Huawei‘nin Trump yönetimi tarafından yaptırım listesine eklenmesi, Çinli üreticiyle ticari ilişkisi bulunan Amerikan şirketlerini sıkıntılı bir duruma sokmuştu. Qualcomm da bu şirketler arasında yer alıyordu. Mobil yonga üreticisi, bu sıkıntıları aşmış gibi görünüyor. Qualcomm CEO’su Steve Mollenkopf, Huawei ile olan ticari ilişkilerinin yeniden başladığını açıkladı.
Mollenkopf, Huawei’yle uzun vadeli bir tedarik anlaşması yapmayı istediklerini de dile getirdi. Qualcomm’un Huawei’ye hangi bileşenleri sattığı konusunda ise bilgi verilmedi.
ABD Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz temmuz ayında Huawei ile çalışmaya devam etmek isteyen şirketlere özel lisanslar vermeye başlayacağını açıklamıştı. Söz konusu açıklamada, Amerikan şirketlerinin Huawei’ye sadece büyük ölçüde bulunabilecek bileşenleri satabileceği belirtilmişti. Mobil yonga setler de söz konusu kategoride yer alıyor.
Qualcomm için Huawei önemli bir müşteri
Ağustos ayında ise Huawei’nin Amerikan şirketleriyle ticaret yapmasını mümkün kılan geçici lisansı 90 gün daha uzatılmıştı. Yine aynı ay içinde, 130 Amerikan şirketinin Huawei’yle iş yapabilmek için lisans başvurusu yaptığına ilişkin haberler gündeme gelmişti.
Huawei kendi mobil yonga setlerini üretse de, cihazlarının büyük bir kısmında Qualcomm teknolojisinden de yararlanıyor. Çinli üretici, hem Qualcomm hem de diğer yonga üreticileri için önemli bir müşteri konumunda. Huawei’nin 2018’de Qualcomm, Intel ve Micron gibi Amerikan yonga üreticileriyle yaptığı ticaretin hacminin 11 milyar doları bulduğu belirtiliyor.