Teknoloji

Ray-Ban Meta akıllı gözlükle kişisel veriler gerçek zamanlı ifşa edildi

ray-ban meta apple

İki Harvard öğrencisi, Meta’nın akıllı gözlüğünü kullanarak insanların kimlik bilgilerini, telefon numaralarını ve adreslerini anında ifşa eden bir demo geliştirdi. Bu endişe verici demo, Ray-Ban Meta akıllı gözlüğünü ve herkese açık veritabanları gibi mevcut, yaygın olarak kullanılan teknolojilerle yapıldı.

Projeyi geliştiren öğrencilerden AnhPhu Nguyen, bu teknolojinin nasıl çalıştığını gösteren bir video paylaştı ve video kısa süre sonra 404 Media tarafından gündeme getirildi. I-XRAY adı verilen bu teknoloji, Meta’nın akıllı gözlüğünün Instagram’a canlı yayın yapabilme özelliğini kullanarak çalışıyor. Bir bilgisayar programı, bu canlı yayını izleyip yapay zeka yardımıyla yüzleri tanımlıyor. Bu yüzler daha sonra herkese açık veritabanlarına gönderilerek isim, adres, telefon numarası ve hatta akrabalara ait bilgileri buluyor. Elde edilen bilgiler bir telefon uygulaması aracılığıyla geri bildiriliyor.

https://twitter.com/AnhPhuNguyen1/status/1840786336992682409

Demo sırasında Nguyen ve projedeki diğer öğrenci Caine Ardayfio, gözlükleri kullanarak birkaç sınıf arkadaşlarının isimlerini, adreslerini ve akrabalarına ait bilgileri gerçek zamanlı olarak tespit etti. Daha da rahatsız edici olan, bu teknoloji sayesinde toplu taşımada tamamen yabancı kişilerle sohbet edip, sanki onları tanıyorlarmış gibi davranmaları oldu.

Yüz tanıma teknolojisinin uzun süredir oldukça doğru çalıştığı biliniyor ve I-XRAY bu teknolojiyi mevcut araçlarla birleştiriyor. Projede PimEyes isimli yüz arama motoru kullanılıyor. The New York Times, PimEyes’ı 2022’de “herkesin kullanabileceği rahatsız edici derecede doğru” bir arama motoru olarak tanımlamıştı. Clearview AI’nın yüz tanıma teknolojisini kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak için kullandığı haberi de bu endişeleri artırmıştı. Ancak Nguyen ve Ardayfio’nun geliştirdiği demoyu farklı kılan, bu teknolojinin kolayca erişilebilen tüketici cihazlarıyla birleştirilmiş olmasıdır.

Nguyen ve Ardayfio, projeyle ilgili belgelerinde bu aracı kötü amaçla kullanmayı düşünmediklerini ve yayınlamayı planlamadıklarını belirtiyorlar. Öğrenciler, bu demoyu geliştirirken amacın, bu tür teknolojilerin gelecekte değil, halihazırda mevcut olduğuna dikkat çekmek olduğunu ifade ediyorlar. I-XRAY’in büyük dil modellerini (LLM) kullanarak, isimler ve fotoğraflar arasında otomatik olarak ilişki kurabilme yeteneği sayesinde benzersiz olduğunu vurguluyorlar.

Akıllı gözlükler, gizlilik endişelerini her zaman gündeme getirmiştir. Google Glass, kamusal alanlarda izinsiz olarak kaydedilme korkusuyla karşılaştığı tepkiler nedeniyle başarısız olmuştu. Ancak son on yılda akıllı telefonlar, vlog’lar ve TikTok’un yaygınlaşmasıyla insanlar kaydedilmeye daha fazla alıştı. Yine de, modern akıllı gözlüklerin fark edilmesinin zor olması rahatsız edici bir durum yaratıyor.

Ray-Ban Meta gözlüğün tasarımı kamerasının fark edilmesini zorlaştırıyor

Ray-Ban Meta gözlük, sıradan bir Ray-Ban gözlükten farksız görünüyor. Bu durum, akıllı gözlüklerin benimsenmesi açısından önemli olsa da, insanların yüzlerinde kamera taşıyan birini fark etmelerini zorlaştırıyor. Gözlükler, video kaydedilirken otomatik olarak yanan bir gizlilik ışığı içeriyor, ancak testler sırasında bu ışığın dışarıda, parlak ışık altında fark edilmesinin zor olduğu ve özellikle kalabalık alanlarda insanların genellikle kaydedildiklerini anlamadıkları tespit edildi.

Meta, Ray-Ban gözlüğün gizlilik politikasında, kullanıcıları “insanların tercihlerine saygı duymaya” çağırıyor ve video kaydederken, canlı yayın yaparken veya fotoğraf çekerken açıkça işaret etmelerini ya da sesli komut kullanmalarını öneriyor. Ancak, Meta’nın bu uyarılarına rağmen, kullanıcılar her zaman bu kurallara uymayabilir.