Purdue Üniversitesi’nden araştırmacıların oluşturduğu bir ekibin bulduğu sonuçlara göre, Android işletim sistemi ile çalışan cihazların uygulama temelli şarj tüketimlerinin % 75’i reklamlardan kaynaklanıyor. Abhinav Patak önderliğindeki ekip, geliştirdiği EProf isimli yazılım ile Android uygulamalarının şarj tüketimlerini analiz edip, kayıtlarını tutabiliyor. Ekip, aralarında Angry Birds, FreeChess ve New York Times’ın da bulunduğu beş Android uygulamasını, Android 2.3 ile çalışan bir HTC Passion aracılığıyla test ederek bazı sonuçlara ulaştı.
Sonuçlara göre Angry Birds’ün bir seviyesindeki şarj tüketiminin sadece % 30’luk kısmı hakiki oyundan kaynaklanıyor. Geriye kalan % 70’lik kısım ise kullanıcı bilgi ölçümlerinin yüklenmesinden, reklamların indirilmesi ve gösterilmesinden. Pathak, kullanıcı profili oluşturmanın sadece bir kez gerçekleşen bir işlem olduğunu, fakat her seviyede yeni reklamların gösterildiğini ve bunun da aynı sebepli şarj tüketiminin oyun içinde tekrarına sebep olduğunu belirtti.10 milyondan fazla defa indirilen FreeChess’te de ekip benzer sonuçlara ulaştı. Oyunun şarj tüketiminin % 70’lik kısmı reklamlarla alakalı süreçlerden kaynaklandı. Şarj tüketimini hızlandıran sadece reklam barındıran uygulamalar değil. New York Times uygulaması ve işletim sisteminin yerel tarayıcısı da toplam tüketimi % 15 oranında etkilediği yine araştırma ile ortaya çıktı.
Pathak, ekip olarak amaçlarının herhangi bir uygulamayı ya da reklam ajansını çok fazla şarj tüketimine sebep olduğu için etiketlemek olmadığını, geliştiricilere ve reklamcılara uygulamalarının verimliliğini arttıracak bir yazılım üreterek yardımcı olmak olduğunu ifade etti. Ekibin araştırmasının sonuçlarına göre, Android uygulamaları çok şarj tüketmek zorunda değil ancak hali hazırda yeterince iyi kodlanmamış durumdalar. Eprof’un pek yakında açık kaynak lisansı ile yayınlanması bekleniyor. Eprof uygulamasının Windows Phone platformunda da kullanılması için çalışmalar başlamış durumda.
İlgili – New Scientist