5G şebekelerinin mobil cihazlarda çalışabilmesi için birçok parçanın bir araya gelmesi gerekiyor. Yeni standartlar üzerinden uzlaşılmalı, yeni modemler geliştirilmeli ve kuleler için gerekli olan yeni ağ donanımları kurulmalı. Qualcomm, yeni QTM052 milimetrik dalga anten modüllerini duyurarak en önemli engellerden bir tanesinin aşılmasını sağlıyor.
Qualcomm QTM052, yüksek hızlı ağ spektrumunun akıllı telefonlarla çalışabilmesini mümkün kılacak. Bu büyük bir fırsat, çünkü 5G sisteminin tümü birbiriyle eşit biçimde oluşturulmuyor. Qualcomm’un geçtiğimiz şubat ayında MWC’de gerçekleştirdiği testlerin sonuçları, kullanıcıların düşük bant genişlikli 5G çözümlerinde zaten büyük hız artışlarına ulaşacaklarını gösteriyor. Ancak esas sıçrama milimetrik dalga şebekelerinde gerçekleşecek.
Ancak bu tür şebekelerin sunduğu yüksek hızdan faydalanabilmek için, öncelikle telefonlar için uygun milimetrik dalga donanımlarının çıkması gerekiyor. Bu da kolay değil. Spektrumun milimetrik dalga dilimi dramatik biçimde artan hızlar sunarken, daha kısa menzil içinde iletim yapıyor. Duvar ve benzeri engeller nedeniyle kesintiye uğraması da çok daha kolay. Hatta kullanıcılar cihazları ellerinde tutarken bile sinyal kesilmesine neden olabilirler.
Ne var ki Qualcomm, QTM052 antenin aranan çözüm olduğunu söylüyor. Bu küçük anten dizisi büyüklük anlamında küçük bir demir parayla eşdeğer. Qualcomm’un algoritmalarının yardımıyla dört anten en yakındaki 5G kulesine düzgün biçimde yönlendirilebiliyor. Aynı zamanda çevreleyen yüzlerden çarparak geri gelen işaretleri bile yakalayabiliyor. QTM052 yeteri kadar küçük boyutlarda tasarlandı ki, bu sayede cihaz üreticileri onu bir telefonun içine kolaylıkla yerleştirebilecek.
Qualcomm X50 5G modem hâlihazırda dört anten dizisine kadar destek sunacak biçimde tasarlanmıştı. Her bir anten telefonun dört bir kenarına yerleştirilebiliyor, bu da toplamda 16 anten ediyor. Böylelikle telefonu nasıl tutarsanız tutun, sinyalin engellenmesi söz konusu olmuyor.
Bu akıllı çözüm sahada da iyi şekilde işleyecekmiş gibi görünüyor. Aynı zamanda hızlı, milimetrik dalga destekli 5G cihazları oluşturma hedefinde de büyük bir sıçrama sağlama potansiyeline sahip. Üstelik yeni donanımın ne gibi faydalar sağladığını görmek için fazla beklemeyeceğiz. Qualcomm, QTM052 antenli ilk cihazların 2019’un başlarından itibaren çıkacağını söylüyor. Umarız o zamana kadar gerçek anlamda 5G şebekeleri de faaliyete geçmeye başları. Türkiye için 5G tahmininin 2020 yılı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.