Yüz tanıma teknolojisi sadece insanlar için kullanılmıyor. Araştırmacılar tarafından geliştirilen PrimNet isimli yüz tanıma sistemi, primatları hayatlarına etki etmeyecek biçimde izleyerek primatların türlerini sürdürmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.
Nöral ağ tabanlı yaklaşımla geliştirilen sistem sayesinde sahada çalışan araştırmacılar; şempanzeleri, Yeni Dünya maymunlarını ve makileri sadece bir Android uygulamasıyla fotoğraflarını çekerek takip edebilecek. Çekilen fotoğraf, primatın yüzünün aynısının veya ona çok yakın olan beş farklı versiyonunun kopyasını çıkaracak.
Söz konusu yöntemin primatlara takip cihazı yerleştirmeye kıyasla çok daha kolay olduğuna ve hayvanlar üzerinde daha az stres yarattığına dikkat çekiliyor.
Bilim adamları, PrimNet’in eğitiminde binlerce fotoğrafı referans olarak kullandı. Söz konusu çalışma kulağa kolay gibi gelse de, duyulduğundan çok daha zahmetli bir süreç gerektiriyor. Saç, kürk, göz rengi ve diğer faktörlerin çeşitliliğine dikkat çekilirken, gözlerin ve ağızın manuel olarak etiketlenmesi de yapılan işlemin zorunluluğunu kanıtlıyor.
PrimNet ve mobil uygulaması, gerçekte bulduğu sonuçlarda yüzde 90’dan yüksek bir doğruluk oranı vadediyor. Bu oran ideal olmasa da, en yakın beş örneğin de çıkarılacak olması hedeflenen amaca ulaşılması açısından önem taşıyor. Uygulamanın geliştiricileri daha fazla primatı veri tabanına eklemeyi ve kodu açık kaynaklı hâle getirerek teknolojiyi daha geniş bir kitlenin kullanımına açmayı hedefliyor.