İpucu

PS5 depolama alanı nasıl artırılır? Yeni oyunlar için daha fazla yer açma yöntemleri

ps5 depolama

Sony’nin PlayStation 5 (PS5) oyun konsolunda en sevdiğiniz oyunları oynamak için oturduğunuzda, yeterli depolama alanı olmaması kadar can sıkıcı bir durum yoktur. Özellikle en popüler Call of Duty oyunları gibi büyük boyutlu yapımlarla bu sorun daha da belirgin hale gelir. Fiziksel disk ile oyunu alsanız bile, yine de oyunu sistem belleğine yüklemeniz gerekir. Bu durumda ya mevcut bir oyunu silmek zorunda kalırsınız ya da PS5’inizin depolama alanını genişletmek için bir çözüm bulursunuz. Neyse ki, depolama alanı genişletmek artık çok daha kolay ve uygun maliyetlidir. İşte PS5 depolama alanını artırmanın en etkili yolları.

Harici depolama kullanımı ve avantajları

PS5, geriye dönük uyumluluğa sahip olduğundan, eski PS4 oyunlarını da oynamak isteyebilirsiniz. Bu noktada harici bir disk kullanmak oldukça avantajlı olabilir. Harici depolama için satın aldığınız diskin PS5 ile uyumlu olması ve formatlanması gerekmektedir. Diskinizi PS5’e USB aracılığıyla bağladıktan sonra Ayarlar > Depolama > Genişletilmiş Depolama menüsüne gidip diski exFAT formatında biçimlendirmelisiniz. Bu adım tamamlandığında, disk PS5 ile kullanılmaya hazır hale gelecektir.

Harici diski PS4 oyunları için ana depolama alanı olarak kullanmak isterseniz, “PS4 Oyunlarını Her Zaman Genişletilmiş Depolamaya Yükle” seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Dahili diskinizde yüklü olan PS4 oyunlarını da harici diske taşıyabilirsiniz. Bunun için, Konsol Depolama > Oyunlar ve Uygulamalar > Taşınabilir Öğeler menüsüne gidin. Taşımak istediğiniz oyunları seçtikten sonra sağ alt köşede bulunan “Taşı” butonuna tıklayın. Eğer çok sayıda oyun taşıyacaksanız, bu işlem biraz zaman alabilir, ancak oyunlarınızı kaybetmeden depolama alanınızı genişletmiş olursunuz.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus, harici diskten oyun oynayabilmeniz için diskin sürekli PS5’e bağlı olması gerektiğidir.

PS5 için harici depolama gereksinimleri

PS5 için harici bir disk kullanmayı düşünüyorsanız, bazı teknik gereksinimlere dikkat etmelisiniz. Sony’nin belirttiği kriterler şunlardır:

  • SuperSpeed USB 5Gbps veya daha hızlı bir bağlantı.
  • 250GB minimum, 8TB maksimum kapasite.
  • Tüm cihazlar PS5 ile tam uyumlu olmayabilir.
  • Harici diskler bir USB hub üzerinden çalıştırılamaz.
  • Aynı anda iki veya daha fazla harici disk bağlanamaz.

Bu kriterlere uyan bir disk seçtiğinizde, PS5’inizle sorunsuz bir şekilde uyum sağlayacaktır. Özellikle 5Gbps hızında bir SuperSpeed USB bağlantısının önemine dikkat etmelisiniz. Daha yavaş hızlara sahip diskler, PS5 ile çalışmaz.

Dahili depolama ile depolama alanı artırma

Eğer donanımsal değişiklikler yapmaktan çekinmiyorsanız, PS5’in dahili depolamasını bir SSD (Solid State Drive) ile genişletebilirsiniz. SSD’nin takılması biraz teknik bilgi gerektirir, ancak bu sayede oyun yükleme hızları da önemli ölçüde artar.

Tavsiye edilen harici diskler

PS5 ile uyumlu olan pek çok harici disk seçeneği bulunuyor. İşte en çok tavsiye edilen modeller:

Farklı bütçelere ve oyun koleksiyonlarına göre uygun bir disk bulmak mümkün. 2TB kapasiteli diskler genellikle yeterli alan sunar, fakat daha büyük bir oyun koleksiyonunuz varsa 4TB veya 8TB seçeneklerine de yönelebilirsiniz. Depolama ihtiyacınıza ve bütçenize uygun bir tercih yaparak, PS5’inizin oyun kütüphanesini genişletebilirsiniz.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.