Teknoloji

Qualcomm Snapdragon X Plus ile Windows dizüstü bilgisayarlar daha uygun fiyatlı olacak

qualcomm snapdragon x plus

Qualcomm, bu yaz piyasaya sürdüğü Windows laptop modelleri ile büyük bir ilgi topladı, ancak başlangıç fiyatları 999 dolar seviyesindeydi. Şirketin bugün duyurduğu yeni sekiz çekirdekli Snapdragon X Plus işlemcisi, bu fiyatları en az 100 dolar kadar aşağı çekebilir. Qualcomm Snapdragon X Plus, Asus Zenbook S 15 ve Dell Inspiron 14 gibi modellerde yer alacak ve bu cihazlar 899 dolardan satışa sunulacak.

Yeni Snapdragon X Plus, Qualcomm’un 10 çekirdekli ve 12 çekirdekli modelleriyle aynı özelliklere sahip olsa da, grafik performansı konusunda daha zayıf kalıyor. Özellikle oyunlar ve grafik ağırlıklı uygulamalar için grafik işlem birimi (GPU) gücü yarı yarıya daha düşük. Ayrıca, tüm modellerde bulunan 45 TOPS yapay zeka performansına rağmen, bu yeni işlemcilerde 12 MB daha az CPU önbelleği bulunuyor.

Qualcomm Snapdragon X Plus 10 çekirdekli modellerle başa baş performans sergiliyor

Qualcomm’un kendi yaptığı iç testlere göre, bu yeni sekiz çekirdekli işlemciler, 12 çekirdekli modellerin CPU performansının yaklaşık yüzde 80’ine ulaşıyor ve 10 çekirdekli modellerle üretkenlik anlamında başa baş bir performans sergiliyor. Ancak grafik performansında belirgin bir düşüş var; sekiz çekirdekli modelin grafik gücü neredeyse yarıya inmiş durumda.

Bu fiyat avantajı, özellikle giriş seviyesi laptop alıcıları için cazip olabilir. Örneğin, Asus Vivobook S 15 modelinde 12 çekirdekli işlemci ile 1.300 dolardan satışa sunulan laptop, sekiz çekirdekli işlemciyle 900 dolara kadar düşüyor. Üstelik bu modelde, 70 watt-saatlik büyük bir batarya ve 3K 120Hz OLED ekran gibi diğer özellikler aynı kalıyor. Tek kayıp, 1TB depolama yerine 512GB depolama alanı sunulması.

Ancak indirimler, bu fiyat farkını daraltabilir. 12 çekirdekli Asus Vivobook S 15 modeli zaten 1100 dolara düşmüş durumda. Benzer şekilde, Dell de 12 çekirdekli Inspiron 14 Plus modelini 899 dolardan satışa sunuyor.

Asus, bugün ayrıca 1099 dolardan satışa sunulacak olan Qualcomm tabanlı yeni bir “creator” laptop olan ProArt PZ13 modelini de tanıttı. Bu model, 3K OLED dokunmatik ekran ve 70 watt-saatlik bataryaya sahip, ayrıca çıkarılabilir klavye ve stylus desteği bulunuyor. Hem Asus’un yeni modelleri hem de Dell’in yeni Latitude 5455 modeli, Qualcomm’un yeni sekiz çekirdekli işlemcisi ile satışa çıkacak, ancak Dell’in bu model için fiyat bilgisi henüz açıklanmadı.

Qualcomm, daha önce 2025 yılında laptop fiyatlarının 700 dolara kadar düşeceğini öngörmüştü.