Realme GT 2 Pro, daha resmi tanıtımından önce Realme’nin Türkiye’de de yoğun bir şekilde ön tanıtımını yaptığı bir telefon olmuştu. 2022’nin başlarında Çin’de resmen tanıtılan bu telefonun küresel lansmanı ise Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde, şubat ayının hemen sonunda gerçekleşti. Geçen hafta düzenlenen özel bir Realme toplantısında yakında Türkiye’de satışa sunulacak yeni ürünleri gördük, bunların arasında Realme GT 2 Pro da vardı. Kısa bir süre sonra bu telefon Teknoblog ofisine geldi. Üstünde Çin’e özel bir ROM yüklü olduğu için günlük hayatta kullanmak zor, bu nedenle detaylı incelemesi Türkiye sürümünün çıkışına kalacak. Ancak Realme’nin sözünü ettiği birçok yeniliği görmek, en azından bunlar hakkında ilk izlenimlerimizi aktarmak için Realme GT 2 Pro ön inceleme videosunu ve yazısını hazırladık.
GT 2 Pro’nun MWC 2022 sırasında YouTube’da izlediğim videolarında kağıt hissi veren arka yüzü ilgimi çekmişti. Plastikten yapılmış arka yüzü, denildiği kadar çok yüksek derecede kağıt hissini yansıtmasa da, sıradan bir plastikten çok daha kaliteli durduğunu ve amiral gemisi telefon seviyesinde bir his ve görünüm sunduğunu söyleyebilirim. Ayrıca desenli ve pürüzlü yüzeyi ergonomiye de olumlu katkı sağlıyor, telefon kolaylıkla elden kayıp gitmeyecektir. Arkada, kamera modülünün hemen yanında bu GT 2 Pro’nun tasarımcısı Naoto Fukasawa’nın imzası da hoş bir ayrıntı olmuş. Telefon kenarları alüminyumla çevrili, 8.2 milimetre ile makul bir profil kalınlığı var. Özellikle arka yüzün kenarlara doğru kavisli yapısı tutuşu kolaylaştırıyor.
Ön yüzde, 6.7 inçlik ekranın etrafını saran çerçeve şimdiye kadar gördüklerimiz içinde en incesi olmasa da, bu büyüklükte ekrana sahip bir telefon için yönetilebilir yüzey alanının elde edilmesini sağlıyor. Düz yapıdaki ekran LTPO2 AMOLED teknolojisine sahip. 120 Hz’e kadar değişken yenileme hızı önde gelen özellikleri arasında yer alıyor. Kullanıcı arayüzündeki geçişlerde, animasyonlarda bu hızın farkı görülüyor. Ekran ayarlarında yenileme hızını 120Hz veya 60Hz olarak sabitlemek de mümkün. Bu arada ekran çözünürlüklü 1440 x 3216 piksel iken, varsayılanda Full HD+ olarak geliyor. Aradaki farkı ilk bakışta fark edemezsiniz, ancak detaylı şekilde bakarsanız keskinlikteki farklılıklar dikkatinizi çekecektir. Ekranın P3 renk gamı desteği var ve varsayılan olarak bu renk profili açık. Değiştirmek isteyeceğinizi düşünmüyoruz. 6.7 inç ekran yüksek bir parlaklığa sahip. 1400 nit maksimum parlaklığın sunulduğu ve HDR10+ desteğinin yer aldığı belirtiliyor. Netflix veya YouTube gibi uygulamaları yükleyemediğimizden bunu test edemedik. Ancak Realme GT 2 Pro’nun ekranının büyüklük, çözünürlük, yenileme hızı ve HDR gibi birçok açıdan tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Video izlemek veya oyun oynamak keyifli olacaktır.
Realme GT 2 Pro’da çift hoparlör var. Ses çıkış şiddeti ortalamaların üstünde, stereo ses etkisi hissediliyor. Sağ ve sol kanallarda dengeli sayılabilecek bir ses çıkışı var. 3.5mm kulaklık jakı yok. Bize gelen ürünün kutusundan da kulaklık çıkmıyor. Sanıyorum ki, Türkiye’de piyasaya çıkacak ürünlerde de kulaklık olmayacaktır.
2022’nin ilk yarısında çıkan birçok amiral gemisi modelde Snapdragon 8 Gen 1 işlemciyi göreceğiz. GT 2 Pro’da da bu işlemci var. 8 GB ve 12 GB ile farklı RAM; 128 GB, 256 GB, 512 GB ile farklı depolama alanı seçenekleri var. Bize gelen modelde 512 GB dahili hafıza ve 12 GB RAM var. Günlük işlerde, farklı uygulamalarda veya oyunlarda nasıl performans gösterdiğine detaylı biçimde bakmasak da, kullanıcı arayüzündeki kısa gezintimiz güçlü bir donanım paketinin olduğunu gösteriyor. Isınma konusunda aşırıya kaçmasa da, hissedilir bir ısınmanın olduğunu söylemeliyiz. Ancak piyasaya çıkacak nihai ürüne bakıp ona göre karar vermek en güzeli olacaktır.
Realme GT 2 Pro, 5000 mAh gibi yüksek kapasitede bir pille geliyor. Kağıt üstünde iyi bir pil ömrü vadetse de, genel bir yargıya varmak için daha uzun süre kullanmak gerekiyor. Tabii ki, sürekli kullandığım uygulamalarla ve sık sık yerine getirdiğim işler eşliğinde. Yaptığım basit bir teste dayanarak, internet tarayıcısında iki saat boyunca aralıksız biçimde ve tam ekran parlaklığında video izlemek yüzde 30’luk bir pil tüketimine neden oluyor. Kutudan çıkan 65W Super DART hızlı şarj destekli adaptör ise etkileyici bir şarj performansı ortaya koyuyor. Telefonun pilini tamamen boşalttıktan sonra kutudan çıkan güç adaptörü ve kabloyla prize bağladım. Telefonun pili 5 dakikada yüzde 14, 17 dakikada yüzde 60, 20 dakikada yüzde 69, 25 dakikada yüzde 84, 30 dakikada yüzde 95 ve 35 dakikanın altında bir sürede yüzde 100 doluluğa ulaştı. Gerçekten etkileyici…
Yazılım tarafında fazla konuşmaya gerek yok, çünkü Realme GT 2 Pro’nun Çince ROM’u geldi. Farklı bir uygulama mağazası ve bir sürü Çince uygulama var. Baidu, TikTok gibi Çin uygulamaları da yüklü. Google sertifikalı değil, Google Play Store ve Google uygulamaları yok. Ancak bu telefon ülkemize Android 12 ve onun üstünde Realme UI 3.0 ile birlikte gelecek.
Realme GT 2 Pro, kamera özellikleriyle de öne çıkan bir akıllı telefon. Realme de, tanıtımın öncesinde kamera özelliklerinin altını çiziyordu. Bu telefonda 50 megapiksel çözünürlüklü iki arka kamera var. Bunlardan biri ana kamera; f/1.8 diyafram, optik görüntü sabitleme gibi özelliklere sahip. Diğer kamera ise f/2.2 diyafram açıklıklı ultra geniş kamera. Üçüncü bir kamera daha var, ancak bu kamera, şimdiye kadar görmediğimiz şekilde mikroskop kamerası. 3 megapiksel çözünürlük, f/3.3 diyafram gibi özelliklere sahip bu kamera, 40 kata kadar büyütme yapıyor. Çok küçük detayları bu kamera sayesinde yakalayabilirsiniz. Kamera uygulamasında Daha Fazla bölümünde Mikroskop adında bir çekim modu var. Bununla hem fotoğraf hem de video çekebilirsiniz. Çekim için süjeye iyice yakınlaşmanız, neredeyse telefonu süjeye yapıştırmanız gerekiyor. Ortaya çıkan sonuçlar ise gerçekten etkileyici. Realme GT 2 Pro sahipleri, bu kamera sayesinde eğlenceli vakit geçirecek, ilginç detaylar yakalayacaktır.
50 megapiksel çözünürlüklü geniş ve ultra geniş kameralar parlak ve renk canlılığı yüksek fotoğraflar çekiyor. Bu iki kamera arasında tutarlılık yüksek. Yapay zekâ destekli sahne modları iyi şekilde çalışıyor. Telefoto kamera olmasa da, yüksek çözünürlüklü geniş kameranın yardımıyla 20 kata kadar yakınlaştırma imkanı var. İki kat yakınlaştırmada kalite kaybı düşük. Portre çekimlerde de sonuçlar iyi görünüyor. Aynı şekilde makro çekimlerde de tatmin edici sonuçlar elde etmek mümkün. Gece modu da var ve başka telefonlardakine göre daha fazla ayar yapmaya izin veriyor. Bu modda çekilen görüntüler etkileyici. Neredeyse karanlık bir odada, sanki odada bir lamba varmış gibi parlak ve detayların da yok olmadığı çekimler yapmak mümkün.
Realme GT 2 Pro’da 8K video kayıt yeteneği var, ancak daha çok 4K video çekimi yapacaksınız diye düşünüyorum. Bir de ön ve arka kameraların bir arada kullanılabildiği Dual-View modu var. Ön kamera 1080p video kaydı yapabiliyor. Ses kaydı net, arka plandaki sesler de fazla öne geçmeden duyuluyor. Ancak biraz orta frekanslar kuvvetli, baslar zayıf gibi görünüyor. Daha farklı ortamlarda çekim yapıp ona göre karar vermek yerinde olacaktır.
Realme GT 2 Pro çok yakında Türkiye’de olacak. Eğer elimize Türkçe ROM’lu cihaz gelirse, günlük alışkanlıklarıma uygun şekilde, daha uzun süre boyunca kullanıp izlenimlerimi ve yorumlarımı aktarırım. Ancak ön inceleme niteliğindeki bu içeriğin de fazlasıyla detaylı olduğunu ve Realme GT 2 Pro hakkında bir fikir vereceğini düşünüyorum.