Realme, yalnızca üç yıllık bir marka, ancak bu kısa sürede art arda yaptığı sıçramalarla dikkate değer biçimde büyüdü. Marka, bu dönemde piyasaya sürdüğü birçok akıllı telefon sayesinde yüksek bir büyüme hızı elde etti. Şirket, telefonların yanı sıra, cihaz ekosistemini oluşturan bütçeye uygun akıllı LED TV’leri, aksesuarları ve diğer AIoT ürünlerini piyasaya sürdü. Bunun yanında, geçen yılın başlarında Türkiye’ye de giriş yapan markanın dikkate değer bir büyüme kaydettiğini söylemek gerekiyor.
BBK’ya ait olan ve Oppo’nun içinden doğan bir marka olan Realme, şimdi kendi markasını oluşturdu. TechLife markası altında Dizo adında yeni bir alt markayı duyurdu. Realme, yeni Dizo markası altında Akıllı Eğlence, Akıllı Ev, Akıllı Bakım ve Aksesuarlar gibi AIoT ürünlerini piyasaya süreceğini söyledi.
Hello, we are DIZO!
Being the first brand under @realmeTechLife and with support from @realmeIndia, we know we’re in for a long ride.
Are you ready to come aboard? #DIZO #realmeTechLife #BeDifferent pic.twitter.com/ge8xlO4yv9
— DIZO (@DIZOTech) May 25, 2021
Realme ise Endüstriyel Tasarım, Tedarik Zinciri ve AIoT Deneyimi konusunda destek sunacak. Ek olarak Realme, Dizo’yu satış sonrası hizmetlerle de destekleyecek. Dizo henüz ilk ürününü ortaya çıkarmazken, akıllı saatler, akıllı tartı terazileri, akıllı ampuller, akıllı kameralar ve hareket sensörleri gibi birbirine bağlı ürünlerle gelmesi bekleniyor. Realme de yurt dışında benzer kategoride ürünler üretiyor. O hâlde gelecek Dizo ürünleri ya mevcut Realme cihazlarının lite sürümleri ya da Dizo serisi altında yeniden markalanmış Realme ürünleri olacaktır.
Realme neden Dizo alt markasını oluşturdu?
Realme, Dizo’nun Realme TechLife markası altındaki ilk markası olduğunu ve bu şemsiye altında bekleyebileceğiniz daha fazla marka olabileceği anlamına geldiğini söylüyor.
Alt marka kavramı yeni değil ve pazarlamada son derece agresif olan bir marka için ürün lansmanı yapmak ve alt markaları tanıtmak mantıklıdır. Bu, Realme’nin kanatları altında birden fazla marka oluşturmayı teşvik eder ve pazarlarını çeşitlendirmelerine yardımcı olacak “büyük” bir şirketin kişiliğini yaratmasına olanak tanır.
Ayrıca, yukarıda belirtildiği gibi, arka planda operasyonların ve desteğin çoğu Realme tarafından yönetileceği için, konu yeni bir ambalaj oluşturmak ve tüketicilere benzer bir ürün satın alma konusunda daha fazla seçenek sunmakla ilgili olacak. Markanın tutması durumunda Realme, tıpkı Xiaomi’nin Poco ile yaptığı gibi, Dizo’yu kolayca bağımsız bir marka haline gelebilir.
Şimdilik tüm strateji, şemsiyesi altında birçok alt markaya sahip olan Xiaomi’ninkine epey benziyor. Bu alt şirketler finansman, teknolojik destek, rehberlik, tedarik zinciri, perakende ve destek kanalları gibi destekleri alıyor ve bu da onların hızla büyümelerine yardımcı oluyor. Amazfit markası altında akıllı giyilebilir ürünler yapan Huami ve akıllı telefon markası Poco, Xiaomi’nin ekosisteminin nasıl çalıştığına dair mükemmel birer örnek teşkil ediyor.