Son zamanların en popüler oyunlarından biri olan PlayerUnknown’s Battlegrounds veya daha çok bilinen kısaltmasıyla PUBG, Nepal’de yasaklandı. Söz konusu karar, oyunun çocukları olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle alındı. Nepal Telekomünikasyon İdaresi; internet servis sağlayıcılarından, mobil operatörlerden ve ağ hizmeti sağlayıcılarından yasağın uygulanması konusunda gerekenlerin yapılmasını istedi.
Dünyanın en çok ilgi gören Battle Royale oyunlarından birisinin resmi makamlar tarafından yasaklanmasının iddialı bir hamle olduğu söylenebilir. Yasak kararını getiren sürecin Nepal’in federal soruşturma idaresinden gelen şikayetin ardından başladığı belirtildi. Yetkililerin şikayet dosyasında oyunun şiddet içeren unsurun Nepalli çocukları olumsuz etkileyeceğine dair korkularını paylaştıkları ifade edildi.
Reuters‘e konuşan Nepal Telekomünikasyon İdaresi’nin direktör yardımcısı Sandip Adhikari, oyunun yol açtığı bir şiddet eylemi olduğuna dair bir raporun olmadığını dile getirdi. Ebeveynlerin çocuklarının oyun yüzünden günlük görevlerini yapmamasından şikayetçi olduğunu söyleyen Adhikari, bunun hem eğitimle ilgili hem de sosyal sorumlulukları kapsadığını ifade etti.
Nepal, PUBG’ye yönelik böyle bir yasak kararının alındığı ilk ülke değil. Hindistan’ın Gucerat eyaletinde de oyun yasaklanmış ve oyunu oynarken yakalananlar gözaltına alınmıştı. Neyse ki, bu yasak fazla uzun sürmeden kaldırılmıştı.
PUBG, ebeveynlerde ve resmi makamlarda korku yaratan tek oyun değil. PUBG kadar popüler olan bir diğer Battle Royale oyunu Fortnite da tartışmalara konu oluyor. Bu tartışmalara Sussex dükü Prens Harry de dahil olmuş ve Fortnite’ın çocukların iyiliği için yasaklanması gerektiğini belirtmişti.