İncelemelerManşetler

Realme 6i İncelemesi

realme 6i

Realme 6i
GittiGidiyor’dan satın alın
1799 TL

SATIN AL

Realme, akıllı telefon pazarının son zamanlarda en çok konuşulan markaları arasında bulunuyor. Çinli Oppo’nun çatısı altından çıkan Realme, özellikle Hindistan pazarındaki başarılı satış grafiğiyle adından söz ettirmişti. Kısa süre önce Türkiye’ye de aktif şekilde giriş yapan şirket, sunduğu seçeneklerin sayısını artırma konusunda da oldukça hızlı hareket ediyor. Realme’nin bu yaklaşım çerçevesinde Türkiye’de kullanıcıların karşısına çıkardığı en yeni cihaz, kısa süre önce tanıtılan Realme 6i oldu. Realme 6i inceleme yazımızda bu akıllı telefonun önemli özelliklerini ve detaylarını sizler için sıraladık.

Realme 6i inceleme: Tasarım

Realme 6i’nin, şimdiye kadar piyasaya çıkan pek çok Realme markalı telefon gibi, havalı göründüğü rahatlıkla söylenebilir. Göz alıcı tasarımlara sahip telefonlar çıkarma konusunda bir istikrar yakalayan Realme, bu çizgiyi uygun fiyatlı bir telefon olan 6i’de de korumayı başarmış.

realme 6i incelemeRealme 6i’nin ön panelinin yüzde 82.3’lük kısmını ekran kaplıyor. Detaylarına daha sonra değineceğimiz bu düz ekranı Gorilla Glass 3 cam koruyor. Camla kaplı ön paneli plastik arka panel ve çerçeve tamamlıyor. Bu plastik yüzeyde mat kaplamanın tercih edilmesi ise telefonun ele oldukça güçlü şekilde oturmasına yardımcı oluyor. Realme 6i, tek elle kullanılırken bile elde oldukça güvenli bir şekilde duruyor. Küçük elli kişilerin de Realme 6i’yi tek elle kullanma konusunda bir sorun yaşamayacağını belirtmekte fayda var.

Realme 6i’nin ekranının üst kısmında damla şeklinde bir çentik bulunuyor. Bu çentik akıllı telefonun 16 megapiksel çözünürlüklü ön kamerasına ev sahipliği yapıyor. Çentiğin etrafında, en azından görünürde, bir sensör bulunmuyor. Telefonda gelen bildirimleri gösteren bir LED ışığı mevcut değil. Kameranın hemen üzerindeki ahize hoparlörü ise oldukça iyi gizlenmiş. Oldukça ince olan bu hoparlör, ekran çerçevesine ustalıkla yerleştirilmiş.

Realme 6i’nin arka panel tasarımı ise oldukça göz alıcı. Arka panel için Çay Yeşili ve Krema Beyazı olmak üzere iki renk seçeneği mevcut. Test merkezimize Krema Beyazı rengiyle gelen Realme 6i’nin arka panel kaplamasında tercih edilen malzeme, arka panel ışığa tutulduğunda paralel lazer ışınları geçiyormuş gibi bir görüntü sunuyor.

Arka panelde göze batan bir fazlalık olmasa da, dört sensörlü kamera sisteminin dikey çıkıntısının biraz büyük olduğunu söylemek gerekiyor. Söz konusu dörtlünün en üstünde 8 megapiksel çözünürlüklü geniş açılı sensör bulunuyor. 48 megapiksel ana kamera, 2 megapiksel derinlik sensörü ve yine 2 megapiksel makro kamera da sistemin geri kalanında sıralanıyor. LED flaş ise kamera modülünün dışında kalmış. Yuvarlak parmak izi tarayıcısı da Realme 6i’nin arka panelinin “sakinleri” arasında bulunuyor. Arka panel tasarımının genel olarak daha önce test merkezimizde konuk ettiğimiz Realme 5i’ye bir hayli benzediğini belirtmekte de fayda var.

Test merkezimize gelen beyaz renkli Realme 6i’nin plastik çerçevesinde gümüş renk tercih edilmiş. Telefonun üst kenarında herhangi bir şey bulunmuyor. Sol kenarda ise çift nano SIM kart ve microSD kartın yerleştirildiği üçlü yuva ve ses kontrol tuşları kullanıcıları karşılıyor. Telefonun sağ kenarının tek üyesi ise güç butonu.

Geri kalan her şey telefonun alt kenarına yerleştirilmiş. Realme 6i’nin alt kenarında soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, USB-C girişi, çift mikrofon ve hoparlör ızgarası bulunuyor.

İnce bir profile sahip olan Realme 6i hem cepte hem de elde oldukça rahat duruyor. Kavraması ve kullanması kolay olan telefon, görünüş bakımından da oldukça havalı. Kısacası tasarım konusunda Realme’nin yine iyi bir iş çıkardığı söylenebilir.

Realme 6i inceleme: Ekran

Realme 6i, 6.5 inç büyüklüğünde IPS LCD bir ekrana sahip. Ön panelin yüzde 82.3’lük kısmını kaplayan bu ekran, 1600 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. Bu çözünürlük değerinin biraz düşük olduğunu söyleyebiliriz. Görüntü oranı 20:9 olan ekranın piksel yoğunluğu ise 270 ppi.

Piksel yoğunluğu değerinin en azından keskinlik konusunda kağıt üzerinde pek iyi olmadığını söyleyebiliriz. Yine de, gerçek kullanımda bu durum pek fazla sorun yaratmıyor. Realme 6i’nin ekranında bir şey okurken veya oyun oynarken bir sıkıntı yaşanmıyor.

Realme 6i’nin ekranı, daha önce de belirttiğimiz gibi Gorilla Glass 3 cam ile kaplı. Ancak Realme bu camın üzerine ekstra bir ekran koruyucusu da yerleştirmiş. Böylelikle akıllı telefonun ekranı için çifte koruma sağlanmış oluyor.

Realme 6i’nin kullanıcı arayüzündeki tüm yazılar yeterli keskinlikte. Bu yazıların belli bölgelerinde bulanıklaşma gibi bir durum görülmüyor. Realme’nin kullanıcı arayüzünü 720p çözünürlük için optimize etmiş olması işe yaramışa benziyor.

realme 6i incelemeRealme 6i’nin Ayarlar menüsü içindeki Ekran ve Parlaklık bölümünde telefonun ekranıyla ilgili değişikliklerin büyük kısmını yapmak mümkün. Bu sekme üzerinden arayüzün koyu moda geçişi veya “göz bakımı” olarak adlandırılan mavi ışık filtresinin aktif hâle getirilmesi mümkün oluyor. Ekranın renk sıcaklığı da yine bu sekmede kullanıcının gözüne göre ayarlanabiliyor.

Realme 6i’nin ekranını güneş ışığı veya başka bir parlak ışık kaynağı altında görme konusunda sıkıntı yaşanmıyor. Ekranın keskinlik bakımından olmasa bile büyüklüğü sayesinde multimedya içerik tüketimine oldukça uygun olduğunu belirtmekte fayda var.

Realme 6i inceleme: Donanım ve Performans

Realme 6i’nin kalbinde MediaTek’in kısa süre önce duyurduğu Helio G80 işlemcisi bulunuyor. Helio G80; uygun fiyatlı telefonlar için geliştirilmiş, oyun odaklı bir işlemci olarak tanımlanmıştı. Test merkezimize gelen modelde Helio G80’e 4 GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Bu depolama alanının yaklaşık 12 GB’lık kısmını Android işletim sistemi kullandığı için cihaz sahiplerine 106 GB civarı bir depolama alanı kalıyor. MicroSD kart desteği sayesinde bu depolama alanı biraz daha büyütülebiliyor.

Sekiz çekirdekli Helio G80 işlemci, Realme 6i’nin pek çok günlük işi görmesi için görmesi için fazlasıyla yeterli oluyor. 4 GB RAM’in varlığı sayesinde akıllı telefon, çoklu görev sırasında da bir tıkanma yaşamıyor. Arka planda çalışan uygulamaları sıklıkla temizlemek gerekmiyor.

Realme 6i, ortalama bir kullanıcının günlük işlerini rahatlıkla tamamlamasına yetecek bir performans sergiliyor. Telefon ana ekranlar arası geçişlerde ve uygulamaları başlatırken herhangi bir sorunla karşılaşmıyor. Realme 6i’nin iş yükü yoğunluğu orta seviyeye ulaşsa bile bu durum kullanıcı tarafında ciddi bir sıkıntı yaratmıyor.

Realme 6i ile Spotify üzerinden müzik dinlerken Chrome ile web’de gezinmekte veya Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya uygulamalarını kullanmakta bir sorun yaşanmıyor. Realme’nin kullanıcı arayüzü Realme UI, Android 10’un saf versiyonuna kıyasla oldukça özelleştirilmiş olsa da, bu durum performansa olumsuz bir etki yapmıyor.

Realme 6i’de güvenlik için hem yüz tanıma özelliği hem de parmak izi tarayıcısı mevcut. Yüz tanıma özelliğinin oldukça hızlı çalıştığını ve en karanlık ortamlarda bile kullanıcıların yüzünü başarılı şekilde algılayabildiğini belirtmek gerekiyor. Sadece kilit açıldıktan sonra ana ekrana ulaşmak için ekstra bir kaydırma hareketinin daha yapılması, can sıkıcı bir detay olarak değerlendirilebilir.

realme 6i incelemeArka panelin orta kısmında bulunan yuvarlak parmak izi tarayıcısına ise her iki elin işaret parmaklarıyla rahatlıkla erişilebiliyor. Parmak izinin algılanmasının ardından ekran kilidinin açılması oldukça kısa sürüyor.

Helio G80’in varlığı, Realme 6i’yi oyun performansı bakımından sınıfındaki telefonlardan farklı bir yere koyuyor. Akıllı telefon, PUBG Mobile ve Chameleon Run gibi oyunlarla yaptığımız testlerde herhangi bir sıkışma veya ısınma sorunuyla karşılaşmadık. Telefonun oyunların yükünü sorunsuzca sırtlanmasında Helio G80’in payının büyük olduğu söylenebilir.

Realme 6i, Geekbench 5 benchmark testinden tek çekirdekte 386, çok çekirdekte ise 1342 puan alıyor. Bunların Realme 6i’nin içinde bulunduğu sınıfın standartlarına uygun puanlar olduğunu belirtmekte fayda var.

Realme 6i inceleme: Pil

Realme 6i, tıpkı selefi 5i gibi, 5000 mAh kapasiteli bir pile sahip. Bu büyük pil, kağıt üzerindeki etkileyiciliğinin hakkını gerçek yaşam performansıyla da veriyor.

Standart yoğunluktaki bir kullanım senaryosunda bile Realme 6i’nin pili yaklaşık 40 saat boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Bu senaryoda navigasyon uygulaması kullanmak, kamerayla fotoğraf ve video çekmek, oyun oynamak ve YouTube’da video izlemek gibi eylemler bulunuyor.

Kullanım yoğunluğunun azalması durumunda pil ömrü de uzuyor. Sosyal medya uygulamalarında dolaşmak, mesajlaşmak, müzik dinlemek ve internet gezinmek gibi eylemler yapıldığında pil ömrü neredeyse iki güne kadar uzuyor.

Realme 6i’nin Ayarlar menüsü içinde bulunan Pil sekmesinde de kullanıcılara pil yönetimi için çeşitli araçlar sunuluyor. Bu araçlar sayesinde telefonun ekstra güç tasarrufu yapması veya ekstra performans sergilemesi kolaylaşıyor. Bu sekmede güç tasarrufuna yardımcı olacak ve manuel şekilde uygulanabilecek çeşitli öneriler de mevcut.

Realme 6i, 18W şarj desteğine sahip ve cihazın kutusundan da 18W bir şarj aleti çıkıyor. Bu şarj aleti, pil tamamen boşken doluluk oranını 30 dakikada yüzde 33, 50 dakikada da yüzde 50 seviyesine çıkarıyor.

Realme 6i inceleme: Yazılım

Realme 6i, kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkan ilk Realme markalı telefonlardan biri. Akıllı telefonda Android 10’u Realme UI kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Oppo imzalı ColorOS’e yeni bir bakış açısı getirmeyi vadeden Realme, bu vaadi gerçekleştirmeyi başarmış gibi görünüyor.

realme 6iRealme UI’ın saf Android’e yakın bir deneyim sunduğu rahatlıkla söylenebilir. Gereksiz ana ekranların ayıklandığı Realme UI’da bildirim bölgesi de sadeleştirilmiş. Buna ek olarak, görev değiştiricisinin kullanımının kolaylaştırılması da Realme UI’ın sundukları arasında dikkat çekiyor.

Realme UI’da kullanıcılara Standart, Çekmece ve Basit olmak üzere üç farklı Ana Ekran modu seçeneği sunuluyor. Standart modda tüm uygulamalar Ana Ekran’da görüntüleniyor. Çekmece modunda kullanıcılar bazı uygulamaları Ana Ekran’a taşıyabiliyor. Uygulama çekmecesinde ise tüm uygulamalar alfabetik olarak sıralanabiliyor. Burada en son kullanılan uygulamaların ikonları çekmecenin en üstünde gösteriliyor.

Yeni Realme UI farklı ikon paketlerini de destekliyor. Dolayısıyla arayüzün varsayılan seçeneklerinden memnun olmayanlar farklı bir pakete geçiş yapabiliyor. Bunun için Ayarlar menüsü içindeki Ana Ekran ve Duvar Kağıdı sekmesindeki “Simge Stilini Ayarla” seçeneğine gitmek gerekiyor.

Realme’nin daha önceki telefonlarında gördüğümüz Akıllı Kenar Çubuğu (Smart Assistant), Realme 6i’de de yerini koruyor. Kullanıcılar telefonun ana ekranında sağa doğru bir sürükleme hareketi yapıldığında kullanıcıların karşısına Akıllı Kenar Çubuğu çıkıyor. Burada hava durumu, takvim, atılan adım sayısı gibi bilgiler ve çekilen fotoğraflar gösteriliyor. Hızlı Fonksiyonlar sekmesinde de kullanıcılara yararlanabilecekleri çeşitli uygulamalar öneriliyor. Akıllı Kenar Çubuğu’na yerleştirilecek uygulamalar konusunda kararı kullanıcılar verebiliyor.

Hemen hemen tüm Android telefonların ana ekranında bulunan Google klasörü Realme 6i’da da mevcut. Bu klasörde Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Duo gibi uygulamalar kullanıcıları karşılıyor. Telefonda varsayılan internet tarayıcısı görevini Google Chrome üstleniyor. Ancak telefonda Opera internet tarayıcısının da ön yüklü şekilde kullanıcıları karşıladığını belirtmek gerekiyor.

Realme 6i’nin ana ekranındaki parçalardan biri olan Araçlar klasöründe de Google imzalı bir uygulama mevcut. Google Takvim uygulaması da Realme tarafından buraya yerleştirilmiş. Şirketin daha önce çıkardığı telefonlarda da bulunan Oyun Alanı aracı Realme 6i’de de yerini alıyor. Oyun Alanı, daha yüksek performanslı ve kesintisiz bir oyun deneyimi yaşamasına yardımcı oluyor.

Realme 6i’de Akıllı Kenar Çubuğu’nun dışında başka kolaylaştırıcı araçlar da bulunuyor. Örneğin, kullanıcılar telefonun güç butonuna 0,5 saniye boyunca basarak Google Asistan’ı aktif hâle getirebiliyor. Sanal düğmeler olmadan gezinilen arayüzde sıkıntı yaşayanlar, diledikleri takdirde Gezinti Düğmeleri menüsü üzerinden bu Sanal Düğmeler’i canlandırabiliyor.

Realme 6i’de kullanıcılara yardımcı olan araçlardan birisi de Kapalı Ekran Hareketleri. Bu hareketler sayesinde ekran kapalı durumdayken hızlı erişim için ekran üzerinde çeşitli el hareketleri yapılabiliyor. Örneğin, kapalıyken ekrana iki kez dokunulduğunda ekran açılıyor. Ekran üzerine O harfi çizildiğinde ise kamera başlatılabiliyor.

Realme 6i inceleme: Kamera

Realme 6i’nin arkasında dört sensörlü bir kamera sistemi bulunuyor. Bu kamera sisteminin Realme 5i ile benzer bir dizilime sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Kamera sensörleri üstten alta doğru şu şekilde sıralanıyor: Ultra geniş açılı kamera, ana kamera, derinlik sensörü ve makro kamera.

Realme 6i’nin ana kamerası 48 megapiksel çözünürlüklü bir sensöre sahip. 0.8µm büyüklüğünde pikseller taşıyan bu kamera, f/1.8 diyafram genişliği bulunan 28mm. lensin arkasında duruyor. Bu kamera varsayılan olarak 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekse de, Kamera uygulamasındaki 48 MP çekim modu sayesinde hızlı şekilde 48 MP fotoğraflar çekilebiliyor.

119 derecelik ultra geniş açılı kamera ise 8 megapiksel çözünürlük sunuyor. 2 megapiksel çözünürlüklü monokrom birim içinse Realme, “derinlik sensörü” yerine “portre kamerası” ifadesini kullanmayı tercih ediyor. Bu kameranın nihai fotoğrafın kontrastını iyileştirmek için de kullanıldığı belirtiliyor.

2 megapiksel çözünürülüklü makro kamera ise 4 cm.’de sabitlenmiş bir odağa sahip. Böylelikle kullanıcılar fotoğraflarını çekecekleri nesnelerin oldukça yakınına rahatlıkla yaklaşabiliyor.

Realme 6i’nin kamera uygulaması güçlü bir yapay zekâ desteğinden yararlanıyor. Yapay zekâ farklı sahneleri algılayabiliyor ve kamera uygulaması da bu doğrultuda gerekli ayar değişikliklerini yapıyor. Manzara, çiçek, yemek, hayvan gibi farklı modlar sunan uygulama, sahne tanıma konusunda başarılı bir performans sergiliyor.

Realme 6i’nin Kamera uygulamasında ön plana çıkan özelliklerden birisi de Chroma Boost adını taşıyor. Ekranda deklanşör tuşunun ve ana kamera modlarının karşı tarafında bulunan ikonların tam ortasında yer alan seçeneğe dokunarak Chroma Boost aktif hâle getirilebiliyor. Gelişmiş bir HDR modu olan Chroma Boost, iki fotoğrafı birleştirerek dinamik aralığı ve renk doygunluğu iyileştirilmiş başka fotoğraflar oluşturuyor.

Realme 6i’nin 48 megapiksel çözünürlüklü ana kamerasıyla çekilen 12 megapiksel fotoğrafların iyi göründüğü rahatlıkla söylenebilir. Uygun ışık koşulları yakalandığında detay seviyesi makul düzeyde, kontrastı çok iyi ve renkleri doğru fotoğraflar çekilebiliyor. Parlak ışıkta gürültü seviyesi oldukça düşerken, dinamik aralık da HDR’ın manuel olarak başlatılmasını gerektirmeyecek bir genişlik seviyesinde.

Chroma Boost modu aktifken çekilen fotoğraflarda ise en belirgin değişiklik olarak renklerin “patlaması” öne çıkıyor. Renklerin daha baskın şekilde görüldüğü fotoğraflar isteyenler için Chroma Boost gerekli etkiyi sağlayabilir. 48 MP modunda ise kullanıcılara standart 12 MP fotoğrafın yukarı doğru ölçeklendirilmiş bir versiyonu sunuluyor. Dolayısıyla bu modun büyük bir fark sağlamadığını belirtmek gerekiyor.

Realme 6i’nin arka kamerası, düşük ışıklı ortamlarda gürültüsü biraz fazla fotoğraflar çekiyor. Detaylar en iyi senaryoda bile ortalama seviyede kalsa da, renklerin güzel görünmesi kameranın artı hanesine yazılıyor. Pozlamanın da makul seviyede olduğunu belirtmekte fayda var. Gece modu ile çekilen fotoğraflarda ise pozlama biraz daha iyileştirilirken, gökyüzü de biraz daha parlak hâle geliyor. Ancak bunun dışında büyük bir değişim yaşanmıyor.

Realme 6i’nin önünde ise 16 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kamera çeşitli güzelleştirme seçenekleriyle de yazılımsal olarak destekleniyor. Yeterli ışık koşullarının bulunduğu ortamlarda, detay seviyesi çok yüksek olmasa bile, güzel selfie’ler çekmek mümkün oluyor. Selfie portrelerde ise çözünürlük 16 megapikselden 8 megapiksele iniyor.

Realme 6i’nin arka kamerasıyla 1080p çözünürlüklü videolar kaydedilebiliyor.

Realme 6i inceleme: Sonuç

Realme’nin uygun fiyatlı ve yeterli performansa sahip telefonlar üretme geleneğini Realme 6i ile de sürdürdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle Helio G80 işlemcinin varlığı, Realme 6i’yi oyun performansı konusunda rakiplerinin önüne çıkarıyor.

Realme 6i’nin ekran çözünürlüğü çok yüksek olmasa da, ekranın büyüklüğü ve muhteşem kontrastı bu durumu görmezden gelmeyi kolaylaştırıyor. Kamera tarafında ise 4K video desteğinin eksikliği ve selfie kalitesinin çok tatmin edici olmaması eksi hanesine yazılıyor. Buna karşılık, ana kamerayla çekilen fotoğrafların kalitesinin yüksekliği Realme 6i’yi bu alanda da ortalamanın üzerine çıkarıyor.

Realme UI ve Android 10’un buluşmasıyla hem şık hem de işlevsel bir yazılım deneyimi sunan telefon, 5000 mAh kapasiteli piliyle de uzun bir süre boyunca şarj cihazından uzak durmayı mümkün kılıyor. Şık görünüşü de Realme 6i’yi sınıfının tercih edilmesi gereken üyeleri arasına yerleştiriyor.

Realme 6i
GittiGidiyor’dan satın alın
1799 TL

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.