Yaklaşık iki yıl önce Türkiye’de faaliyetlerine başlayan Qualcomm Türkiye’nin genel müdürü Barış Ruacan Webit 2012 Kongresi kapsamında düzenlenen Dijital Pazarlama ve İnovasyon Konferansında sahne aldı. Ruacan akıllı telefonların günümzde geldiği noktayı özetledi, bunun yanı sıra geleceğe yönelik öngörülerini de salonda bulunanlara aktardı.
Dünya nüfusu 6.3 milyara ulaşmış durumda, mevcut 3G bağlantı sayısıysa şu anda 1.8 milyar seviyelerinde. 2016 yılına geldiğimizde 3G bağlantı hacminin 3.4 milyara ulaşması bekleniyor. 3G hacminin bu kadar büyümesinde hiç şüphesiz akıllı telefonların rolü büyük. Bu mobil cihazlar giderek daha fazla hayatımızın birer parçası hâline geliyor. Ruacan konuşmasının bir yerinde küçük bir anket yaptı ve sabah kalktığında ilk işi akıllı telefonuna bakmak olan kişi sayısını sordu. Salonda kalkan el sayısının hatırı sayılır miktarda olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki, katılımcılar teknolojiyle daha fazla iç içe olan insanlar, ancak normal bir kullanıcının da akıllı telefonla olan ilişkisinin giderek daha da fazlalaştığını görüyoruz. Giderek daha fazla kişiselleşen akıllı telefonlar kullanıcı alışkanlıklarını değiştiriyor. Örneğin insanlar haber kaynağı olarak akıllı telefonları daha fazla kullanıyor, gazete gibi araçların yerine artık akıllı telefonlar daha fazla kullanılıyor.
Tabii ki, mobil teknolojiler bu noktayla sınırlı kalmayacak. Gelecekte mobilite kavramının daha fazla alana yayıldığını göreceğiz. Ruacan’ın da belirttiği gibi enerji, medikal sistemler ve otomotiv bunların başında geliyor. Tabii ki, akıllı telefonlar bu sistemin kalbinde yer alıyor. Tablet, oyun konsolu, otomotiv ve bunun gibi cihazların yer aldığı bir mobil ekosistemin kalbinde, kontrol noktasında akıllı telefon bulunuyor. Akıllı telefonların hacmi de her geçen yıl daha da yükseliyor. Qualcomm Türkiye Genel Müdürüne göre 2009’da toplam cep telefonu satışının yüzde 15’inden daha az bir kısmını akıllı telefonlar oluştururken, 2014’te bu oranın yüzde 45’in üzerine çıkması bekleniyor.
Türkiye ise 2014 için açıklanan öngörüyü şimdiden gerçekleştirmiş durumda. Geçen ay açıklanan rakamlara göre Türkiye’de satılan yeni telefonların yüzde 47’lik bir kısmnı akıllı telefonlar oluşturuyor. Türkiye’de 3G’nin büyüme hızının akıllı telefon penetrasyonunun artış göstermesinde büyük bir payı olduğu gerçek.
Ruacan akıllı telefonların nereye gideceği konusunda çeşitli öngörüler de paylaştı. Şu anda da gördüğümüz gibi işlemci ve modem hızlarında geometrik artışlar kaydediliyor. Konsol kalitesinde 3D grafik kalitesi sunan ekranlar geleceğin akıllı telefonlarının demirbaşı olacak. Dokunmatik hareket kontrollü kullanıcı arayüzleri daha da yaygınlaşacak. Yapay zeka, görüntü ve ses tanıma sistemlerinin akıllı telefonlardaki rolü artacak. Her ne kadar Apple iPhone 5’te yer vermemiş olsa da, özellikle Android cihazların yardımıyla NFC teknolojisi yaygınlaşacak, buna bağlı olarak mobil ödeme sistemleri de daha aktif kullanılacak. Gelecekte akıllı telefonlar içerisine eklenen sensörlerin sayısı da artacak. Şu anda bulunan sensörlere ek olarak biyometrik sensörler ve termometre de bu cihazlara girecek. Kullanıcılar da bu sensörler sayesinde telefonlarla daha fazla etkileşim kuracak.
Qualcomm, akıllı telefonların kişinin dijital nitelik taşıyan altıncı hissi olacağına inanıyor. Telefonda yer alan sensörler sayesinde çevrede olan biten sürekli algılanacak, kullanıcılara bunlara bağlı olarak geri bildirimlerde bulunulacak. Akıllı telefon kullanıcısının neleri sevdiğini zamanla öğrenecek, onu ilgilendiren olay veya unsurlar hakkında ona sürekli bilgiler verecek.
Telefon içine eklenen sensörlerin sayısı artacak. Biyometrik sensörler ve termometre de cihaza girecek. Kullanıcıların bu sensörler sayesinde telefonla etkileşim yolları artacak. Qualcomm’a göre telefon kişinin dijital nitelik taşıyan altıncı hissi olacak. Telefon sensörler sayesinde etrafı sezecek ve kullanıcılara bunlar hakkında bilgi verecek. Kullanıcının nleri sevdiğini ögğrenecek, kullanıcıyı ilgilendiren olay ve unsurlar hakkında ona bilgi verecek.
Barış Ruacan konuşmasının sonlarına doğru Vuforia adı verilen ve Qualcomm’un geliştirdiği artırılmış gerçeklik teknolojisine de kısaca değindi. 20 binin üzerinde, 130’dan fazla ülkeden kayıtlı kullanıcıya sahip olan bu platform 400’den fazla akıllı telefon ve tablet tarafından destekleniyor. Bu platforma bağlı olarak geliştirilen 400’den fazla Android ve iOS uygulaması da şu anda ilgili platformların mobil uygulama mağazalarında yer alıyor. Vuforia tabanlı artırılmış gerçeklik içeren uygulamalar sayesinde kullanıcılar alışveriş, eğlence veya bunun gibi deneyimleri daha üst seviyelere taşıma fırsatı buluyor.