Teknoloji

Raspberry Pi ve Sony’den yapay zeka destekli kamera modülü

raspberry pi ai camera

Raspberry Pi ve Sony, yapay zeka (AI) destekli yeni bir kamera modülü olan Raspberry Pi AI Camera’yı bugün 70 dolar fiyatla piyasaya sürdü. Bu kamera, yerleşik AI işleme yetenekleri ile donatılmış olup, Raspberry Pi kullanıcılarının “görsel verileri işleyen uç yapay zeka çözümleri” geliştirmelerini kolaylaştıracak.

Küçük bilgisayar üreticisi Raspberry Pi’nin açıklamasına göre, bu yeni kamera, şirketin daha önce geliştirdiği çeşitli yapay zeka dışı kamera modüllerine bir yenisini ekliyor. Şirket, 2013’te ilk 5 megapiksellik kamera modülünü piyasaya sürmüştü. Şirketin CEO’su Eben Upton, basın açıklamasında, “Yapay zeka tabanlı görüntü işleme, dünya genelindeki geliştiriciler için çekici bir araç haline geliyor. AI Camera’nın gücünden yararlanarak topluluğumuzun neler başarabileceğini görmek için sabırsızlanıyoruz.” dedi.

AI Camera, şirketin tüm tek kartlı bilgisayarlarıyla uyumlu olup, RP2040 mikrodenetleyici çipini ve Sony’nin IMX500 görüntü sensörünü bir araya getiriyor. Sony’nin IMX500 sensörü, yapay zeka işlemlerini üstleniyor, bu sayede kamera modüllerinin büyük ölçekli görsel verileri işleyebilmesi için genellikle gereken hızlandırıcılar veya grafik işlem birimi (GPU) gibi ekstra bileşenlere ihtiyaç kalmıyor.

Raspberry Pi AI Camera, Camera Module 3 ile neredeyse aynı boyutlarda

12.3 megapiksel çözünürlüğe sahip olan Raspberry Pi AI Camera, 4056 x 3040 çözünürlükte saniyede 10 kare veya 2028 x 1520 çözünürlükte saniyede 40 kare görüntü yakalayabiliyor. Ayrıca, manuel odak ayarına sahip olan bu modül, 76 derecelik bir görüş açısına ve 25 x 24 x 11.9 mm boyutlarına sahip. Bu özellikleriyle, Raspberry Pi’nin geçen yıl piyasaya sürdüğü Camera Module 3 ile neredeyse aynı boyutlarda.