ManşetlerTeknoloji

Sony gelişmiş GPU, ışın izleme ve yapay zeka destekli yükseltme ile PS5 Pro’yu duyurdu

ps5 pro

Sony, aylar süren sızıntıların ardından daha güçlü bir PS5 konsolu olan PS5 Pro’yu resmi olarak duyurdu. Sony’nin baş mimarı Mark Cerny, özel bir teknik sunum sırasında PS5 Pro ile orijinal konsola göre üç ana alanda iyileştirme sağlandığını belirtti: daha büyük bir GPU, gelişmiş ışın izleme ve yapay zeka destekli özel yükseltme teknolojisi.

PS5 Pro, 7 Kasım’da piyasaya sürülecek ve 699,99 dolardan satışa sunulacak. Ön sipariş dönemi ise 26 Eylül’de başlayacak. Cihaz, tıpkı sızıntılarda öne sürüldüğü gibi, PS5’in ince sürümüne benzer bir tasarıma sahip olacak. Yan tarafında üç çizgi bulunan konsol, disk sürücüsü olmadan gelecek. Ancak, ayrı olarak satın alınabilen 4K Blu-ray disk sürücüsü ve isteğe bağlı konsol kapakları da mevcut olacak.

Mark Cerny, donanım güncellemeleri sayesinde PS5 Pro’nun oyunları %45 daha hızlı render edeceğini, bu da oyunlardaki detayların ve kare hızlarının iyileşmesini sağlayacağını açıkladı. PS5 Pro’nun en önemli özelliklerinden biri, oyuncuların performans modları yerine görsel kaliteyi tercih edebilecek olması. “Oyuncular, üçte iki oranında performansı seçiyor,” diyor Cerny.

Sony, PS5 Pro’nun GPU’sunu yüzde 67 daha fazla işlem birimiyle güncelledi ve belleğini yüzde 28 oranında hızlandırdı. Bu donanım yükseltmeleri, oyunların yüzde 45 daha hızlı render edilmesine katkıda bulunacak.

Ekstra güç, ışın izlemeli oyunlarda büyük bir iyileşme sağlayacak. Sony, geliştiricilerin ışınları mevcut PS5 konsoluna kıyasla iki hatta üç kat daha hızlı işleyebileceğini belirtti.

PS5 Pro, Nvidia’nın DLSS ve AMD’nin FSR teknolojilerine benzer şekilde, PlayStation oyunlarında kare hızlarını ve görüntü kalitesini artırmak amacıyla Sony’nin yapay zeka destekli PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) özelliğini içeriyor. Bu özel PSSR yükseltme, bir oyunun mevcut geçici kenar yumuşatma veya yükseltme teknolojisinin yerini almak üzere tasarlandı.

Sony ayrıca PS5 Pro’nun, 8.500’den fazla geriye dönük uyumlu PS4 oyunu için geçerli olacak bir “Game Boost” seçeneği sunacağını duyurdu. Sony Interactive Entertainment platform iş grubunun CEO’su Hideaki Nishino, “Bu özellik, desteklenen PS4 ve PS5 oyunlarının performansını stabilize edebilir veya iyileştirebilir,” dedi. Ayrıca, belirli PS4 oyunlarında çözünürlüğü artırmak için “Geliştirilmiş Görüntü Kalitesi” de sunulacak.

PS5 Pro, Wi-Fi 7 bağlantısı, VRR ve 8K çözünürlük desteği de sunacak. Bazı PS5 Pro özelliklerinden yararlanabilmek için oyunların güncellenmesi gerekecek. Sony, geliştiricilerin mevcut oyunlara ücretsiz yazılım güncellemeleri hazırladığını ve bu oyunların “PS5 Pro Enhanced” olarak işaretleneceğini belirtti.

PS5 Pro, PlayStation VR2 başlığı, PlayStation Portal el konsolu ve mevcut PS5 kontrol cihazlarıyla uyumlu olacak. Sony, Pro için kullanıcı arayüzü veya ağ hizmetlerinde bir değişiklik yapmadığını, bu nedenle bunların mevcut konsolla aynı olacağını belirtti.

İlk PS5 Pro Enhanced oyunları hangileri olacak?

İlk PS5 Pro Enhanced oyunları arasında Alan Wake 2, Assassin’s Creed: Shadows, Demon’s Souls, Dragon’s Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwarts Legacy, Horizon Forbidden West, Marvel’s Spider-Man 2, Ratchet & Clank: Rift Apart, The Crew Motorfest, The First Descendant ve The Last of Us Part II Remastered bulunuyor.