Teknoloji

Qualcomm Snapdragon 855 ile 5G telefonların kapısını açıyor

qualcomm snapdragon 855

Snapdragon 855, Qualcomm’un akıllı telefonlara özel yeni nesil amiral gemisi işlemcisinin adı oldu. Şirket bunun duyurusunu Hawaii’de düzenlediği Snapdragon Technology Summit etkinliğinde gerçekleştirdi.

Qualcomm, bundan yaklaşık bir yıl önce bu işlemcinin selefi olan Snapdragon 845’i de aynı yerde duyurmuştu. 855, özellikler açısından büyük bir sıçrama gerçekleştirmiyor. Bu işlemci, ilk 5G telefonlarında yer alacak işlemci olacak. Qualcomm, yeni platformun 5G şebekelerinde birkaç gigabitlik indirme hızlarını destekleyeceğini söyledi.

Bu yılın Snapdragon Technology Summit etkinliği, ABD’de hızlı 5G hücresel şebekelere geçişin öncesindeki en son dönüm noktalarından bir tanesi olarak da nitelendiriliyor. Bu ülkede faaliyet gösteren AT&T ve Verizon gibi mobil operatörler de, katılımcılara 5G şebekelerinin ne gibi bir deneyim sunacağını test etme imkanı sağlıyor. Tabii ki, bunu gerçekleştirirken Qualcomm’un yongalarını temel alan 5G telefonları ve kablosuz erişim noktalarını kullanıyorlar. Bunlarda mevcut X50 LTE modem ve yeni Snapdragon 855 yonga bulunuyor.

qualcomm x50 lte modem

Qualcomm’un mobil pazardaki hakimiyetini dikkate alırsak, Snapdragon 855’in 2019’da çıkacak çoğu amiral gemisi telefonda yer alacağını söylemek yanlış olmaz. Bu işlemci sayesinde öyle ya da böyle; işlemci gücü, pil ömrü, görüntü işleme, oyun, yapay öğrenme ve diğer alanlarda da ilerleme kaydedilecektir.

Snapdragon 855 ile kameralar daha da akıllanacak

Ancak Qualcomm şimdiye kadar sadece, Snapdragon 855’in önceki nesil mobil platforma göre üç kata varan oranda daha yüksek yapay zekâ performansı sunduğunu, ayrıca özel bir bilgisayar görüşü işlemcisi ekleyeceğini kaydetti. Qualcomm Snapdragon’un şefi Alex Katouzian’ın söylediğine göre, bunun sayesinde kamera kimi ve neyi çektiğinizi tanıyacak. Ayrıca yonga iyileştirilmiş oyun ve artırılmış gerçeklik deneyimleri de sunacak. Ancak Qualcomm bunlarda detaya girmedi.

Qualcomm daha önce, gelecek nesil Snapdragon’un 7nm üretim sürecini temel alacağını söylemişti. Snapdragon 845 ve 835’te ise 10nm mimarisi kullanılıyordu. Daha küçük boyutlu devrelerin kullanılması verimlilikte iyileşme anlamına geliyor. Bunun da performans ve pil ömrüne daha fazla katkısı olacaktır.

Ayrıca Qualcomm, ultrasonik ve ekran altı parmak izi sensör teknolojisini Qualcomm 3D Sonic Sensor olarak yeniden adlandırdı. Ne var ki, Qualcomm’un bu teknolojiye herhangi bir alıcı bulup bulmadığı bilinmiyor.