Teknoloji

Qualcomm kendisini dava eden hissedarlarıyla uzlaşmayı başardı

qualcomm snapdragon x75

Qualcomm hissedarları, Apple‘ın ve dünya genelindeki resmi düzenleyicilerin yapmaya çalıştığı bir şeyi başardı ve Qualcomm’un agresif lisanslama uygulamalarının bedelini ödemesini sağladı.

Qualcomm’dan mahkemeye sunulan belgeye göre, şirketin iş uygulamalarının işleyişi konusunda kendilerini yanılttığını ve bunun sonucunda hisse senedi fiyatlarını yapay olarak şişirdiğini iddia eden hissedarların açtığı davayı çözüme kavuşturmak için 75 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği belirtildi.

Hissedarlar, Qualcomm’un patent lisanslarını nasıl ele aldığını tam olarak açıklamamasından şikayetçi oldu. O zamanlar şirket, belirli rakiplere standart temel patentlerin lisansını vermeyi reddetmişti ve bazı durumlarda anlaşma yapabilmek için çip satın almayı bir zorunluluk haline getirmişti.

Apple, ABD Federal Ticaret Komisyonu ve diğer düzenleyiciler aynı konuyla ilgili olarak Qualcomm’a dava açtı. Davalarda, Qualcomm’un temel patentler için yapılan müzakereleri şirketlerin kendi çiplerini de satın alma zorunluluğuna bağlayarak adil olmayan iş uygulamalarına giriştiği iddia edildi.

Qualcomm bu hukuk savaşlarını büyük ölçüde kazandı. Apple davaları anlaşmalarla sonuçlandı ve resmi düzenleyici kurumlar tarafından açılan davalar da reddedildi.

Qualcomm ve hissedarları arasındaki uzlaşmanın mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor

Mevcut durum, hissedar davasını komik bir yerde bırakıyor. Sonuç olarak Qualcomm’un hisse senedi fiyatı yükseldi ve bu da Qualcomm’un hisse fiyatını yapay olarak şişirdiği iddialarını gerçeklikten uzaklaştırıyor. Nihayetinde hissedarlar bu anlaşmanın iyi bir sonuç olduğunu savunuyor; aslında herkesin aksine kendilerine ödeme yapılıyor.

Qualcomm’dan konuyla ilgili olarak bir açıklama gelmezken, uzlaşma anlaşmasının yine mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER