Realme, akıllı telefon pazarının son zamanlardaki en aktif oyuncuları arasında bulunuyor. Çinli üretici, giriş segmentinde ve orta segmentte çıkarttığı telefonlarla adından fazlasıyla söz ettiriyor. Orta segment serisini altı ayda bir yenileyen şirket, Realme 7 ve 7 Pro modelleriyle bu çizgiyi devam ettiriyor. Realme 7 Pro inceleme yazımızda Realme 6 Pro’dan bayrağı devralan ve dikkat çekici yenilikleri getiren cihaza dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
Realme 7 Pro inceleme: Tasarım
Realme 7 Pro’nun ilk bakışta sıra dışı görünmeyen ancak şık bir telefon imajı çizdiğini söylemek mümkün. Makul boyutlardaki telefonun kasası ince ve hafif. Telefonun ele oldukça iyi oturduğu da en başta dikkat çeken noktalar arasında bulunuyor. Realme 7 Pro, tartıda 182 gram çekiyor.
Akıllı telefonda detaylarına daha sonra değineceğimiz 6.4 inç büyüklüğünde bir Corning Gorilla Glass 3+ camla kaplı bir ekran bulunuyor. Ekran parmak izi tarayıcısına da ev sahipliği yapıyor. Bu ekranın sol üst köşesinde ön kameranın yerleştirildiği yuvarlak bir delik mevcut.
Ekranın alt çerçevesinin sağ, sol ve üst kenar çerçevelerine kıyasla biraz daha kalın olduğu da görülüyor. Telefonun ahize hoparlörünün de üst kenarda kamufle edildiğini belirtmekte fayda var.
Realme 7 Pro’nun üst kenarında telefonun ikinci mikrofonu bulunuyor. Sol kenarda ses kontrol tuşları ile nano SIM ve microSD kart yuvası yer alıyor. Güç butonu sağ kenara yerleştirilmiş.
Alt kenarda ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor. Bu hoparlör ızgarasından çıkan sesin yüksekliği iyi seviyede olsa da, kalitesinin ortalama olduğusöylenebilir.
Realme 7 Pro’nun plastik kaplı arka paneli şık ve sade görünüyor. Rahat tutuşu destekleyen arka panelin parmak izlerini biraz fazla gösterdiğini belirtmekte fayda var. Çift tonlu arka panelin sol üst köşesinde dikdörtgen bir kamera modülü bulunuyor. Burada detaylarına daha sonra değineceğimiz dört kamera yer alıyor.
Realme 7 Pro inceleme: Ekran
Realme 7 Pro’da yukarıda da belirttiğimiz gibi 6.4 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran telefonun önünün yüzde 82.7’lik kısmını kaplıyor. Super AMOLED panel, 2400 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. Görüntü oranı 20:9 olan ekranın piksel yoğunluğu ise 411 ppi.
Realme 7 Pro, “Daima Açık Ekran” özelliğine sahip. Bu da ekranın her an saati ve gelen bildirimlere ilişkin ikonları gösterebileceği anlamına geliyor. Ekranın sol üst köşesinde yuvarlak kamera deliği bulunuyor. Ekran parmak izi tarayıcısını da içinde barındırıyor.
Realme 7 Pro’da ekranın yenileme hızı 60Hz. Realme 6 Pro’da 6.6 inç büyüklüğünde 90Hz yenileme hızına sahip bir ekran mevcuttu. Şirketin AMOLED panele geçiş yaparken ekranı küçültmesi ve yenileme hızını düşürmesi ilginç bir tercih olarak değerlendirilebilir. Ancak Realme’den daha önce yapılan açıklamada, bu değişikliğin kullanıcılardan gelen geri bildirimler doğrultusunda yapıldığı belirtilmişti.
Realme 7 Pro’nun ekranının maksimum parlaklık seviyesi 459 nit olarak ölçülüyor. Ancak otomatik parlaklık aktifken bu 585 nit seviyesine çıkıyor. Akıllı telefonun ekran parlaklığı, ortamın aydınlık seviyesine göre otomatik olarak ayarlanıyor.
Realme 7 Pro’da ekran rengi için üç farklı seçenek sunuluyor. Bu seçenekler Harika, Canlı ve Kibar adını taşıyor. Harika modunda daha parlak renkler için daha geniş bir renk skalası kullanıcıların karşısına çıkıyor. Canlı modunda ise daha zengin renkler için P3 modu aktif hâle getiriliyor. Kibar’da ise daha basit renkler için sRGB moduna geçiş yapılıyor.
Realme 7 Pro’nun ekranının oyun ve multimedya içerik tüketimi için bir hayli keyifli olduğu söylenebilir. Yenileme hızının 60Hz’ye inmesi biraz can sıksa da Super AMOLED panelin renk canlılığı bir hayli yüksek ve görüntüleme açıları da oldukça yeterli. Telefonun ekranını dış mekanda güneş ışığı altında görme konusunda da bir sıkıntı yaşanmıyor.
Realme 7 Pro inceleme: Donanım ve Performans
Realme 7 Pro’nun kalbinde, tıpkı Realme 6 Pro’da olduğu gibi, Qualcomm Snapdragon 720G işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 8 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama alanı ise 128 GB. Ancak bu alanın yaklaşık 20 GB’lık kısmı işletim sistemi dosyalarına ayrılmış durumda. Telefonun depolama alanı microSD kartla artırılabiliyor.
Realme 7 Pro’nun teknik kadrosu, ortalama bir kullanıcının günlük standart işlerini yapması için fazlasıyla yeterli. Akıllı telefonda uygulamalar oldukça hızlı şekilde başlatılıyor, arayüz geçişleri sorunsuz biçimde yapılıyor. Snapdragon 720 ve 8 GB RAM ikilisinin pek çok kişinin ihtiyaçlarını karşılamakta sorun yaşamayacağı rahatlıkla söylenebilir.
8 GB RAM kapasitesinin Realme 7 Pro’ya artı değer kazandıran unsurlardan biri olduğunu söylemek çok yanlış olmayacaktır. RAM kapasitesinin yüksekliği sayesinde telefon çoklu görev sırasında bir problemle karşılaşmıyor. Arka tarafta Spotify veya YouTube Music gibi uygulamalar çalışırken sosyal medya uygulamalarında gezinmek veya internet tarayıcısını kullanırken bir tıkanma yaşanmıyor.
Realme 7 Pro’da biyometrik doğrulama çözümü olarak hem yüz tanıma özelliği hem de ekrana entegre parmak izi tarayıcısı mevcut. Ekrana entegre parmak izi tarayıcısı oldukça hızlı biçimde çalışıyor. Parmak izinin tanınmasının ardından saliseler içinde ekran kilidi açılıyor. Parmak izi tarayıcısının ekrana entegre edilmesi telefonu üst segmente yaklaştırırken, dışarıda maskeyle dolaştığımız bu zamanlarda ciddi bir kolaylık sağlıyor.
Realme 7 Pro’nun yüz tanıma özelliği de oldukça hızlı çalışıyor. Tamamen karanlık bir odada olsanız bile yüzünüzü tanımayı başaran Realme 7 Pro, ekran kilidini anında kaldırıyor. Kimi zaman üst segment telefonların bile bu performansı gösteremediğini düşününce Realme 7 Pro bir alkışı hak ediyor.
Realme 7 Pro bir oyun telefonu olmasa da, teknik donanımı sayesinde pek çok oyunu rahatlıkla çalıştırmayı başarıyor. PUBG Mobile gibi güçlü bir oyun da, son zamanlarda popülaritesi artan Among Us gibi bir oyun da Realme 7 Pro ile sıkıntısız biçimde oynanabiliyor. Oppo ve Realme’nin tüm telefonlarında bulunan Oyun Alanı, Realme 7 Pro’da da mevcut. Bu özellik sayesinde kullanıcılar telefonda oyun performansını artıracak düzenlemeleri hızlı biçimde yapılabiliyor.
Realme 7 Pro, Geekbench 5 benchmark testinden tek çekirdekte 558, çok çekirdekte ise 1800 puan alıyor. Bu puanlar, Realme 7 Pro’nun performansının içinde yer aldığı cihaz grubunun üstlerinde olduğunu gösteriyor.
Realme 7 Pro inceleme: Pil
Realme 7 Pro’ya ihtiyaç duyduğu enerjiyi 4500 mAh kapasiteli pili veriyor. Realme 6 Pro, 4300 mAh kapasiteli bir pille kullanıcıların karşısına çıkmıştı. İki akıllı telefon aynı işlemciyi taşısa da, tercih edilen ekran paneli konusunda da fark olduğunu belirtmek gerekiyor.
Bu değişiklikler, Realme 7 Pro’nun pil ömrüne olumlu yansımış gibi görünüyor. Yapılan testlerde Realme 7 Pro’nun 18 saat 10 dakika boyunca kesintisiz olarak video oynatabileceği, 16 saat 12 dakika boyunca web’de gezinmeyi mümkün kılacağı ve 35 saat 48 dakika boyunca telefon görüşmesi yapmak için kullanılabileceği görülüyor. Telefonun bekleme modundaki çalışma süresi ise 113 saat olarak veriliyor.
Realme 7 Pro’nun aktüel kullanım değerleri de testlerle örtüşüyor. Akıllı telefon, ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Bu senaryoda telefonla konuşmak ve fotoğraf çekmek gibi standart işlerin yanı sıra Spotify’da müzik dinlemek, YouTube’dan 30 dakika video ve Netflix’den 22 dakika dizi izlemek, sosyal medya uygulamalarını kullanmak, internette gezinmek, mesajlaşmak ve 1 saat oyun oynamak gibi eylemler bulunuyor.
Realme 7 Pro’nun en önemli özelliklerinden birisi, Realme’nin de üzerinde önemle durduğu 65W SuperDart hızlı şarj desteği. Realme’nin verilerine göre, bu teknoloji sayesinde telefonun 4500 mAh kapasiteli pili tamamen boşken 12 dakika içinde yüzde 50 doluluk oranına ulaşıyor. Tam şarj içinse 34 dakika gerekiyor.
Gerçek değerler de Realme’nin verdikleriyle örtüşüyor. Telefonu pili yüzde 10 oranında doluyken şarja taktığımızda 10 dakika içinde yeniden yüzde 50 doluluk oranına ulaşıyor. 33 dakikada ise telefonun pili tamamen dolmuş oluyor.
Realme 7 Pro inceleme: Yazılım
Realme 7 Pro kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Realme UI kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Realme UI ana kullanıcı deneyimi bakımından saf Android’den pek uzaklaşmıyor, ancak ikon ve arayüz tasarımında yoğun bir özelleştirme yapıldığı fark ediliyor.
Daha önceki Realme telefon incelemelerinde belirttiğimiz gibi, Realme UI genel hatları itibarıyla temiz ve düzenli bir kullanıcı arayüzü. Realme 7 Pro’da da ön yüklü olarak sunulan araç ve uygulamaların sayısı bir hayli çok. Ancak bu uygulamaların önemli bir kısmı “fazlalık” hissi yaratmıyor. Yine de, dileyen kullanıcılar bu uygulamaları telefondan kaldırabiliyor.
Hemen hemen her Android telefonda bulunan Google uygulamaları Realme 7 Pro’da da kullanıcıları bekliyor. Ana ekrandaki Google klasöründe Gmail, YouTube, Google Haritalar, Google Fotoğraflar gibi uygulamalar yer alıyor.
Bazı Android üreticileri kendi çözümlerini geliştirmek yerine Google’ın o iş için hazırladığı uygulamayı varsayılan çözüm olarak kullanıyor. Realme’nin de bu yaklaşımı tercih ettiği biliniyor. Realme 7 Pro’da da bu yaklaşımın yine uygulandığını görüyoruz.
Örneğin, telefonda varsayılan internet tarayıcısı olarak Google Chrome kullanılıyor. E-posta uygulaması olarak da Gmail kullanıcıların karşısına çıkıyor. Ancak fotoğraflar, mesajlar, telefon gibi uygulamalarda Realme’nin kendi çözümleri kullanıcılara sunuluyor.
Realme 7 Pro’da da çok sayıda araç ön yüklü olarak yer alıyor. Uygulamanın ana ekranındaki Araçlar klasöründe Hesap Makinesi, Hava Durumu, Pusula ve Kaydedici gibi araçlar bulunuyor. Ancak bazı araçlar da bu klasörün dışında gösteriliyor. Realme 7 Pro için bir tür kontrol paneli işlevi gören Telefon Yöneticisi uygulamasına ana ekran üzerinden erişilebiliyor. Akıllı telefonda ön yüklü sunulan uygulamalardan birisinin de Facebook olduğunu belirtmekte fayda var.
Bu uygulama üzerinden kullanıcılar telefonu tek dokunuşla optimize edebiliyor. Gizlilik izinlerinin ve uygulamaların yönetimi, bileşenlerin kontrolü gibi işlemler de buradan yapılabiliyor. Hızlı Kontrol isimli araç tarafından gerçekleştirilen bileşen kontrolü telefonda donanım ve yazılım bakımından bir problem olup olmadığını hızlı şekilde görmeyi mümkün kılıyor.
Akıllı telefonda kullanıcılara yardımcı olmak amacıyla Dosya Yöneticisi ve İndirme Yöneticisi gibi araçlar da bulunuyor. Bu araçlar sayesinde kullanıcıların telefonlarını düzenli tutmaları kolaylaşıyor. Realme 7 Pro’ya eski telefonlardan veri aktarmayı kolaylaştırmak içinse Telefon Kopyalayıcı aracından yararlanılıyor.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Realme 7 Pro’da sunulan araçlardan birisi de Oyun Alanı. Kullanıcılar Oyun Alanı üzerinden telefonlarına yükledikleri tüm oyunları görebiliyor. Oyunlar sırasında aktif olacak performans modunun seçimi de Oyun Alanı üzerinden yapılabiliyor. Oyun oynarken gelecek çağrıların ve bildirimlerin reddi veya engellenmesiyle ilgili ayarlar da bu menü üzerinden gerçekleştiriliyor.
Realme 7 Pro’da el hareketleri veya diğer hareketler de telefonla etkileşim kurmaya yardımcı oluyor. Örneğin ekran kapalıyken üzerinde O harfi çizince kamera başlatılabiliyor. Veya üç parmak ekran üzerinde aşağıya doğru kaydırıldığında hızlı şekilde ekran görüntüsü alınabiliyor. Buna ek olarak, akıllı telefonun güç tuşu 0,5 saniye basılı tutulduğunda Google Asistan’ı aktif hâle getirecek şekilde ayarlanabiliyor.
Oppo ve Realme markalı telefonların önemli parçalarından biri olan Akıllı Kenar Çubuğu, Realme 7 Pro’da da mevcut. Telefon dikey vaziyetteyken ekranın sağına gizlenen bu çubuk, sola doğru bir sürükleme yapıldığında ortaya çıkıyor. Bu çubuk üzerinden hızlı araçlara erişim sağlanabiliyor veya seçilen uygulamalar başlatılabiliyor.
Bu araç ve uygulamalar serbest pencerede veya tam ekran olarak görüntülenebiliyor. Kullanıcılar bu çubuk üzerinde yer alan düzenle yazısına dokunarak buradaki araç ve uygulamaları kendi tercihleri doğrultusunda belirleyebiliyor.
Realme 7 Pro inceleme: Kamera
Realme 7 Pro’nun arkasında dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Burada ana kamera görevini 64 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel makro kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü sistemi tamamlıyor.
Realme 7 Pro’nun kamera tarafında da Realme 6 Pro’ya kıyasla daha mütevazı bir telefon olduğu söylenebilir. Realme 6 Pro’da 2x optik zum yapabilen 12 megapiksel çözünürlüklü bir telefoto kamera mevcuttu. Realme 7 Pro’da ise bu sensör bulunmuyor. Bunun da OLED ekran için yapılmış bir feragat olduğu söylenebilir.
Realme 7 Pro’nun kamera uygulaması Oppo ve Realme’nin diğer telefonlarıyla benzer bir nitelikte. Ancak arada bazı küçük farklar söz konusu. Menüyü sadeleştiren Realme, tüm mod seçeneklerini ekranın alt kısmındaki alana yerleştirmiş.
Yapay Zekâ desteğiyle fotoğraflardaki renkleri daha canlı hâle getiren Realme, bunu yaparken fotoğraflardaki renk doygunluğu seviyesini yukarıya çekiyor. Bu fotoğrafları göze biraz daha hoş gösterse de, biraz yapaylaştırdığını belirtmek gerekiyor.
Realme 7 Pro’nun ana arka kamerasıyla standart modda 16 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekilebiliyor. Fotoğrafların detay seviyesinin yeterli ve beyaz dengesinin yerinde olduğu ilk bakışta göze çarpıyor. Yüksek dinamik aralık ve muhteşem kontrast da kameranın güçlü özellikleri arasında bulunuyor. Biraz gürültü fark edilse de, bunun ciddi bir sorun olmadığını belirtmek gerekiyor.
AI Dazzle Color özelliği aktif değilken bazı renkler biraz soluk görünebiliyor. Bu özellik çalıştırıldığında yukarıda da belirttiğimiz gibi renk doygunluğu geliştiriliyor ve bazı gölgeler parlaklaştırılıyor. Bu işlemler yapılırken kontrast biraz aşağıya çekiliyor. 64 megapiksel modunda çekim yapıldığında ise detay seviyesi tahmin edileceği şekilde biraz daha artıyor.
Realme 7 Pro’nun ultra geniş açılı kamerası da uygun ışık koşullarının sağlandığı ortamda kalitesi makul seviyede kareler yakalayabiliyor. Makro kamerada ise iyi fotoğraflar çekmek için nesneye 4 cm yaklaşmak gerekiyor. Burada detay seviyesi pek iyi görünmüyor.
Realme 7 Pro’nun kamerasının gece performansı, sınıfının standartlarından pek uzaklaşmıyor. Detay seviyesinin yeterli olduğu ve fotoğrafların pek bulanık olmadığı söylenebilir. Gürültü azaltma özelliği ise pek fazla ince detayı temizlemediği için alkışı hak ediyor. Daha iyi gece fotoğrafları içinse Gece Modu’nu aktif hâle getirmek gerekiyor. Burada fotoğraflardan detaylar temizlense de, sosyal medyada paylaşım için daha iyi kareler yakalanabiliyor.
Realme 7 Pro’nun önünde ise 32 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamera da gün ışığında kaliteli selfie’ler çekme konusunda gerekli performansı sergiliyor. Realme 7 Pro ile 4K video kaydı yapılabiliyor.
Realme 7 Pro inceleme: Sonuç
Realme 7 Pro’nun tipik bir takipçi olmadığı söylenebilir. Akıllı telefonda Realme 6 Pro’ya kıyasla “geri adım” olarak nitelenebilecek çok sayıda özellik mevcut. Super AMOLED ekrana geçiş sevindirici bir tercih olsa da, 90Hz olan ekran yenileme hızının 60Hz’e inmesi ve telefoto kameradan vazgeçilmesi geri adım olarak nitelenebilir.
Yine de, Realme 7 Pro’nun uygun fiyatlı ve güçlü bir orta segment telefon olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ekranı, tasarımı, pil ömrü ve özellikle yüksek şarj hızı, akıllı telefonun öne çıkan yönleri oluyor. Akıllı telefonun makul bir performans sergilediğini ve kamerasıyla çekilen fotoğrafların kalitesinin de iyi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Realme 7 Pro’nun Realme 6 Pro’ya kıyasla bir yükseltmeden ziyade bir “genişleme paketi” işlevi gördüğünü söyleyebiliriz. Super AMOLED ekran ve 65W SuperDart hızlı şarj gibi özellikler, Realme’nin bu konuda başarılı olduğunu gösteriyor.