Google, Project Loon ile gelişmekte olan ülkelere ve kırsal bölgelere yüksek hızlı internet bağlantısı götürmeyi amaçlıyor. Projeyi geliştiren ekip, gerçekleştirdiği testlerle balonları nasıl kontrol edeceğini görmüş ve yaklaşık 100 gün boyunca göklerde süzülebilen bir balon tasarımı hazırlamayı başarmıştı. Bütün bu sürecin başlaması içinse Google’ın balonlarını havaya fırlatması gerekiyor.
Geliştirilen otomatik balon fırlatma aracı da burada devreye giriyor. İşareti geçtiğimiz mayıs ayında verilen araç, Google tarafından Porto Riko’da tanıtıldı. Yaklaşık 17 metre uzunluğunda olan ve tasarımıyla bir vince benzeyen otomatik fırlatma aracı, tenis kortu büyüklüğündeki balonu 30 dakika içinde kaldırıp havaya fırlatabiliyor.
Projeyi yürüten ekip tarafından yapılan açıklamada, taşınabilir otomatik fırlatma araçlarının kendilerine tüm operasyonu uygun rüzgar düzenlerinin bulunduğu bölgelere kaydırma şansını verdiğini ve tüm dünyaya internet bağlantısı götürme yolundaki hedeflerine yardımcı olacağı belirtildi.
Project Loon balonları artık havada birbirleriyle iletişim de kurabiliyor. Dolayısıyla ekip, sadece sekiz adet yer istasyonu kurarak belli bir bölgenin tamamına internet bağlantısı götürebiliyor. Sistemin bu yıl içinde Latin Amerika, Batı Afrika ve Asya’da bazı bölgelere kurulması planlanıyor.
Coğrafi bakımından dezavantajlı bölgelere ve gelişmekte olan ülkelere farklı yollarla yüksek hızlı internet bağlantısı götürmek, son yıllarda büyük teknoloji şirketlerinin ortak hedefleri arasına girmiş durumda. Google, Project Loon dışında insansız hava araçlarıyla da bu doğrultuda çalışmalar yapıyor. Facebook da benzer yöntemlerle daha fazla kişiyi yüksek hızlı internetle buluşturmayı amaçlıyor.