Beagle Board ve Arduino gibi geliştirme devre kartları daha uzun zamandır ortalıkta olsa da, Raspberry Pi hepsinden daha fazla ilgi topladı ve devrimsel bir cihaz olarak görüldü. Bunun en büyük nedeni özelliklerden ödün vermeksizin fiyatı aşağı indirmeyi başarmasıydı. Ayrıca açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma da bağlı kalmıştı. Bütün bunlar kendi donanımını kendi geliştirmeyi seven kitleler için Raspberry Pi’nin ayrı bir anlam kazanmasını sağladı.
Şimdi Raspberry Pi’nin sergilediği başarıyı Raspberry Pi Zero da göstermeye çalışacak. HDMI portu barındıran ve bir USB parmak sürücü formundaki çubuk PC’lerin giderek yaygınlaşmasına paralel olarak Raspberry Pi Zero’nun da boyutlar bakımından radikal bir küçülmeye gittiğini görüyoruz. Boyutlardaki küçülme fiyat tarafında da gösteriliyor ve bu küçük devre kartı sadece 5 dolar gibi bir yurt dışı fiyatıyla sunuluyor.
Raspberry Pi’nin normal boyutlara ve niteliklere sahip versiyonunun fiyatı modele bağlı olarak 20 ile 35 dolar arasında değişiyor. 5 dolarlık PC kartı ise hobi amaçlı donanım işiyle uğraşanlar veya kendi akıllı cihazını yapanlar için oldukça ilgi çekici olacaktır. Tabii ki, fiyat ve boyutlarda küçülmenin getirdiği birtakım tavizler söz konusu olacaktır, ancak bunlar o kadar fazla olmayacak olmalı ki, kullananların herhangi bir eksikliği hissetmeyeceği söyleniyor.
Raspberry Pi Zero’da işlemci olarak Broadcom BCM2835 kullanılıyor. 1 GHz’lik ARM11 CPU, Raspberry Vakfı’nın belirttiğine göre Raspberry Pi 1’deki 700 MHz işlemciden yüzde 40 daha hızlı. 512 MB RAM’in bulunduğu bu cihaz böylelikle bellek kapasitesi açısından Raspberry Pi 1 Model B ile karşılaştırılabilir hâle geliyor. Ancak Raspberry Pi 2’dekinin yarısı kadar RAM barındırmış oluyor. Eğer daha önce birinci nesil Raspberry Pi ile haşır neşir olduysanız, Zero ile de oldukça iyi şekilde idare edebilirsiniz. Üstelik daha düşük fiyatı sayesinde maliyeti de düşürmüş olursunuz.
Ne var ki, küçülen boyutlara bağlı olarak daha az ve küçük portlar mevcut. Örneğin sadece tek bir mini HDMI soketi var, ancak neyse ki 1080p video destekleniyor. Hem veri hem de güç için iki adet micro USB portu da bulunuyor. Kompozit video başlığı ve en önemlisi 40 pin GPIO başlığı da Raspberry Pi Zero’yu birçok çevresel aygıt veya eklentiyle uyumlu hâle getiriyor. Debian tabanlı Raspian OS ile çalışan Raspberry Pi Zero’da Minecraft gibi uygulamalar da mevcut.
Raspberry Pi Zero’nun sunduklarına bakıldığında 5 dolarlık fiyatın bu cihazın bedava olduğu şeklinde bir izlenim yaratacağı söylenebilir. Raspberry Pi Zero İngiltere’de The Pi Hut ve Pimoroni gibi mağazalarda, ABD’de ise Micro Center ve Adafruit gibi satış noktalarında satılıyor. Bu arada yurt dışında yayınlanan MagPi dergisinin aralık sayısıyla birlikte Raspberry Pi Zero ücretsiz olarak veriliyor.
https://vimeo.com/146893658
Raspberry Vakfı birkaç bin adet Raspberry Pi Zero birimi ürettiklerini, talebin yüksek olmasını bekledikleri, bu nedenle talebin kısa bir süre için arzı geçebileceğini kaydetti.