Porsche, bazı otomobillerin hareket halindeyken aniden güç kaybetmesine neden olan bir sorunu düzeltmek için ilk elektrikli otomobili Taycan’ı geri çağırıyor. Otomobil üreticisi bugüne kadar dünya çapında yaklaşık 43 bin adet Taycan sattı. Şirket daha fazla detay vermeden, yalnızca küçük bir sayının bu sorundan etkilendiğini iddia etti. Sahiplerin, şirketin 60 ila 90 dakika süreceğini söylediği yazılım düzeltmesi için elektrikli Porsche’lerini bir bayiye getirmeleri gerekecek. Düzeltme, üretim hattından çıkan yeni Taycan’lara da uygulanıyor.
Aynı sorun, Taycan’ın elektrikli güç aktarma organı üzerine inşa edildiğinden yeni Audi E-Tron GT‘yi de etkiliyor. Audi, elektrikli spor arabayı daha yeni piyasaya sürmeye başladığı için bu geri çağırma çok daha az sayıda aracı içeriyor.
Porsche yaptığı açıklamada, “Birinci önceliğimiz müşterilerimizin güvenliğidir” dedi. “Porsche, bunu akılda tutarak, ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ne, güç elektroniği ve motor kontrol ünitesi yazılımını güncellemek için belirli MY20 ve MY21 Porsche Taycan araçlarını geri çağıracağını bildirdi. Yakın zamanda yapılan incelemeden sonra Porsche, bir yazılım sorununun bazı durumlarda hatalı ve düzensiz bir şekilde potansiyel olarak hatalı bir iletişimi tespit edebileceğini ve olası bir hareket gücü kaybını tetikleyebileceğini belirledi. Bir yazılım güncellemesi bu sorunun oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.”
Modern otomobiller her türlü fütüristik teknolojiyle doldurulmuştur. Ancak 12 voltluk piller, elektrikli otomobillerde bile düşük seviyeli elektronik bileşenlere güç sağlamak için kullanılıyor. Araçta çok daha büyük bir pil takımı olmasına rağmen, yine de Porsche Taycan sahiplerinin uğraştığı gibi sorunlara neden olabilirler.
Porsche ve diğer şirketlerin çoğu hâlâ kurşun asitli 12 voltluk piller kullanıyordu. Daha uzun süre dayanabilen daha yeni “emilmiş cam mat” versiyonları gibi çözümlerle bir anlamda uzun bir yol kat etmiş olsalar da, bu tür pillerin hâlâ sınırlamaları bulunuyor. Porsche, kullanım kılavuzuna göre, kurşun asitten daha güvenli ve hafif olması ve aynı zamanda daha uzun ömür sağlaması beklenen 12 voltluk bir lityum demir fosfat pil kullanıyor, ancak şirketin tüm yazılım kusurlarını çözmediği açık bir şekilde görülüyor.