Realme akıllı telefon pazarının son yıllardaki en aktif oyuncuları arasında yer alıyor. Farklı segmentlerde ürün veren şirketin piyasaya sürdüğü en yeni cihazlardan birisi de C55. Şık tasarımı, Mini Kapsül deneyimi sunan ekranı ve uygun fiyatı akıllı telefonun göze çarpan ilk özellikleri oluyor. Realme C55 inceleme yazımızda bu akıllı telefonun öne çıkan noktalarını ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
Realme C55 inceleme: Tasarım
Realme C55 ana maddesi plastik bir telefon olsa da, elde sağlam bir hissiyat veriyor ve ele oldukça iyi oturuyor. Buna ek olarak, görünüşünün de segmentindeki diğer telefonlara kıyasla daha şık olduğunu belirtmek gerekiyor. Günümüz trendlerine uygun olarak düz panel ve düz bir çerçeveyle gelen C55, bu sayede herhangi bir dayanak olmadan tek başına dik durabiliyor.
7.9 mm kalınlığındaki telefon, tartıda 189,5 gram çekiyor. Telefon pantolon cebinde rahatlıkla taşınıyor. Ancak yazlık şortların cebinde Realme C55’i taşırken dikkatli olmak gerekiyor. Bu noktada telefonun kutusundan bir taşıma kılıfı çıktığını da belirtmekte fayda var.
Realme C55’te 6.72 inç büyüklüğünde bir LCD ekran bulunuyor. Teknik detaylarına daha sonra değineceğimiz bu ekran, telefonun ön panelinin yüzde 86.7’lik kısmını kaplıyor. Ekranın orta üst kısmında ön kameranın yer aldığı yuvarlak delik bulunuyor. Buna ek olarak, ekranın üstünde görünmez bir ahize hoparlörünün ve bir dizi sensör olduğunu da belirtelim. Pek de ince olmayan ekran çerçevesi, diğer telefonlarda olduğu gibi, alt kenarda biraz daha kalınlaşıyor.
Realme C55’in üst kenarında bir şey bulunmuyor. Sol kenarın üst tarafında çift nano SIM kart ve microSD kartın yerleştirildiği yuva yer alıyor. Sağ tarafta ise güç butonu ve ses kontrol tuşları kullanıcıları karşılıyor. Güç butonunun aynı zamanda parmak izi tarayıcısı işlevi gördüğünü belirtmekte fayda var.
Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör yer alıyor. Telefonun kutusundan kulaklık çıkmıyor. Hoparlörden çıkan sesin yüksekliği iyi olsa da, kalitesi pek yüksek değil. Dolayısıyla müzik dinlerken, bir şeyler izlerken ya da oyun oynarken kulaklık kullanmakta fayda olduğu söylenebilir.
Realme C55 için Gün Işığı ve Gece Bulutu olmak üzere iki renk seçeneği sunuluyor. Gün Işığı’nı altın sarısı, Gece Bulutu’nu ise siyah olarak sadeleştirmek mümkün. Test merkezimize gelen Gün Işığı seçeneği de oldukça şık görünüyor. Telefonun iki büyük kamera halkasının ve LED flaşının yerleştirildiği kare bölümün panelin kalan kısmından farklı olarak parlak bir görünüme sahip olması da göze çarpıyor. Telefonun kamera özelliklerine ilerleyen bölümlerde değineceğiz.
Plastik arka panelin üzerindeki kaplamanın verdiği hissiyat oldukça güzel. Genel itibarıyla C55’in arka paneli telefona üst sınıf bir hava kazandırıyor. Panelin parmak izi belli etmediğini de belirtelim.
Realme C55 inceleme: Ekran
Realme C55’te yukarıda da belirttiğimiz gibi 6.72 inç büyüklüğünde IPS LCD ekran bulunuyor. Bu ekran Full HD+ çözünürlük sunuyor. Yenileme hızı 90 Hz olan bu ekranın görüntü oranı 20:9, piksel yoğunluğu ise 392 ppi. Ekranın orta üst kısmında ise ön kameranın yerleştirildiği yuvarlak delik bulunuyor.
Realme C55’in ekranın renk doğruluğu yüksek seviyede. Ara sıra ekranda bir nebze mavilik fark edilebiliyor. Ancak bunu Ayarlar içindeki Ekran menüsü üzerinden renk sıcaklığını artırarak çözmek mümkün. Parlaklık seviyesi otomatik olarak ayarlanabilen ekran, dışarıda güneş ışığı altında rahatlıkla görülüyor. Bunun özellikle yaz mevsiminde önemli bir kriter olduğu söylenebilir. Maksimum parlaklık seviyesi 680 nit olan ekran, renkleri canlı şekilde gösteriyor.
Realme C55’te ekran rengi modu için “Canlı” ve “Doğal” olmak üzere iki seçenek sunuluyor. Canlı seçeneğinde P3 modu aktif hâle getiriliyor ve renkler daha canlı görünüyor. Doğal seçeneğinde ise kullanıcıları daha yumuşak renkler bekliyor. Yukarıda belirttiğimiz sıcaklık ayarı da aynı menü üzerinden yapılıyor.
Realme C55’in ekranının yenileme hızı yukarıda da belirttiğimiz gibi 90 Hz. Ancak hızı belirleme konusunda tercih kullanıcılara bırakılıyor. Ayarlar içindeki “Ekran yenileme hızı” bölümünde kullanıcıların karşısına “Otomatik Seç”, “Yüksek” ve “Standart olmak üzere üç seçenek çıkarılıyor. “Otomatik seç” seçeneği tercih edildiğinde telefon, kullanılan uygulamaya göre en iyi yenileme hızını otomatik olarak belirliyor. “Yüksek” seçeneğinde yenileme hızı 90 Hz’e çekiyor. Standartta ise 60 Hz seviyesinde sabitleniyor. Otomatik seçim en mantıklı tercih gibi görünse de, oyun ve videolarda işini şansa bırakmak istemeyenlerin hızı 90 Hz olarak belirlemesinde fayda var.
Realme C55’in 6.72 inçlik ekranı multimedya içerik tüketimine oldukça uygun. C55’in ekranında video izlemek veya oyun oynamak bir hayli keyifli. Telefonun fazla ağır olmaması da bu konuda katkı yapıyor. C55’in toplu taşımada bir şeyler izlemeyi ya da oynamayı sevenler için ekranıyla iyi bir yol arkadaşı olacağı söylenebilir.
Realme C55 inceleme: Donanım ve Performans
Realme C55’in kalbinde MediaTek’in Helio G88 işlemcisi yer alıyor. Bu işlemciye Türkiye’de satılan versiyonlarda 6 veya 8 GB RAM eşlik ediyor. 6 GB RAM taşıyan versiyonun henüz piyasaya sürülmediğini belirtmekte de fayda var. 6 GB RAM’e sahip versiyonda 128 GB, 8 GB RAM’e sahip versiyonda ise 256 GB depolama alanı bulunuyor.
Realme tarafından “dinamik RAM” olarak tanımlanan RAM genişletme özelliği sayesinde bellek kapasitesi sanal olarak artırılabiliyor. Şirket kullanıcılarına bu konuda da bir esneklik sağlıyor. Test merkezimize gelen 8 GB RAM’e sahip versiyonda RAM genişletme için 4, 6 ve 8 GB seçeneklerinden biri tercih edilebiliyor. Bu kapasitenin telefonun depolama alanını küçülterek sağlandığını da hatırlatalım. Söz konusu özellik, varsayılan olarak 4 GB sanal RAM kullanacak şekilde aktif edilmiş şekilde geliyor.
Helio G88 işlemci 8 GB RAM ve 256 GB depolama alanı sayesinde C55 günlük standart işleri rahatlıkla yerine getirebiliyor. Öncelikle 256 GB depolama alanının kullanıcıları sürekli fotoğraf silmekten veya cihazda uygulamalara yer açmak için mücadele vermekten kurtaracağı söylenebilir. 8 GB RAM kapasitesi ise Realme C55’te hiçbir sorun yaşamadan birden fazla iş yapmayı mümkün kılıyor. C55 ile Spotify’da müzik dinlerken eş zamanlı olarak internette veya sosyal medya uygulamalarında gezinmek bir soruna yol açmıyor.
Realme C55’te yukarıda da belirttiğimiz gibi MediaTek Helio G88 işlemci mevcut. 2021 model bu işlemci, pek çok telefonda kullanıcıların karşısına çıkmıştı. İşlemci C55’te diğer cihazlarda bulunanlardan daha iyi performans göstermezken, geride de kalmıyor. Diğer bir deyişle, Helio G88 sayesinde C55’in performansı rakipleriyle aynı seviyede kalıyor. Verilen hemen hemen her görevi kolayca halleden telefon, genel olarak çok az sayıda gecikme veya takılma durumuyla karşılaşıyor. Burada detaylarına daha sonra değineceğimiz çok fazla sayıda ön yüklü uygulama sunma sorununun da etkisi olduğu söylenebilir.
Realme C55 ağır işler veya sıkı oyunlar için tasarlanmış bir telefon değil. Ancak PUBG Mobile gibi sistem kaynaklarını yoğun kullanan bir oyunda bile C55 fazla ısınmıyor. Monopoly gibi sistemi yormayan oyunlar ise hiçbir problemle karşılaşmadan rahatlıkla oynanıyor.
Realme C55’te hem yüz tanıma özelliği hem de parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Parmak izi tarayıcısı, daha önce de belirttiğimiz gibi güç butonuna entegre edilmiş. Sağ elin baş parmağı ve sol elin işaret parmağıyla bu tarayıcıya rahatlıkla erişilebiliyor. Tarayıcı parmak izini algıladığında ekran kilidini hızlı şekilde açıyor.
Ancak Realme’nin kullanıcı deneyiminde önceliği yüz tanımaya verdiğini söylemek pek yanlış olmayacaktır. Zira telefonla etkileşim nasıl kurulursa kurulsun öncelikle yüz tanıma özelliği aktif hâle getirilmeye çalışılıyor. Yüz tanıma özelliğinin de bu çabaya uygun şekilde oldukça hızlı çalıştığı söylenebilir. Parlaklık Telafisi olarak adlandırılan özellik sayesinde Realme C55 karanlık ortamlarda bile ekran ışığından yararlanarak kullanıcının yüzünü tanıyıp ekran kilidini açabiliyor.
Realme C55, Geekbench 6 benchmark testinden tek çekirdek performansıyla 427, çoklu çekirdek performansıyla da 1390 puan alıyor.
Realme C55 inceleme: Pil
Realme C55’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5000 mAh kapasiteli pil veriyor. Bu pil 33W SuperVOCC hızlı şarj desteğine sahip ve akıllı telefonun kutusundan da 33W bir şarj adaptörü çıkıyor. Pil alt kenardaki USB-C girişi üzerinden dolduruluyor.
5000 mAh kapasiteli pil, Realme C55’in en güçlü kaslarından biri olarak tanımlanabilir. Akıllı telefon bir günü rahatlıkla çıkarıyor. En yoğun kullanım senaryosunda bile C55 sahiplerini yolda bırakmayacak bir telefon. Kullanım yoğunluğu azaldığında ise C55 ile iki gün boyunca şarj aletlerinden uzak bir yaşam sürmek mümkün.
Realme C55’in pilinin yüksek performansı 33W SuperVOCC hızlı şarj özelliğiyle de destekleniyor. Bunun pil performansını taçlandıran bir dokunuş olduğu söylenebilir. Testlerimiz sırasında pilin doluluk oranı yüzde 12 iken şarja taktığımız telefon, 67 dakika içinde yüzde 100 doluluk oranını gördü. Doluluk oranının yüzde 55 seviyesine çıkması ise sadece 26 dakika yetti. Realme’nin verdiği bilgilere göre, pil tamamen boşken de yüzde 50 doluluk oranına 29 dakika içinde ulaşılabiliyor. Kısacası C55’in pil ve şarj konularını artık önemsemek istemeyenler için oldukça iyi bir tercih.
Realme C55 inceleme: Yazılım
Realme C55 kutusundan Android 13 yüklü şekilde çıkıyor. Bu işletim sistemini şirketin Realme UI 4.0 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Hâlihazırdaki en güncel Android deneyimini kullanıcılara sunan Realme’nin bunu kişiselleştirme imkanlarıyla sunmasının iyi bir şey olduğu söylenebilir. Ancak C55’in ön yüklü uygulama ve araç sayısının fazlalığının yorucu olduğunu da şimdiden belirtmek gerekiyor.
C55’te çok sayıda uygulama ön yüklü şekilde sunuluyor. Bunlar arasında popüler seçeneklerin yanı sıra pek fazla tercih edilmeyebilecek uygulama, oyun ve araçlar da yer alıyor. Her Android telefonunda karşımıza çıkan Google uygulamaları, C55’in ana ekranında da Google klasöründe kullanıcıları bekliyor. Burada Chrome, YouTube, Google Drive, Google Haritalar gibi uygulamalar yer alıyor.
Google uygulamalarının Realme C55’te “ana görev” üstlenmediğini belirtmek gerekiyor. Örneğin, Chrome C55’teki yegane internet tarayıcısı değil. Realme’nin kendi internet tarayıcısı da telefonda mevcut. Fotoğraflar, telefon ve mesajlar gibi uygulamalarda da Realme kendi çözümlerini tercih etmiş.
Yeni bir telefon alacağınızda kurmayı düşünebileceğiniz pek çok uygulama da Realme C55 ile yüklü şekilde geliyor. Facebook, TikTok, Snapchat, Spotify, LinkedIn gibi uygulamalar bu grupta yer alıyor. Bu kimi kullanıcılar için bir kolaylık olsa da, kullanılmayacak uygulamaların ana ekranda görülmesinin de kimi kullanıcılar için sinir bozucu olabileceğini belirtmek gerekiyor.
Özellikle oyun tarafında bu ön yüklü seçenekler biraz daha rahatsız edici oluyor. Candy Crush Saga, Lords Mobile: Kingdom Wars gibi popüler oyunların varlığı biraz daha kabul edilebilir olsa da, seçenekler arasında geniş bir kitleye hitap etmeyecek oyunlar da yer alıyor. Telefonda Google Play Store dışında App Market isimli bir uygulama mağazasının daha olduğunu ve ön yüklü uygulamaların güncellemesinin App Market üzerinden yapıldığını belirtmekte fayda var.
Realme C55’te kullanıcılar arayüzü kişiselleştirme konusunda kapsamlı seçenekler sunuluyor. Ayarlar içindeki “Duvar kağıtları ve stil” bölümü üzerinden duvar kağıdının yanı sıra yazı tipini ve simgeleri değiştirebiliyor. Bu menü üzerinden kullanıcılara renkleri veya simge şekillerini hızlı şekilde değiştirme imkanı da sunuluyor.
Ayarlar menüsü içindeki Realme Lab bölümü, C55’in en dikkat çekici özelliklerinden birini çalıştırmayı sağlıyor. Akıllara Apple’ın iPhone 14 Pro modellerindeki Dynamic Island’ını getiren Mini Kapsül, önemli servis durum bilgilerini ön kameranın etrafında durum çubuğu içinde kapsül şeklinde gösteriyor. Buradan telefonun pil durumunu, veri kullanımını ve adım istatistiklerini görmek mümkün oluyor. Pilin azaldığını, şarj edildiğini veya tamamen şarj olduğu bu kapsül üzerinde görülüyor. Realme önümüzdeki dönemde Mini Kapsül’de daha fazla bilgi gösterilmesi için çalışıldığını açıklamıştı.
Realme Lab üzerinden “Çift modlu ses” özelliği de aktif edilebiliyor. Bu özellik sayesinde telefona hem kablolu hem de kablosuz kulaklığı eş zamanlı şekilde bağlamak ve ikisinden de ses almak mümkün oluyor.
Pek çok Android telefonda muadillerini gördüğümüz Telefon Yöneticisi uygulaması Realme C55’te de mevcut. Bu uygulama üzerinden telefonun performansını optimize etmek, numara engellemek, gizlilik izinlerini yönetmek ve pil ayarlarını yapmak mümkün oluyor. Uygulama içindeki araçlar sekmesinde ise kullanıcılara gizlilik, güvenlik ve veri yönetiminde yardımcı olabilecek araçlar sunuluyor. Sahte baz istasyonu engelleme, özel kasa ve uygulama kilidi gibi araçlar burada mevcut.
Realme C55’in ana ekranında yukarıdan aşağıya doğru sürükleme yapıldığında kullanıcıların karşısına çıkan ekranda “önerilen uygulamalar” ve “popüler uygulamalar” başlıklı iki bölüm çıkıyor. “Önerilen uygulamalar” bölümünde telefonda yüklü olan uygulamalar içinden öneriler sunuluyor. “Popüler uygulamalar” bölümü ise kullanıcılara telefona yükleyebilecekleri uygulamalar öneriliyor. Bu uygulamalar Google Play Store üzerinden indiriliyor.
Ana ekranda aşağıdan yukarıya doğru sürükleme yapıldığında ise telefonun uygulama çekmecesi açılıyor. Burada C55’te yüklü olan uygulamalar alfabetik şekilde sıralanmış şekilde gösteriliyor.
Realme C55 inceleme: Kamera
Realme C55’in arkasında ana kamera görevini 64 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. Ana kameraya 2 megapiksel çözünürlüklü derinlik sensörü eşlik ediyor. Telefonun önünde ise 8 megapiksel çözünürlüklü kamera kullanıcıları bekliyor.
Realme C55’in ana kamerası varsayılan olarak 16 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiyor. Bu fotoğrafların oldukça iyi göründüğünü de belirtmek gerekiyor. Detay seviyesi makul düzeyde görüntüler yakalayabilen akıllı telefonun çektiği fotoğrafların gürültü seviyesi de düşük. Kontrast seviyesi mükemmel olan kameranın dinamik genişliği de yeterli seviyede.
C55’in kamera uygulamasında 64 megapiksel çözünürlük seçeneğine hızlı geçiş yapmak mümkün. Bu modda çekilen fotoğraflarda detaylar ortalama seviyede. Gürültü biraz artmış olsa da; renklerin, kontrastın ve dinamik aralığın iyi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Daha “az işlenmiş” fotoğraflar isteyenler için bu mod mantıklı bir tercih olabilir.
Realme C55’te 64 megapiksel ana kameraya 2 megapiksel derinlik sensörü eşlik ediyor. Uygun ışık koşullarının sağlanması durumunda süje ve arka plan gayet belirgin şekilde ayrılıyor. Bulanıklık seviyesi de gayet iyi görünüyor. C55’in 8 megapiksel çözünürlüklü ön kamerası detay seviyesi iyi, keskinlikleri yeterli düzeyde. Renkler ve kontrast konusunda ise ön kamera çok iyi bir iş çıkarıyor.
Realme C55’in kamerasıyla çekilen gece fotoğrafları için “idare eder” diyebiliriz. Otomatik HDR sıklıkla çalıştığı için gürültü azaltma özelliği hafif de olsa işliyor ve böylelikle yeterli seviyede ayrıntı korunabiliyor. Kontrast ve dinamik aralık genişliği de iyi seviyede. Gece fotoğraflarının renk doygunluğu düşük ve gürültü bariz olsa da, gece fotoğraflarının iş gördüğü söylenebilir.
Realme C55’in gece modu aktif edildiğinde fotoğraf çekmek 3-4 saniye, fotoğrafın işlenmesi de 2-3 saniye sürüyor. Bu modda çekilen fotoğraflarda pozlama, dinamik aralık ve renk doygunluğu ciddi anlamda iyileşiyor. Ancak bu daha detaylı kareler vermiyor. Gece modunda gürültü daha da yükseliyor.
Realme C55’in hem arka hem de ön kamerasıyla 1080p çözünürlüklü videolar kaydedebiliyor. Arka kamerayla çekilen videolar oldukça iyi. Detay seviyesi, dinamik aralığı, kontrast ve renk doygunluğu açısından C55’in videoları gayet kaliteli.
Realme C55 inceleme: Sonuç
Realme C55’in sınıfının kaliteli ve güçlü üyelerinden biri olduğu rahatlıkla söylenebilir. Sade ama şık tasarımı, hızlı ve büyük 90 Hz LCD ekranı ve giriş segmenti için tatmin edici performansı Realme C55’i makul bir tercih hâline getiriyor. İyi ışık koşullarında kamerası da güzel bir iş çıkaran telefonun uzun pil ömrü ve hızlı şarj desteği de artı hanesine yazılan özellikler arasında yer alıyor.
Yine de, bunlar C55’in eksikliklerini görmezden gelmeyi sağlamıyor. Su sıçramalarına karşı koruması olmayan telefonun hoparlöründen çıkan ses de pek kaliteli değil. Video kaydı için optik görüntü sabitleme özelliğinin bulunmaması da eksikler arasında sayılabilir.
Realme C55, hâlihazırda Türkiye’de 7999 TL karşılığında satılıyor. 10 bin TL üstüne çıkmadan bir telefon almak isteyenler için C55 kesinlikle değerlendirilmesi gereken seçenekler arasında yer alıyor.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.