Mobil işlemci arenasının devlerinden Qualcomm, geleceğe yönelik yenilikçi fikirlerini İstanbul’da düzenlenen Innovation Qualcomm 2011 etkinliğinde sergiledi. Bugün İstanbul Çırağan Kempinski Hotel’de düzenlenen basın toplantısına katıldık, sonrasında ise Qualcomm’un hazırlamış olduğu sunum alanında şirketin yenilikçi fikirlerinin gerçek hayata uyarlanmış uygulamalarını görme fırsatı bulduk.
Basın toplantısında açılışı Qualcomm Başkanı ve CEO’su Dr. Paul Jacobs gerçekleştirdi. Jacobs mobil teknolojilere olan talebin tsunami gibi olduğuna dikkat çekerek bugün 1.4 milyar civarında olan 3G kullanıcı sayısına 2015 yılına kadar 2 milyar yeni kullanıcının ekleneceğini vurguladı. Bu da doğal olarak Strategy Analytics tarafından geçtiğimiz mart ayında yapılan, 2015 yılında veri hacminin 10-12 kat artmış olacağı şeklindeki öngörüyü destekliyor. Önümüzdeki dört yıllık dönem içinde cihaz miktarının daha da artacağına yönelik tahmin de yapıldı. 4 milyar yeni cihazın ekosisteme katılacağı ve bunun içinde 300$’ın altında fiyata sahip olanların önemli bir yer tutacağı belirtildi. Qualcomm’un hedefinin akıllı telefonların fiyatını 100$’ın altına inmek olduğu vurgulandı, aslında bu da şirketin gelişmekte olan pazarlara yönelik politikasının bir yansıması şeklinde yorumlanabilir.
Her ne kadar Qualcomm’un ana odak noktası akıllı telefon ve tabletler olsa da, şirket diğer platformları da kapsayacak ve kullanıcılara kesintisiz bir deneyim sunacak çözümeleri de boş geçmiyor. Birçok kişinin evinde IP adresi alan, yani evdeki modeme bağlanan birden fazla cihazın olduğu; bilgisayar, tablet veya akıllı telefonların dışında TV, dijital resim çerçevesi veya e-kitap okuyucu gibi cihazların da artık IP adresini aldığı, yani internete bağlandığı örnek verildi. Qualcomm bağlı cihaz sayısının gelecekte daha da artacağını öngörüyor. İşte bu noktada şirket bu cihazların birbiriyle verimli, hızlı ve kesintisiz şekilde haberleşmesi görevini sağlamayı kendine biçmiş. Bu amaçla dar bir alanda bulunan cihazların kablosuz bağlantı üzerinden birbiriyle etkileşim kurmasını sağlayacak teknolojiler üzerinde çalışılıyor.
Augmented Reality, yani arttırılmış gerçeklik de Qualcomm’un ilgilendiği teknolojiler arasında bulunuyor. Şirket bu yolla akıllı telefon veya tabletlerin kamerasını verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamayı hedefliyor. “Dijital Altıncı His” olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bir kavram geliştiren Qualcomm, kullanıcıların durumlarını veya hareketlerini çeşitli yollarla algılamayı ve elde edilen veri yığınını yararlı uygulamalar aracılığıyla veri kaynağına tekrar geri döndürmeyi hedefliyor. Microsoft’un Xbox 360 ile birlikte kullanılan Kinect teknolojisine benzer şekilde Qualcomm da akıllı telefonları hareketlerle kontrol etmeyi sağlayacak bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bunun dışında sağlık alanında da çeşitli uygulamalar mevcut. Şu anda yurtdışında piyasada olan çeşitli sensörler ve ücretsiz olarak indirilebilen mobil uygulamalar yardımıyla akıllı telefonları birer sağlık monitörüne çevirmek mümkün oluyor.
IQ 2011 sunum alanında gördüklerimizi çeşitli yazılarla sizlere aktaracağız. Sunum sırasında yansıtılan önemli notları aşağıdaki galeride bulabilirsiniz. Ayrıca basın bültenine de göz atmanızı tavsiye ederiz.
Galeri: IQ 2011 Basın Konferansı
[nggallery id=672]
BASIN BÜLTENİ
3. Innovation Qualcomm (IQ2011) etkinliği İstanbul?d
Qualcomm’un her yıl Avrupa’da gerçekleştirdiği IQ etkinliği, mobil ekosistemle ilgilenen tüm katılımcıları mobil teknolojilere dair global politikaların gidişatına, mobil teknolojideki en son gelişmelere, ürünlere ve hizmetlere doğrudan erişime sahne olan bir platformda bir araya getirdi. Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen etkinlikte Qualcomm Başkanı ve CEO’su Dr. Paul Jacobs mobil teknolojinin günümüzün hakim bilişim platformu haline geldiğini söyledi. Ayrıntıları aşağıda bulabilirsiniz.
Qualcomm’un (NASDAQ: QCOM) her yıl Avrupa’da gerçekleştirdiği IQ etkinliği, mobil teknolojilerin en parlak zekalarını bilgi yüklü konuşmalara, teknik ve kurumsal konularda vizyoner oturumlara ve Qualcomm’un en son mobil teknolojilerinin sergilenmesine sahne olan bir platformda buluşturdu.
13-14 Eylül tarihlerinde Çırağan Sarayı’nda düzenlenen etkinlikte Qualcomm’un mobil teknolojiler konusunda geliştirdiği en son teknolojiler sergilendi. İnovasyon ve uygulama süreçlerinin ana tema olarak belirlendiği IQ2011’de 2G’den 3G’ye geçiş süreci, mobil uygulamalar, hava arayüzü, yeni nesil mobil teknolojiler ve Snapdragon yonga portföyü, öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
“Mobil günümüzün hakim bilişim platformu”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Qualcomm Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Dr. Paul Jacobs mobil platformun tarihin en büyük teknoloji platformu olduğunu söyledi. Mobilin artık geleceğin değil günümüzün hakim bilişim platformu olduğuna dikkat çeken Jacobs, mobil cihazların çok daha kişisel hale geldiğini ve bireylerin kendi kişisel bilgisayarları kadar güçlü hale gelen akıllı cihazlarıyla diledikleri yerden, diledikleri gibi iletişim kurma, eğlence servislerine bağlanma ve sosyal paylaşımda bulunma gibi işlemleri gerçekleştirebildiklerini vurguladı.
“Mobile olan talep tsunami gibi”
1,4 milyar 3G abonesine 2015 yılına kadar 2 milyar yeni abonenin ekleneceğini ifade eden Dr. Paul Jacobs, mobil data trafiğinin tsunami dalgası gibi büyüdüğünü ve mobil genişbant bağlantının sabit hat bağlantısını geçen yıldan itibaren geride bıraktığına dikkat çekti. Tüm dünyada 1,7 milyar mobil bağlantının yapıldığını söyleyen Jacobs, bu bağlantıların büyük çoğunluğunun gelişmekte olan pazarlardan geldiğine dikkat çekti.
Dokunmasız, hareket tabanlı teknoloji
IQ2011 etkinliği mobil ekosistemle ilgilenen katılımcılar için benzersiz fırsatlar sunarken, mobil teknolojideki en son gelişmelere, ürünlere ve hizmetlere doğrudan erişim sağladı. Demolar aracılığıyla en son mobil teknolojiler ve teknik detaylar hakkında bilgilerin yer aldığı etkinlikte Qualcomm’un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Dr. Paul Jacobs hareket tabanlı teknolojide gelinen en son noktayı basın mensuplarına bizzat sergiledi.
Qualcomm Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan etkinlikle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Mobil ekosistemin büyüklüğünü ve potansiyelini sergileyen böylesine büyük bir etkinliğin İstanbul’da yapılması bizi hem çok mutlu etti hem de çok gururlandırdı. Türkiye 3G aboneliği ve akıllı cihaz kullanımı konusunda son dönemde çok ciddi bir atılım içinde. Qualcomm gibi global teknoloji şirketleri de bu nedenle ülkemize yoğun bir ilgi gösteriyor. Şirketin üst düzey yöneticilerinin, tüm dünyadan analistlerin, basın mensuplarının ve mobil ekosistemde yer alan şirketlerin katıldığı IQ etkinliğinin İstanbul’da yapılması da Türkiye’ye verilen önemin somut bir göstergesi niteliğinde.”