Apple’ın iPhone 5s ile birlikte Touch ID parmak izi okuyucusunu sunmasının ardından parmak izi taramayla güvenlik sistemleri akıllı telefon ve tabletlerde daha fazla ilgi çeken özelliklerden biri hâline geldi. HTC, Samsung ve bunun gibi bazı şirketlerin çeşitli cihazlarına parmak izi okuyucusunu eklediğini gördük, ancak Samsung Galaxy S6 çıkıncaya kadar hiçbir cihazdaki parmak izi okuyucusu Apple’ın Touch ID’sinin sunduğu deneyimi yakalamayı başaramadı.
Qualcomm da parmak izi okuma teknolojileri konusunda çeşitli çalışmalar yürütüyordu ve şirketin MWC 2015’teki standında gördüğümüz kadarıyla elde edilen sonuçlar bir hayli başarılı. İlerleyen zamanlarda Qualcomm’un iş ortaklarının cihazlarında görmeye başlayabileceğimiz Snapdragon Sense ID teknolojisi tarama işlemini ultrasonik dalgalarla, üç boyutta gerçekleştiriyor. Touch ID’nin aksine, Qualcomm’un parmak izi tarama teknolojisi parmak kirli veya ıslak olsa bile tarama işlemini başarıyla gerçekleştiriyor.
Üstelik cam, alüminyum, paslanmaz çelik, safir veya plastik gibi farklı yüzeylerin altından da tarama işlemini yapabiliyor. Bu, üreticilerin Sense ID teknolojisi için cihazlarında özel bir alan açıp farklı malzeme kullanmak yerine, gövdenin içinde uygun bir noktaya, farklı malzeme kullanmadan ekleyebilecekleri anlamına geliyor. Örneğin Sense ID teknolojisi bir akıllı telefon veya tablette ekranın çerçevesi üstüne kolaylıkla eklenebilir.
Sense ID teknolojisinde parmağın sadece bir bölümü değil bütün alan taranıyor. Böylelikle parmağınız sensöre hangi noktadan temas ederse etsin, doğrulama işlemi başarıyla gerçekleştirilebiliyor. Qualcomm standında yapılan gösterimde parmak izi tanımlama işlemi saniyeler içinde gerçekleştirilirken, güvenlik doğrulama işleminin gerçekleşmesi ise 1-2 saniyede ve ilk seferde tamamlanıyor.
Qualcomm ultrasonik teknolojisinin profesyonel biyometrik güvenlik uygulamalarında çoktan kullanılmaya başlandığını, ultrasonik dalgaların derinin dış katmanlarına nüfuz ederek üç boyutlu detayları tespit ettiğini ve eşsiz parmak izi karakterlerini ortaya çıkardığını kaydetti. Bu teknoloji sayesinde parmak izindeki yükseltileri ve yükseltiler arasındaki terli noktaları bile farketmek mümkün oluyor. Detaylı tarama neticesinde oluşturulan parmak izi deseninin kopyalanması ve telefona izinsiz erişim ise çok zor görünüyor.
Touch ID sadece iki boyutlu alanı kullanan, parmak izinin iki boyuttaki görüntüsünü tarayarak çalışan bir sistem. Touch ID çıktıktan sonra parmak izi fotoğraflarıyla bu parmak izi okuyucusunun yanıltılabildiğini görmüştük. Halbuki Snapdragon Sense ID üç boyutta çalışıyor ve üçüncü boyutta elde edilen bilgiler sayesinde işin içine eşsizlik unsuru daha fazla dahil edilmiş oluyor.
Qualcomm’un Sense ID teknolojisi Snapdragon 810 ve 425 yongalarına dahili şekilde yer alıyor. Bu parmak izi tarama teknolojisini barındıran ilk cihazların yılın ilerleyen aylarında piyasaya sunulması bekleniyor.