ManşetlerTeknoloji

Qualcomm, Snapdragon 8 Elite’i tanıttı: Oryon CPU ve yüzde 40 daha hızlı GPU ile geliyor

qualcomm snapdragon 8 elite

Qualcomm, uzun süredir sızıntılarla gündeme gelen Snapdragon 8 Elite yonga setini resmen duyurdu. Android’in yeni nesil amiral gemisi telefonlarına güç verecek olan bu yonga, performans ve verimlilik açısından önemli yenilikler sunuyor. Şirket, ARM tabanlı X Elite dizüstü çiplerinde olduğu gibi Snapdragon 8 Elite ile de isimlendirme yapısında birleştirici bir yaklaşıma gidiyor.

Snapdragon 8 Elite, dizüstü çiplerinde kullanılan Oryon CPU’ya sahip. Özel olarak tasarlanmış sekiz çekirdekli bu işlemci, 2 adet 4,32 GHz hızında çalışan ana çekirdek ve 6 adet 3,53 GHz hızında çalışan performans çekirdeklerinden oluşuyor. Ayrıca, 24MB L2 önbellek ve 5.300 MHz LPDDR5X RAM desteği ile endüstri lideri bir yapı sunuyor.

Yeni çip, TSMC’nin 3nm üretim sürecinde geliştirildi ve önceki nesline kıyasla yüzde 45 daha yüksek işlemci performansı ve yüzde 44 daha fazla enerji verimliliği vadediyor.

Grafik tarafında ise Qualcomm, tamamen yenilenmiş Adreno GPU’sunu tanıtıyor. Bu GPU, performansta yüzde 40’lık bir artış sağlarken, enerji tüketiminde de benzer bir oranda tasarruf sunuyor. Ayrıca, ışın izleme performansı da geliştirilmiş durumda.

Qualcomm’un yeni yongası, Unreal Engine 5.3 ve Nanite sanallaştırılmış geometrik sistem desteği sunan ilk mobil SoC olma özelliğini de taşıyor. Bu sayede oyun deneyimi ve grafik kalitesinde önemli iyileştirmeler sağlanıyor.

Snapdragon 8 Elite, yapay zeka görevlerini %45 daha hızlı gerçekleştiren yeni Hexagon yapay zeka işleme birimi (NPU) ile donatılmış. Performans başına watt verimliliği de artırılmış olan bu birim, Qualcomm’un çok modlu Gen AI motoru ile birlikte çalışıyor. Bu motor, hem büyük hem de küçük ölçekli modelleri destekleyerek 70 tokene kadar çalışabilen SLM’lerle (Büyük Dil Modelleri) uyumlu.

Ayrıca görüntü işleme tarafında da gelişmiş bir sinyal işleme birimi (ISP) sunuluyor. Yeni Hexagon NPU ile daha derinlemesine entegre edilen bu ISP, HDR iyileştirmeleri, daha doğal cilt tonları, gökyüzü renkleri ve gelişmiş otomatik odaklama performansı sağlıyor. Çip, ayrıca fotoğraf ve videolarda anlamsal segmentasyon ve video nesne silme özelliklerini destekliyor.

Bağlantı tarafında, Snapdragon 8 Elite, 6x downlink taşıyıcı birleştirme ve yapay zeka destekli mmWave kapsama genişletmesi sunan ilk 5G modem olan Snapdragon X80 5G modem ile donatılmış. Qualcomm, bu modemle 10 Gbps indirme hızına ve teorik olarak 3.5 Gbps yükleme hızına ulaşılabileceğini belirtiyor.

Yeni modem, aynı zamanda Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4 ve Ultra Geniş Bant (UWB) bağlantı teknolojilerini 6nm yapısında birleştiren ilk mobil bağlantı sistemi olan FastConnect 7900 ile eşleştirilmiş.

Qualcomm Snapdragon 8 Elite hangi üreticiler tarafından kullanılacak?

Qualcomm Snapdragon 8 Elite, Asus, Honor, iQOO, OnePlus, Oppo, Realme, Samsung, Vivo, Xiaomi ve diğer önde gelen markaların yeni amiral gemisi Android telefonlarına güç verecek.