Xiaomi’nin Redmi markası altında sunduğu telefonlar yüksek fiyat-performans oranlarıyla bilinir. Redmi Note serisi içinde bulunan modeller ise tüketicilerin gözünde biraz daha farklı bir yere sahiptir. Geçen zaman boyunca gördüğümüz bu telefonlar genellikle daha yüksek fiyatlı telefonlarda gördüğümüz özellikleri ve performansı nispeten düşük fiyata sunmasıyla ilgi görmüştü. Haziran ayında Türkiye’de satışa çıkan Redmi Note 9 Pro da bu zincirin son halkası oluyor. Türkiye’de 3299 TL’den başlayan fiyatlarla sunulan bu Android telefonu bir süredir deneyimliyoruz. Redmi Note 9 Pro inceleme yazısında ve videosunda izlenimler ve yorumlar yer alıyor.
Redmi Note 9 Pro
GittiGidiyor’dan satın alın
Redmi Note 9 Pro
Trendyol’dan satın alın
Redmi Note 9 Pro inceleme: Tasarım
Redmi Note 9 Pro, selefi Note 8 Pro modeli gibi plastik ve cam birleşimi bir telefon. Önü ve arkası sağlam Corning Gorilla Glass 5 camla kaplı, kenarlar ise plastikle çevrili. Sağlamlık hissini iyi şekilde veren telefonun eni ve boyu biraz artırılmış. Tabii ki, bu durum ekranın büyüklüğünün 6.67 inç ile biraz daha yükseltilmesinin de payı bulunuyor. Ağırlığı da 209 gr. ile bir 9 gram kadar artmış. Telefonun kutusundan çıkan silikon kılıfla telefonu biraz daha gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz, ancak biz kullandığımız süre boyunca genellikle kılıfsız kullanmayı tercih ettik. Parlak ve pürüzsüz arka yüzü çizilmelere karşı dayanıklı görünüyor. Ön tarafta ise ekran koruyucu film telefona en başta yapıştırılmış. Ancak bu film çok dayanıklı değil, kısa süre sonra ufak tefek çizikleri görmeye başladık. Neyse ki, kolay bir şekilde çıkarıp istediğiniz takdirde yenisini yapıştırabilirsiniz.
Note 9 Pro’nun arka yüzü kenarlara doğru kavis yaparak geliyor ve bu durum telefonun ergonomisine olumlu katkıda bulunuyor. 8.8 milimetrelik gövde kalınlığı bu telefonun çok ince olmadığını gösteriyor. Büyük ekranına rağmen Note 9 Pro’yu tek elle kullanmak da çok zor değil. Sağ kenarda bulunan güç butonuna hem sağ hem sol elle tutuşta rahatlıkla erişebilirsiniz. Buraya parmak izi okuyucusu da eklenmiş. Hemen üstündeki ses tuşları da çok yumuşak ve oynak değil, derinliği iyi, ses kontrolünü kolayca yapmayı sağlıyor.
Alt kenarda USB-C portu, mikrofon, hoparlör ve 3.5mm kulaklık jakı var. Telefonun kutusundan kulaklık çıkmıyor, ancak kulaklık jakının bulunması elinizi rahatlatacaktır. Sol kenarda nano SIM ve microSD kart tepsisi üst tarafa doğru yerleştirilmiş. Üst kenarda ise ikinci mikrofonu ve kızılötesi portunu görüyoruz. Redmi Note 9 Pro’yu da Mi Kumanda uygulaması sayesinde evinizde veya iş yerinizdeki TV veya diğer eşyaları kumanda etmek için kullanabilirsiniz.
Ön tarafa baktığımızda Redmi Note 9 Pro’ya göre daha hoş bir görünüm var. Bunun en büyük nedeni ekranın üst kenarında ortalanmış olan selfie kamera deliği. Note 8 Pro’daki su damlası çentiğe göre daha şık duruyor. Ekran gövde oranı yüzde 84.5 ile Note 8 Pro’nunkine çok yakın. Arka taraftaki görünüm de değiştirilmiş, dört kamera matris biçiminde dizilmiş. Hemen altında ise LED flaş bulunuyor. Xiaomi arkada iki farklı renk tonu kullanarak farklı bir görünüm yaratmış. Yukarıda belirttiğimiz gibi cam ve plastik birleşimi malzeme yapısına sahip olan telefonun suya ve toza dayanıklı olmadığını da eklemeden geçmeyelim.
Redmi Note 9 Pro inceleme: Donanım ve Performans
Ekran tarafında Xiaomi’nin büyüklüğü çok az daha arttırdığını görüyoruz. 6.67 inç ekran 1080 x 2400 piksel çözünürlük, 20:9 görüntü oranı ve 395 ppi gibi bir piksel yoğunluğu değeri var. Aslına bakarsanız, boyunun uzatılmasının dışında ekran Note 8 Pro’nun ekranından çok farklı sayılmaz. IPS LCD teknolojisine sahip ekran geniş görüş açılarını sunuyor. Renk canlılığı yüksek, siyah renk derinliği de iyi sayılır. Parlaklık çok yüksek olmamakla birlikte akıllı telefon ortalamalarının üzerinde. Dışarıda, güneş ışığı altında da yeterli bir görüş sunuyor. Ekran ayarlarına baktığımızda çok fazla seçenek bulunmuyor. Okuma modu ile ekranın mavi renk çıkışını kısarak gözlerinizi rahatlatabilirsiniz. Ancak ekranın renk sıcaklığını değiştirmek gibi bir imkan sunulmuyor.
Büyük ekranıyla Redmi Note 9 Pro, internette gezinmek ve video izlemek gibi bir akıllı telefonda en fazla gerçekleştirilen işler için yeterli görüş alanını sunuyor. Bu telefonda YouTube videolarını veya Netflix filmlerini izlemek keyifli oluyor. Alt kenarda yer alan hoparlörün ses çıkış şiddeti ise akıllı telefon ortalamalarında. Bas kuvvetli değil, tizler ön planda ama en yüksek ses seviyesinde parazit hissetmiyoruz. Ayaküstü video izlemek veya müzik dinlemek için dahili hoparlör yeterli, ancak daha iyi bir ses deneyimi için hoparlöre veya kulaklığa ihtiyacınız olacaktır.
Sağ kenarda parmak izi okuyucusunun bulunduğundan bahsetmiştik. Bu parmak izi okuyucu hem sağ hem de sol elle tutuşta bu noktaya denk gelen parmaklar tarafından kolaylıkla temas edecek noktada bulunuyor. Parmak izi okuyucusunun hızı iyi, ekran kilidini fazla beklemeden geçme imkanı sunuyor. İsabet oranı da yüksek. Parmak izi okuyucusunu kullanmak istemezseniz, ön kamera yardımıyla yüz tanımadan da yararlanabilirsiniz. Bu durumda daha yüksek güvenliği daha fazla rahatlığa feda etmiş olacaksınız.
Snapdragon 720G işlemci barındıran Redmi Note 9 Pro’nun elimizdeki versiyonunda 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza bulunuyor. Telefon internette gezinme, sosyal ağlarda takılma, kamera kullanma ve bunun gibi klasik işler için yeterli bir performansı sunuyor. Arada hafif takılmalar gözlemlesek de genel olarak akıcı bir deneyim sunuluyor. microSD kart yuvasıyla depolama alanını artırmanız mümkün.
Oyun konusunda da Redmi Note 9 Pro iyi bir performans sunuyor. Game Turbo adı verilen araç sayesinde oyun oynarken performansı artırabilir ve oyun sırasında dikkatinizi dağıtacak unsurlardan kendinizi uzaklaştırabilirsiniz. Güvenlik adı verilen uygulama ise telefonu farklı açılardan optimize etmeye yarıyor. Bu uygulama sayesinde güvenlik taraması yapabilir, gereksiz dosyaları temizleyebilir ve pil optimizasyonu yapabilirsiniz.
Benchmark test sonuçlarına baktığımızda ise Redmi Note 9 Pro ortalamalarda geziniyor. AnTuTu Benchmark testinin sonuçlarına baktığımızda Kirin 810 işlemcili Huawei P40 Lite’ın biraz altında gibi görünse de, genel olarak fiyat segmentinin biraz daha üstlerinde gezinen sonuçlar alıyor. Şöyle söylenebilir; 2018’in başında çıkan amiral gemisi telefonların aldığı sonuçları Redmi Note 9 Pro’nun da aldığını görüyoruz.
Redmi Note 9 Pro pil kapasitesi bakımından da göz dolduruyor. Telefonda 5020 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu pil normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarırken ikinci günü de çıkarma konusunda eliniz kuvvetli. Eğer telefonu çok yoğun biçimde kullanmazsanız, ikinci günün ötesine bile geçmeniz mümkün olabilir. Telefonun bekleme konumundaki pil tüketimi de düşük. Telefon hücresel şebekeye bağlı ve mobil internet açık durumdayken ekran kapalı kaldığında, yaklaşık 6 saatte sadece yüzde 1’lik bir pil tüketiminde bulundu. YouTube üzerinden, tam ekran parlaklığında ve Wi-Fi bağlantısı aktifken gerçekleştirdiğimiz video izleme testinde ise yaklaşık iki saatlik bir video izlemenin yüzde 15 civarında bir pil tüketimine neden olduğunu tespit ettik. Bu da telefonun uzun yolculuklarda, internet bağlantısı da yokken iyi bir film izleme aracı olabileceğini gösteriyor.
Kutudan çıkan 27W hızlı şarj adaptörü de telefonun pilini doldurma konusunda iyi bir performans ortaya koyuyor. 5020 mAh gibi yüksek kapasiteli bir pili bir buçuk saati biraz aşan bir sürede tamamen şarj ediyor. Bu arada telefon açık durumda. 30-35 dakika arası bir sürede de 0’dan yüzde 50’ye şarj mümkün oluyor.
Redmi Note 9 Pro inceleme: Yazılım
Redmi Note 9 Pro’da Android 10 ve onun üzerinde MIUI 11 kullanıcı arayüzü yüklü olarak geliyor. Xiaomi’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü MIUI, 12 numaralı yeni versiyonuyla Xiaomi’nin telefonlarına doğru yola çıkmaya başlayacak. Redmi Note 9 Pro da yakında MIUI 12 güncellemesini alacaktır.
Kurulum esnasında hangi temayı kullanacağınızı seçme imkanına sahipsiniz. Seçtiğiniz temaya göre farklı unsurlar sizi bekliyor. Özelleştirmeler bakımından MIUI kullanıcı arayüzü epey yoğun. Farklı uygulama ikonları, Ana ekranın en solundaki bilgi ve araç takımı ekranı, zengin hızlı ayarlar paneli, parmakla kolaylıkla kontrol edilen kullanıcı arayüzü unsurları dikkat çekenler arasında bulunuyor.
Yüklü gelen araçlar ve uygulamalar açısından da MIUI 11 kullanıcı arayüzü epey cömert davranıyor. Araçlar klasörü içinde işe yarayacak Hesap Makinesi, FM Radyo, Ses Kaydedici gibi uygulamaların yanında Mi Taşıyıcı, Mi Kumanda gibi özel Xiaomi uygulamaları da bulunuyor. Oyun klasörü içinde de çeşitli oyunlar var. Aynı zamanda ilk kurulum esnasında yükleyebileceğiniz çeşitli uygulamalar da size öneriler hâlinde sunuluyor.
Xiaomi’nin telefonlarında reklam unsurları da dikkat çekici seviyede bulunuyor. Google Play Store’dan uygulama yüklerken veya çeşitli Xiaomi uygulamalarını açarken karşınıza reklamlar çıkabilir. Neyse ki, menüleri biraz kurcalayıp bunları kapatabilirsiniz. Güvenlik adı verilen uygulama ise telefonun tek bir yerden kontrol edilmesini, hem performans hem de güvenlik açısından daha iyi duruma getirilmesini sağlıyor. Tek bir tıklatmayla telefonun hafızasındaki gereksiz dosyaları silebilirsiniz. Sizi mesajları ve aramalarıyla sık sık rahatsız eden numaraları engelleyebilirsiniz. Pil durumunu da bu uygulama üzerinden görebilirsiniz.
Google uygulamalarının birçoğu Redmi Note 9 Pro’da yüklü olarak geliyor. Ayrıca Google Play Store üzerinden de istediğiniz uygulamayı ve oyunu indirebilirsiniz. Ana ekranın en solundaki panel ise epey zengin görünüyor. Burada farklı kartlar var ve her bir kart da zengin görseller ve bilgilerle doldurulmuş. Xiaomi’nin işinize yarayacağını düşündüğü çeşitli araçlar, yüklemeniz için önerilen uygulamalar ve oyunlar, gelişmiş araçlar, popüler oyunlar ve videolar, haberler… Hepsi ana ekranın başındayken sağa sürükleyerek erişebileceğiniz sayfada yer alıyor. Eğer Google Asistan ve Keşfet sayfasına erişmek isterseniz, ana ekrandayken yukarı doğru kaydırmanız yeterli. Uygulama ikonları ve araçlar ise ana ekran sayfalarında bir arada bulunuyor. Öte yandan Game Turbo adı verilen araç da oyun performansını artıran ve oyun keyfine daha fazla yoğunlaşmanızı sağlayacak çeşitli araçları oyun esnasında size sunuyor.
Redmi Note 9 Pro inceleme: Kamera
Redmi Note 9 Pro’da kamera tarafında değişen çok fazla bir şey yok. En azından arkadaki kamera sistemi için bunu söyleyebiliriz. Düşey yönde sıralanmak yerine bir matris diziliminde konumlanan kameralar içinde yine 64 megapiksel kamera var. Bu kameranın f/1.9 diyafram, 26mm odak uzaklığı, faz algılamalı otomatik odak gibi birçok değeri Note 8 Pro’dakiyle aynı. 8 megapiksel, f/2.2 ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü için de bu durum geçerli. Yalnızca makro lensin çözünürlüğünün 5 megapiksele çıkarıldığını görüyoruz.
Redmi Note 9’un kolay kullanımlı bir kamera uygulaması var. Bir tarafta sık kullanılan araçlar yer alırken diğer tarafta da en çok işinize yarayacağı düşünülen çekim modları sıralanmış. 64 megapiksel tam çözünürlükte fotoğraf çekmek isteyenler için bu da bir çekim modu olarak sağ kenara eklenmiş. Makro kameraya geçiş ve benzeri işler için de sol taraftaki menü simgesine tıklatmanız yeterli olacaktır. Google Lens, ızgara görünümü, Belge çekimi gibi araçlar da burada. Görüntü oranını da buradan değiştirebilirsiniz.
Redmi Note 9 Pro’nun kamerasıyla çekilen sonuçların çeşitlilik gösterdiğini belirtelim. Işık şiddetinin yeterli olduğu ortamlarda fazlasıyla net, canlı ve parlak fotoğraflar elde ediliyor. Çiçek çekimlerinde renk patlaması yok, detaylar da iyi biçimde yansıtılıyor. HDR çekimlerinde ise sonuçlar değişkenlik gösterebiliyor. Bazen çok iyi bir dengeleme yapılıyor, gölgelerdeki detaylar ortaya çıkarılıyor veya ışık patlaması engelleniyor; bazen de tam tersi sonuçlar çıkabiliyor. 64 megapiksel tam çözünürlükte çekimler biraz daha fazla detay elde etmenizi sağlıyor, ancak bazı koşullarda parlaklığın ve renk canlılığının azalmasına neden oluyor.
Düşük ışıktaki çekimlere baktığımızda gürültü etkisi hissediliyor. Ayrıca netleme konusunda da değişkenlik söz konusu. Bazı görüntüler net, bazıları bulanık çıkıyor. Ayarlar içinde dengeleme ayarını ya kapatmak ya da otomatikte bırakmak daha iyi olabilir. Yine de, gece vakti yapacağınız çekimlerde telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda var gibi görünüyor. Makro lens sayesinde süjenin çok yakınına girip net fotoğraflar elde etmek mümkün. Portre modundaki çekimleri fena bulmadığımızı da belirtelim.
Ön taraftaki selfie kamerasının çözünürlüğü 20 megapiksele çıkarılmış, diyafram değeri de f/2.0 ile daha yükseğe çıkarılmış. Ön kamera ile çekilen selfie fotoğrafları genellikle başarılı bulduk. Yüz güzelleştirme de aşırıya kaçılmadan yapılıyor, ortaya düzgün işler çıkıyor.
Video tarafında ise saniyede 30 kareye kadar 4K video kayıt imkanı var. Ancak daha çok 1080p/30fps’yi kullanmanızı tercih ederiz. Bu modda yapacağınız video çekimlerinde dengeleme başarılı, düzgün çekimler elde ediliyor. Ses kaydı konusunda da başarılı. Ancak 4K çözünürlükte veya 1080p/60fps çekimlerde dengeleme performansı düşüyor. Ayrıca 4K çekimlerdeki canlılığı ve parlaklığı aynı ortamda gerçekleştirdiğimiz 1080p çekimlerde elde edemiyoruz.
Redmi Note 9 Pro inceleme: Sonuç
Akıllı telefon fiyatları giderek yükseliyor. Bu ortamda kullanıcılar fiyat-performans oranı yüksek telefonlara daha fazla önem veriyor. Redmi Note 9 Pro bu açıdan göz dolduran modellerden bir tanesi. Sağlam bir tasarıma ve kaliteli malzemeye sahip. IPS LCD ekranı büyük alanı ve yüksek çözünürlüğüyle yeterli bir görsel deneyim sunuyor. Snapdragon 720G günlük işler için yeterli. Aynı zamanda tatmin edici bir oyun performansı da sunuyor. Yazılım tarafında MIUI 11’in kullanışlı özellikleri var, ancak gereksiz araç ve ayrıntılarla doldurulduğunu da söylememiz gerekiyor.
Kamera tarafında ise Redmi Note 9 Pro karışık sonuçlar veriyor. Yeterli ışık koşulları altında göz alıcı, etkileyici fotoğraflar çekebilirsiniz. Özellikle çiçek fotoğrafları çekme konusunda başarılı. Düşük ışıkta veya gece çekimlerinde gürültü etkisi yüksek. Çekim yaparken telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmaya çalışmalısınız. Video çekim performansıyla ihtiyaçları karşılayacaktır.
Redmi Note 9 Pro’yu indirimle 2800 TL civarında fiyatlardan da bulmanız mümkün oluyor. Eğer böyle bir ürüne denk gelirseniz, satın almayı ciddi şekilde düşünebilirsiniz.
Redmi Note 9 Pro
GittiGidiyor’dan satın alın
Redmi Note 9 Pro
Trendyol’dan satın alın