Şirketler yapay zekayı akıllı telefonlarda daha hızlı biçimde çalıştırmak için birbirleriyle yarışıyor ve bunun için farklı yöntemler deniyor. Microsoft ve ARM gibi şirketler, nöral ağları daha iyi çalıştırabilmek adına yeni yongalar tasarlıyor. Facebook ve Google ise yapay zekanın bilişimsel taleplerini aşağıya çekmek için çalışıyor. Mobil işlemci pazarının yüzde 40’nın sahibi olan Qualcomm yapay zeka konusunda daha basit bir plan uygulamayı tercih ediyor. Şirket mevcut yongaların yapay zekaya uyarlanmasını istiyor.
Şirket bunun için Nöral İşlemci Motoru adını verdiği bir araç geliştirdi. Bir yazılım geliştirme kiti niteliğini taşıyan bu araç, geliştiricilere yapay zekâ uygulamalarını Qualcomm 600 ve 800 serisi işlemcilere uygun hâle getirme imkanını veriyor. Örneğin, görüntü tanıma üzerine yapay zekâ tabanlı bir uygulama hazırlayan geliştiriciler, Qualcomm’un çözümünü uygulamalarına entegre edebilecek ve bu sayede uygulamanın uyumlu telefonlarda daha hızlı çalışması mümkün hâle gelecek.
Qualcomm Nöral İşlemci Platformu’nu geçtiğimiz yıl Zeroth platformunun bir parçası olarak duyurmuştu. Geçtiğimiz eylülden bu yana birkaç iş ortağı, yazılım geliştirme kitini daha iyi hâle getirmek için çalışıyordu. Artık araca tüm geliştiriciler erişebilecek.
Qualcomm’un yapay zeka ve otomatik öğrenmeden sorumlu yöneticisi Gary Brotman, büyük veya küçük pek çok geliştiricinin derin öğrenme konusunda yatırım yaptığını hatırlattı. Hepsinin veriye ve eğitilmiş yapay zekâ modellerine erişimi olduğunu söyleyen Brotman, hedef kitlenin bu geliştiriciler olduğunu belirtti. Aracın kullanımının kolaylığına dikkat çeken Brotman, her şeyi kite yerleştirdiklerini ve geliştiricileri önemli bir zahmetten kurtardıklarını ifade etti.
Qualcomm’dan yapılan açıklamada, yazılım geliştirme kitini entegre eden ilk şirketin Facebook olduğu belirtildi. Sosyal paylaşım sitesi, Qualcomm’un çözümü sayesinde mobil uygulamasındaki artırılmış gerçeklik filtrelerini de hızlandırmayı amaçlıyor. Qualcomm’un Nöral İşlemci Motoru sayesinde Facebook’un filtreleri standart CPU aracılığıyla sunulan çözümlere kıyasla 5 kat daha hızlı yükleniyor.
Geliştiriciler Qualcomm’un çözümünü farklı amaçlar doğrultusunda farklı işlevlerle kullanabilecek. Ancak yazılım temel olarak görevlerin Snapdragon işlemcinin farklı bölümlerine atanmasını sağlıyor. Geliştiriciler pil ömrünü veya işlem hızını artırmak için araçtan farklı biçimde yararlanabiliyor.
Qualcomm yapay zeka deneyimini farklı ürün türlerinde optimize etmeyi amaçlıyor
Qualcomm’un yazılım geliştirme kiti Caffe, Caffe2 ve Google Tensorflow gibi popüler yapay zekâ sistemi geliştirme çerçevelerini destekliyor. Qualcomm çözümünün mobil cihazlar dışında otomobiller, drone’lar, sanal gerçeklik başlıkları ve akıllı ev ürünlerinde de kullanılması amaçlanıyor.