Manşetler

Prisma filtreleri Facebook Live yayınlarında kullanılabilecek

prisma filtreleri facebook liveRusya çıkışlı mobil uygulama Prisma, derin öğrenme yöntemiyle fotoğraflara yerleştirdiği filtrelerle büyük bir popülarite yakalamıştı. Uygulama şimdi de Facebook’un canlı yayın servisi Facebook Live aracılığıyla kullanılabilecek yeni bir özellik sunuyor. Yayınlanan son güncelleme ile Prisma filtreleri Facebook Live aracılığıyla yapılan canlı yayınların üzerine yerleştirilebiliyor.

Şimdilik özellik kapsamında kullanıcılar sadece sekiz Prisma filtresi arasından seçim yapılabilse de, özelliğin kullanımına ilişkin en büyük kısıtlama bu değil. İlk etapta sadece iPhone 6s ve iPhone 7 sahipleri Prisma filtrelerini Facebook Live yayınlarına ekleyebilecek. Uygulamanın geliştiricileri, canlı videoya filtre eklemenin ciddi bir işlemci gücü gerektirdiğini ve sadece yeni cihazların bunu yapabileceğini dile getirdi.

Prisma filtreleri teknoloji devlerine de ilham verdi

Prisma’nın iOS ve Android uygulamaları ciddi bir kullanıcı kitlesine ulaşmış ve tablolara benzetilmiş fotoğraflar, Instagram akışlarının doğal bir parçası haline gelmişti. Prisma’nın filtrelere getirdiği bu yeni soluk, kısa süre içinde teknoloji sahnesinin büyük oyuncularını da harekete geçirmişti. Prisma’nın DeepArt adını taşıyan açık kaynaklı bir uygulamanın üstüne kurulu olması, platformun altyapısını oluşturan tekniklerin başkaları tarafından da uygulanmasını kolaylaştırıyor. Google ve Facebook, bu yönde yaptıkları çalışmalarının ilk örneklerini kısa bir süre önce sergilemişti.

Prisma ile yakın bir işbirliği içinde olan Facebook, kendi uygulamalarında Prisma ile aynı yöntemi kullanarak yapay zeka destekli, sanatsal filtreler sunacağını resmen açıkladı. Sosyal ağın mobil uygulamasına eklenecek bu filtreleri fotoğraflara, videolara ve canlı yayınlara yerleştirmek mümkün olacak.

“Stil transferi” olarak bilinen ve Prisma’nın popülerleştirdiği yapay zeka özelliği, fotoğraflara ve videolara sanatsal bir hava kazandırmayı sağlıyor. Facebook, bu yöntemi canlı videolarda kullanmayı planladığını daha önce açıklamış ve geçtiğimiz ay bir demo gerçekleştirmişti. Facebook, yeni araçlarını şu anda İrlanda’da ana mobil uygulamasında test ediyor. Şirket yakında test sahasını genişletmeyi planlıyor.

Günümüzdeki ilginç yapay zeka uygulamaların büyük kısmı gibi, Facebook’un sanatsal filtreleri de derin nöral ağlarla hazırlandı. Söz konusu nöral ağlar, beyindeki sinir hücrelerini taklit edecek şekilde geliştirildi. Bu ağlar sayesinde verilerdeki ortak noktaların tanınması mümkün hâle geliyor. Derin nöral ağlar, ses tanımadan fotoğraf kategorizasyonuna kadar pek çok alanda kullanılabiliyor.

Nöral ağ programlarını çalıştırmak kimi zaman düşünülenden daha zorlu olabiliyor. Bu programları çalıştırmak için oldukça yüksek bir işlemci gücüne ihtiyaç duyuluyor. Yapay zekadan bu şekilde faydalanan programlar genellikle internet bağlantısıyla çalışıyor. Facebook yeni sanatsal filtreleriyle bu nöral ağların telefonlarda lokal olarak işlemesini mümkün kılıyor.

Facebook bunu başarmak için Caffe2go adını verdiği yeni bir derin öğrenme mimarisi geliştirdi. Sosyal paylaşım sitesi, bu yöntem sayesinde fotoğrafların sanatsal filtrelerle süslenmesi sürecini hızlandırmayı da başarıyor.