Teknoloji

Sony’nin yeni PS5’i disk sürücülerinin sonunu işaret ediyor

ps5 pro

Oyun konsollarındaki disk sürücüleri için sonun başlangıcı gelmiş olabilir. Sony, 699.99 dolarlık PS5 Pro modelini resmen duyurdu ve bu etkileyici cihaz, fiziksel oyunlarınızı oynayabilmeniz için ayrı bir disk sürücüsü almanız gereken ilk PlayStation konsolu oldu.

Sony, daha önce disk sürücüsüz seçenekler sunmuş ve bu yönde adımlar atmıştı. PS5 “Slim” modelinde ayrı bir disk sürücüsü eklenebilir veya disk sürücüsü önceden eklenmiş olarak satın alınabilir. Ancak, PS5 Pro’da mutlaka ayrı bir PS5 disk sürücüsü satın almanız gerekecek. Bu, ister 79.99 dolara yeni bir disk sürücüsü almak olsun, ister Slim modelden disk sürücüsünü PS5 Pro’ya taşımak olsun, ek bir maliyet anlamına geliyor.

Microsoft da benzer bir yöne doğru ilerliyor. Daha uygun fiyatlı Xbox Series S diski desteklemiyor ve yıl sonuna doğru piyasaya sürülmesi beklenen beyaz renkli disksiz Series X modeli de aynı yolda. Geçen yıl ortaya çıkan büyük bir Xbox sızıntısı, “sevimli ve tamamen dijital” bir Xbox Series X tasarımıyla disk sürücüsüz bir gelecek hedeflendiğini göstermişti. Bu ürün henüz resmen duyurulmamış olsa da Microsoft’un da disksiz bir geleceği düşündüğünü açıkça gösteriyor.

Sony ve Microsoft’un, PlayStation 6 ve bir sonraki nesil Xbox’lar için tamamen dijital bir deneyim sunma ya da en azından disk sürücülerini opsiyonel hale getirme planlarını test ettikleri çok açık. Bu durum, Apple’ın disk sürücülerini kaldırdığı dönemi hatırlatıyor, ancak bu sefer cihaz üreticileri kadar perakendeciler de fiziksel medyadan geri adım atıyor.

Bütün kolaylıklarına ve rahatlığına rağmen, dijital içerik sahipliği hala riskli bir konu. Örneğin, PlayStation hesabınız beklenmedik bir şekilde yasaklanır ve kütüphanenize erişiminiz engellenirse, oyunları bir diskten çalıştırabilmek önemli hale gelir. Benzer şekilde, bir şirket eski mağazalarından oyun almayı zorlaştırdığında veya bir geliştirici bir oyunu listeden kaldırdığında, dijital sahiplik konusunda ciddi sorunlar yaşanabilir. Bu tür durumlar daha önce yaşandı ve dijital sahipliğin zorluklarını hatırlatan önemli örnekler olarak hafızalarda kaldı.

Sony ve Microsoft’un disksiz yolda ne kadar ileri gideceğini görmek için muhtemelen bir sonraki konsol nesline kadar beklememiz gerekecek. Microsoft Gaming CEO’su Phil Spencer, Xbox için tüm stratejilerinin dijitale geçiş üzerine olmadığını ve “fizikseli kaldırmanın stratejik bir hamle” olmadığını belirtmişti. Ancak, müşterilerinin çoğunluğunun oyunları dijital olarak satın aldığını da kabul etti. Bu da sadece zaman meselesi olabilir.

PS5 Pro harici disk sürücüsünün fiyatı ne kadar?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, PS5 Pro’nun harici disk sürücüsü için 79.99 dolar ödemek gerekiyor