Teknoloji

Pokemon Go yapımcısı Niantic artırılmış gerçekliği daha gerçekçi yapacak

pokemon go artırılmış gerçeklik

pokemon go artırılmış gerçeklikPokemon Go’nun yapımcısı Niantic’in mobil oyunlarda artırılmış gerçekliğin (AR) rolüyle ilgili vizyonlarının hayata geçmesi için henüz daha çok yol var. Ancak bu noktaya her geçen gün biraz daha yaklaştığımızı gösteren yeni gelişmeler de yaşanmıyor değil.

Niantic, AR platformuna yaptığı birtakım iyileştirmeleri gösterdi. Bunlar sayesinde gerçek hayatla olan iyileştirmeler daha gerçekçi hâle geliyor.

Pokemon karakterlerini sokakta, parkta veya evimizin içinde cirit atarken görmek eğlenceli olabilir, ancak Pokemon Go’nun çıktığı ve artırılmış gerçekliği biraz daha fazla kullanıcıya ulaştırdığı zamanlarda, bu teknolojinin henüz gidecek daha çok yolu olduğu belliydi.

Niantic, hedeflediği gerçeğe ulaşmak için zaman, çaba ve para harcadığını gösteriyor. AR, bilgisayar görüşü ve özdevinimli öğrenme alanlarında bazı satın almalar yapan şirket, Niantic Real World Platform adını verdiği bir platform da çıkardı. Bunun sayesinde AR sistemleri üç boyutlu alanları daha iyi anlıyor ve gerçek hayattaki nesnelerle daha gerçekçi etkileşimler kurabilen AR nesneleri oluşturabiliyor.

Niantic, konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, şu anda AR’nin sahip olduğu temel kısıtlamalardan bir tanesinin AR nesnelerinin üç boyutlu ortamda anlamlı etkileşimler kuramaması olduğunu dile getiriyor. Bu yeni platform ile söz konusu kısıtlamanın aşılması hedefleniyor.

Şirket geldiği noktayı Pikachu ve Evee’nin içinde olduğu bir sunumla gösteriyor.

Aslına bakarsanız, sunumda çok fazla malzeme yok, ancak bir AR nesnesinin ortamda tek bir noktaya sabitlenmesinin ötesine geçildiği görülüyor. Niantic, henüz fikir geliştirme, test etme ve sunumlar oluşturma gibi erken aşamalarda olduğunu da hatırlatmadan geçmiyor.

Niantic Real World Platformu sayesinde bir sahnedeki nesnelerin, bu nesneler arasındaki ilişkilerin ve bunların neler yaptığının daha iyi biçimde anlaşılması hedefleniyor. Kullanıcıların kameralarını sürekli hareket ettirdiği, dolayısıyla sahnenin sürekli değiştiği ve yeni unsurların sahneye girdiği ortamlarda bunu gerçekleştirmek o kadar da kolay görünmüyor.

AR nesnelerinin sahneyle etkileşim kurmasına izin vermenin ötesinde, Niantic sahne ve nesne tanımanın ortamı daha da güzelleştirmek adına büyük potansiyele sahip olduğunu görüyor. Sistem çiçekleri görebilir ve artırılmış gerçeklikte arılar oluşturabilir. Ya da bir gölü görüp içine yüzen bir sanal ördek yerleştirebilir.

Niantic tüm bu çalışmaları tek başına yapmayı planlamıyor. Şirket AR araçlarını bu yıl içinde birtakım üçüncü taraf geliştiricilere de açmaya niyetli görünüyor. Böylelikle gelecekte bizi daha fazla miktarda, aynı zamanda daha gerçekçi artırılmış gerçeklik deneyimleri karşılayacak.