Kablosuz kulaklık kategorisi, teknoloji dünyasının en hızlı büyüyen ürün kategorileri arasında yer alıyor. Artık hemen hemen her akıllı telefon üreticisinin bünyesinde en az bir kablosuz kulaklık bulunuyor. Xiaomi çatısı altındaki markalardan biri olan Redmi de bu grupta yer alıyor. Redmi Buds 3, uygun fiyatlı bir kablosuz kulaklık arayanlara hitap eden seçenekler arasında bulunuyor. Redmi Buds 3 inceleme yazımızda bu kulaklığa dair önemli bilgileri, detayları ve yorumlarımızı okuyabilirsiniz.
Redmi Buds 3 inceleme: Tasarım
Küçük ve hafif bir kulaklık isteyenlerin Redmi Buds 3’ü seveceğini en baştan söylemek mümkün. Hem kulaklık hem de şarj kutusunda ana materyal olarak beyaz, hafif plastik tercih edilmiş. Redmi Buds 3’ün kutusu cebe kolaylıkla sığıyor ve ağırlık hissettirmeden taşınıyor.
Şarj kutusunun önünde LED gösterge ışığı mevcut. Bu ışık kulaklığın şarjının dolduğunu gösteriyor. Kutunun pili doldurulurken de bu ışık yanıyor. Kutuyu şarj etmek için de alt taraftaki USB-C girişi kullanılıyor.
Şarj kutusunun mıknatıslı kapağı küçük bir dokunuşla rahatça açılıyor. Ufak bir parmak hareketi kapağı açmaya yetiyor. Kulaklık topuzları da kutuya mıknatıslarla sabitleniyor. Kutunun ve özellikle kapağın hafifliği biraz endişe yaratsa da, testlerimiz sırasında bu konuda bizi ciddi anlamda kaygılandıracak bir problem yaşamadık.
Redmi Buds 3’ün dokunma kontrollerinin çalıştığı alan oldukça küçük. Dolayısıyla doğru dokunuşu yapmak her zaman kolay olmayabiliyor. Bu alanın küçüklüğü nedeniyle sesi artırma veya azaltma işi de kulaklık üstünden yapılamıyor. Kulaklığın toza ve suya karşı IP54 dayanıklılık sertifikasına sahip olduğunu belirtmekte fayda var.
Redmi Buds 3’ün tasarımı AirPods’a bir hayli benziyor. Detaylara hakim olmayan biri, hem kutuya hem de kulaklığa bakarak Redmi Buds 3’ü klasik AirPods ile rahatlıkla karıştırabilir. Hem uzun saplar hem de kulağa yerleşen bölüm, AirPods’un izlerini taşıyor.
Redmi Buds 3 kulağa oldukça iyi oturuyor. Kulakta herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor. Buna ek olarak, kafanızı hızlı şekilde çevirseniz veya sallasanız bile Redmi Buds 3’ün kulağınızdan çıkmayacağının garantisini verebiliriz.
Redmi Buds 3 inceleme: Özellikler ve Ses
Redmi Buds 3 telefon, tablet ve bilgisayarlara Bluetooth 5.2 ile bağlanıyor. Kulaklığı bir cihazla eşleştirmek için şarj kutusunun kapağı açıkken ve kulaklık topuzları kutudayken kutunun üstündeki tuşa iki saniye basmak gerekiyor.
Bu tuşa basılınca kutunun üstündeki LED ışık yanıp sönmeye başlıyor. Ardından cihazın Bluetooth menüsüne gidildiğinde seçenekler arasında Redmi Buds 3’ü görmek mümkün oluyor.
Redmi Buds 3 hem iPhone’la hem de Xiaomi tarafından üretilmeyen Android cihazlarla bu şekilde eşleştiriliyor. Eşleştirme yapıldıktan sonra Redmi Buds 3, cihazlara otomatik olarak bağlanıyor.
Bu noktada kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen durumdan bahsetmekte fayda var. Redmi Buds 3’ü birden fazla cihazla eşleştirmek mümkün. Kulaklığı hem tabletiniz hem de telefonunuzla kullanabilirsiniz. Redmi Buds 3 sürekli olarak son bağlandığı cihazı hatırlıyor.
Örneğin; tableti kullandıktan sonra telefonunuzda müzik dinlemek istediğinizde Redmi Buds 3 önce tablete bağlanıyor. Telefon bağlantısını kurmak için tablet bağlantısını kesmek ve ardından manuel olarak Redmi Buds 3’ü telefona bağlamak gerekiyor. Bunun küçük ama can sıkıcı bir durum olduğu söylenebilir.
Xiaomi veya Redmi markalı bir telefon sahibi olanlar ise Redmi Buds 3’ü cihazla eşleştirmek çok daha kolay. Şarj kutusunun kapağı açıldığında telefon kulaklığın varlığını otomatik olarak algılıyor. Ekranda belirlenen yönergelerle eşleştirme çok daha hızlı şekilde yapılıyor.
Redmi Buds 3’ü Xiaomi’nin ürettiği bir telefonla kullanmanın başka kolaylıkları da mevcut. Örneğin, şarj kutusunun kapağı açıldığında hem kutunun hem de kulaklığın şarj yüzdesi ekranda görülüyor. Redmi Buds 3’ün Xiaomi ve Redmi markalı cihazlarda sunduğu bu kolaylığın iPhone ve AirPods’u hatırlattığını belirtmekte fayda var.
Testlerimiz sırasında Redmi Buds 3’ü Samsung Galaxy S21 FE ve Huawei MatePad Pro ile kullandık. Bu yukarıda bahsettiğimiz özelliklerden yararlanmamızı engellese de, genel olarak kullanıcı deneyimine fazla zarar vermiyor.
Redmi Buds 3 ile kullanıcılar cihazlarında çaldıkları şarkıları kulaklığa dokunarak kontrol edebiliyor. Buna ek olarak, gelen aramalar da kulaklığa dokunarak yanıtlanabiliyor. Redmi Buds 3’te üç farklı dokunuşla kontrol seçeneği mevcut.
Kullanıcılar çift dokunuş, üçlü dokunuş ve uzun basmayla bazı fonksiyonları gerçekleştirilebiliyor. Bir hareketi her kulaklıkta farklı bir işlevi yerine getirecek şekilde ayarlamak mümkün. Örneğin, sağ kulaklık topuzuna iki defa dokunarak şarkıyı değiştirmek; sol topuza iki defa dokunarak da müziği durdurmak mümkün oluyor.
Redmi Buds 3’te müziği durdurmanın bir diğer kolay yolu da kulaklığı kulaktan çıkarmak. Bunun için sadece tek bir kulaklığı çıkarmak yeterli oluyor. Söz konusu destek oynatılan tüm medya içerikleri için geçerli.
Örneğin YouTube’da bir video oynatırken de kulaklığı çıkardığınıda video otomatik olarak duruyor. İçeriğin durdurulma süresinin AirPods gibi kulaklıklardan çok az daha uzun olduğu söylenebilir. Ancak bunun genel deneyimi pek olumsuz etkilemediğini belirtmek gerekiyor.
Her iki topuzunda da 12 mm. sürücüler bulunan Redmi Buds 3’ün uygun fiyatlı bir kablosuz kulaklık olduğunu hatırlatmakta fayda var. Dolayısıyla kulaklığın sunduğu ses deneyimi de biraz fiyat doğrultusunda şekilleniyor. Redmi Buds 3’ün maksimum ses yüksekliği oldukça iyi seviyede. Böylelikle müzik dinlerken dış seslerden kolaylıkla soyutlanılabiliyor.
Redmi Buds 3’te maksimum ses yüksekliğinde müzik dinlendiğinde yaşanan deneyimin üst seviye olmadığını belirtmek gerekiyor. Tiz sesler kulakları fazla zorlayabiliyor. Baslar ise bir hayli arka planda kalıyor ve pek kolay ayırt edilemiyor. Vokallerin ise oldukça berrak şekilde duyulduğunu ve diğer alanlardaki açığı kapattığını söyleyebiliriz.
Redmi Buds 3 ile video izlendiğinde de konuşmalar yine aynı berraklıkta duyuluyor. Ancak burada ses yüksekliği en üst seviyeye çıkarılsa bile dış sesleri tamamen kesmek mümkün olmuyor. Örneğin, bir toplu taşıma aracında video izlerken dışarıdan gelen sesler de araya karışabiliyor. Müzik tarafında böyle bir durum söz konusu değil.
Redmi Buds 3 telefon konuşmalarında gayet iyi bir iş çıkarıyor. Açık havada telefonla konuştuğumuzda karşı tarafın sesini gayet net bir şekilde duyduk. Karşı taraf da bizim sesimizi son derece net şekilde duyduğunu belirtti. Redmi bunu her bir kulaklık topuzuna yerleştirdiği iki yüksek hassasiyetli mikrofon ve Temiz Ses Yakalama adını verdiği gürültü azaltma teknolojisiyle sağlıyor.
Redmi Buds 3 inceleme: Pil
Redmi’nin verdiği bilgiye göre, kulaklık tek şarjla 5 saatlik bir kullanım süresi sağlıyor. Şarj kutusunun devreye girmesiyle bu süre 20 saate kadar çıkıyor. Yaptığımız testler de bunu doğruluyor.
Redmi Buds 3’ü sabah 08:00 sularında kullanmaya başladım ve aralıksız şekilde müzik dinleyip video izledim. Kulaklığının pilinin azaldığına dair ilk sinyali duyduğumda saat 13:00’a yaklaşıyordu. Bu da Redmi’nin 5 saatlik pil ömrü vaadinin doğruluğunu gösteriyor.
Testlerimiz süresince kulaklığın şarj kutusunu da çok fazla şarj etme ihtiyacı hissetmedik. Yaklaşık 10 günlük test süresince kutunun pilini iki defa doldurmak yeterli oldu. Kutunun altındaki USB-C girişi üzerinden şarj edildiğini hatırlatmakta fayda var.
Redmi Buds 3 inceleme: Sonuç
Uygun fiyatlı her cihazda bazı özelliklerden feragat ediliyor. Bunu olağan karşılamak gerekiyor. Burada esas soru, cihazın kendisine ödenen para karşılığında iyi bir değer sunup sunmadığı oluyor. Redmi Buds 3 için bu sorunun cevabının “Evet” olduğu rahatlıkla söylenebilir. Özellikle Xiaomi veya Redmi markalı telefon sahipleri bu cevabı çok daha kolay verebilir.
Uygun fiyatının yanı sıra, hafifliği ve kulakta oldukça rahat durması da Redmi Buds 3’ün olumlu yönleri arasında yer alıyor. Günlük kullanım için makul bir ses kalitesi sunan kulaklıkta gecikme oldukça düşük. Kutuyla birlikte 20 saate çıkan pil ömrü de gayet tatmin edici seviyede. Redmi Buds 3’ü cihazlarla eşleştirmek kolay olsa da, ses kalitesi ayarları için özel bir uygulamanın olmamasının eksikliği hissediliyor.
Redmi Buds 3, genel çerçevede bütçesini zorlamayacak bir kablosuz kulaklık arayanlar için iyi bir performans sergilemeyi başarıyor. Bütçeyi artırdıkça daha güçlü seçenekler bulunabilir. Ancak fazla açılmak istemeyenler, Redmi Buds 3 ile keyifli bir deneyim yaşayabilir.