Teknoloji

Qualcomm, 2025’te Snapdragon X Plus çipli Windows PC’lerin fiyatını düşürecek

qualcomm snapdragon x75

Microsoft’un Snapdragon X Plus çipiyle çalışan Windows bilgisayarı şu an için yurt dışında 999 dolar ile en uygun fiyatlı seçenek olarak öne çıkıyor. Ancak Qualcomm, 2025 yılı itibarıyla bu tür cihazların fiyatlarının 700 dolara kadar düşeceğini duyurdu. Qualcomm CEO’su ve başkanı Cristiano Amon, şirketin 2024’ün üçüncü çeyrek kazanç toplantısında bu açıklamayı yaptı ve “2025’e doğru ilerlerken, X serisi ürün yol haritamız, NPU performansından ödün vermeden 700 dolara kadar perakende fiyatlara sahip PC’leri kapsayacak şekilde genişleyecek.” dedi.

Amon, daha ucuz cihazların sadece dizüstü bilgisayarlar olacağını belirtmedi. Qualcomm’un çipleri, sekiz inçlik Dev Kit gibi küçük masaüstü bilgisayarları da destekleyebilir. Bu fiyat düşüşü, Qualcomm’un PC pazarında daha geniş bir kitleye ulaşmasını hedefliyor.

Qualcomm, ilk Snapdragon X Elite ve X Plus dizüstü bilgisayarlarının satış veya finansal rakamlarını henüz açıklamıyor ve bunun için “çok erken” olduğunu belirtiyor. Ancak Amon, “şimdiden OEM’lerle Copilot Plus PC’lerin bir sonraki dalgası üzerinde çalıştıklarını” doğruladı. Şu anda şirket, ürün iş kolları olarak sadece El Cihazları, Otomotiv ve Nesnelerin İnterneti’ni ayırıyor.

Qualcomm Snapdragon X platformuyla hedefleri ve gelecek planları

Amon, eylül ayının ilk haftasında başlayacak IFA etkinliğinde daha fazla PC ürün duyurusunun geleceğini belirtti ve Qualcomm’un AI PC’ler için “en iyi silikon tedarikçilerinden biri” olacağını düşündüğünü söyledi. “PC’nin şirket için en büyük çeşitlendirme itici gücü olmasını bekliyoruz” diyen Amon, işin “piyasa geçişi sırasında yavaş ve istikrarlı” olacağını öngörüyor. Bazı Snapdragon X PC’lerinin ise şimdiden tükendiğini belirtti.

Qualcomm’un mevcut Snapdragon dizüstü bilgisayar serisi ve çeşitli ortakları, bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde önemli rol oynayacak. Öte yandan şirket, diğer firmalara teknoloji lisansı vererek ciddi gelir elde ediyor. Amon, iki büyük Çinli orijinal ekipman üreticisinin (OEM) uzun vadeli anlaşmalar imzaladığını ve bu anlaşmaların Apple ile yapılan ve 2027’ye kadar sürecek olan lisans anlaşmasına benzediğini belirtti.

Tüm bunlara ek olarak Amon, şirketin kendi özel CPU’sunun ekim ayının sonlarında düzenlenecek olan Snapdragon Summit etkinliğinde tanıtılacağını ve bu CPU’nun ya yıl sonunda ya da 2025 başında telefonlarda piyasaya sürüleceğini açıkladı. Bu CPU, şirketin bir sonraki amiral gemisi Snapdragon 8 telefon çipinin bir parçası olacak.

Qualcomm’un bu stratejik adımları, önümüzdeki yıllarda PC pazarında önemli değişiklikler yaratabilir ve kullanıcıların daha uygun fiyatlı, yüksek performanslı cihazlara erişimini sağlayabilir.