülebildiği “yaşam ekranı” olarak adlandırılan panel ortaya çıkıyor.

Renault Morphoz hâlâ “konsept” etiketi taşıyor. Bu etiket otomobilden kalktığında söz konusu “fütürist” dokunuşların bazılarının bulunmayabileceğini de belirtmekte fayda var.